B2B Nedir? Güncel B2B Örnekleri ve İçerik Pazarlaması

B2B Nedir? Güncel B2B Örnekleri ve İçerik Pazarlaması

Günümüzde teknoloji anlamında mal ve hizmet alanında oldukça gelişmiş işlemler uygulanmaktadır. Özellikle internet üzerinden alışveriş konusunda tüketicilere oldukça gelişmiş teknolojiler sunulmaktadır.  Bu gelişmiş teknolojileri müşterilere sunmak için yani daha etkili bir pazarlama yapabilmek için müşterinin taleplerini, bütçesini ve taleplerini göz önünde bulundurmak gerekir. İşte bu süreç B2B olarak açıklanır. Peki tüm detayları ile B2B nedir? B2B özellikleri nelerdir? B2B örnekleri nelerdir? Yazımızda bu konular hakkında bilgiler vereceğiz.

B2B açılımı ile business to business olarak adlandırılan bir süreçtir. Bu süreç aracılar arasındaki mal ve hizmeti üreten işletmecinin müşterilere daha kolay ulaşmasına fayda sağlayan bir sistemdir. Tekli satış yerine toptan satışı amaçlayan bu pazarlama şekline ise B2B pazarlama stratejisi denir.

B2B Nedir?

Business to business yani kısaca B2B bir şirketten diğer bir şirkete ticaret anlamına gelen bir terimdir. Kısaca ürün veya hizmetlerin başka işletme ve kuruluşlara pazarlanması anlamına gelmektedir. Başka bir işletmeye veya kuruluşlara ürün veya hizmet satan şirketler, genellikle B2B pazarlama stratejilerini kullanıp bu durumdan fayda sağlamaya çalışır. Peki B2B pazarlama nedir? B2B pazarlama bir şirketin başka bir şirket veya kuruluşa yönelik tüm pazarlama stratejilerine verilen genel isimdir. Bu yüzden B2B pazarlama stratejileri pazarlama konusunda daha etkili olmak isteyen bir şirket için oldukça önemlidir. B2B pazarlama stratejilerinin bir diğer amacı var olan bir işletmenin marka adını, ürünlerini ve hizmetlerini başka kişilere bilinir kılmak ve onları müşteriye çevirebilmektir.

B2B pazarlama stratejileri oluşturan şirketler genellikle çeşitli kendi ticaret sistemine benzer şirketler ile satın alma ortaklarına satış yapmaktadır. Bu da iki şirket arasında hem karmaşık hem de zorlu bir ortam yaratmaktadır. Ancak yapılan veri kaynakları işlemleri daha sağlam ve daha doğru hale geldikçe, B2B pazarlama işlemlerinde ortak belirleme ve alıcılara ilgili detaylı bilgilerle ulaşma işlemleri çok büyük ölçüde iyileştirilmiştir.

B2B Pazarlama Stratejileri Nasıl Yapılır?

B2B Pazarlama Stratejileri
Doğru B2B pazarlama stratejileri ile markanızı büyütebilirsiniz.

B2B pazarlama stratejileri belirlendikten sonra, doğrudan uygulamaya geçilmeden önce yapılması gereken şeyler vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

Marka Yerleştirme İşlemlerinin Belirlenmesi

Etkili bir B2B stratejisi oluşturmak için ilk adım marka yerleştirmesinin tam ve doğru olarak belirlenmesi gerekir. Böylece, marka kimliğinin kim, ne zaman, neden ve nasıl olduğu veya markanın müşterinin gözünde nasıl gözüktüğü daha net bir biçimde anlaşılacaktır.

Hedef Kitlenin Belirlenmesi

Hedef kitlenin ya da markanın, ürünün veya hizmetlerin gerçekten kim tarafından arandığını belirlemek de oldukça önemlidir. Bu bilgi sayesinde, alıcı kimlikleri oluşturulur.  Bunların satın alma kararları belirlenir. Bu işlem, her tür pazarlama için son derece yararlı bir araç olarak bilinmektedir.

Rakip Analizinin Yapılması

Pazarın kapsamı veya rekabet içinde olunan firmanın analiz edilip bu firmaların hedef kitlelerine neler pazarladığının bilinmesi gerekir. Rakipler incelenirken dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • Rakip ürün teklifleri
  • Rakip satış taktikleri ve sonuçları
  • Rakip pazarlama içeriği ve sosyal medya varlığı

Bu öğelere dikkat etmek, rakiplerin güçlü yanlarını, zayıf yanlarını, fırsatlarını ve tehditlerini tanımaya yardımcı olacaktır.

Pazarlama Stratejilerinin Belirlenmesi

B2B pazarlama stratejilerini oluşturmaya başlamak, önceki adımlar tamamlandığında, B2B pazarlama stratejileri çeşitlendirilebilir ve ihtiyaç duyulan işletmelere her şekilde ulaşılabilmektedir. Pazarlama stratejilerinde önemli noktalar şunlardır:

  • E-posta pazarlama
  • Dijital pazarlama
  • SEO çalışmaları
  • Reklam çalışmaları
  • İçerik pazarlaması
  • Sosyal medya çalışmaları
  • Arama motoru çalışmaları

Pazarlama stratejileri oluşturulurken tüm bu çalışmalara dikkat etmek gerekir. Doğru stratejiler belirlendiğinde ticaret sitesinde de daha olumlu gelişmeler olacaktır.

Anahtar Kelime Araştırması

Anahtar kelime araştırması ile belirli kelimelerin web arama motorlarındaki aranma hacminin bilinmesini sağlamaktadır. Ayrıca anahtar kelime araştırması ile ziyaretçilerin çevrimiçi olarak markayı ne kadar değerlendirdiği de görülebilmektedir.

B2B Pazarlaması Faydaları Nelerdir?

B2B Pazarlaması Faydaları
B2B pazarlamasının önemli faydaları bulunur.

B2B pazarlama stratejileri arasında yer alan içerik pazarlaması, marka bilinirliğini artırma çalışmaları, web sitesi aramalarında görünürlüğü arttırma çalışmaları ve müşteri kazanma çalışmaları gibi B2B şirketlerine pek çok fayda sağlamaktadır. Bu faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • B2B içerik pazarlaması e-ticaret sitesinin en iyi özelliklerini göstermeye yardımcı olur. Her zaman daha kaliteli içerikler daha fazla talep görmektedir. Bu yüzden şirketler diğer markalara daha iyi hitap etmek için daha iyi içerikler geliştirmelidir.
  • Bir aracıya gerek kalmadan hem bilgiye hem de ürüne sağlama şansı sağlar.
  • Var olan müşteri taleplerinden daha hızlı haber alınır ve bu talepler daha kolay değerlendirilir.
  • Ürünlerin hem pazarlaması hem de takibi kolaylaşır.
  • Stok bilgisi ve takibi kolaylaşır.
  • Satın alma ve bu alımların maliyetleri büyük oranda azalır.
  • Müşteri memnuniyeti artar.
  • Firma içindeki işlerin kontrolü daha kolay sağlanır.
  • Verimlilik ve denetleme işlemleri geliştirilir.

B2B pazarlama stratejilerinin şirket ya da firmalara sağladığı faydalar bu şekildedir. Bu faydalar sayesinde firmalar tedarik, stoklama, pazarlama vs. gibi pek çok konuda iş süreçlerini etkin bir şekilde yürütebilmektedir. E-Ticaret sistemlerinin getirdiği bu avantajlar başka bir şirkete bağlı kalmadan ya da yardım alınmadan yürütülebilmektedir. Bu sistemlerin gelecekte daha da gelişeceği ve yaygınlaşacağı düşünülmektedir.

B2B Örnekleri Nelerdir?

B2B Örnekleri
B2B pazarlama stratejisi uygulayan çok sayıda firma vardır.

Şirketten şirkete pazarlamayı ifade eden B2B oldukça yaygın bir pazarlama şeklidir. Dünyada en çok B2B örneklerinin rastlandığı ülke Çin’dir. Son zamanlarda ülkemizde de bu konu üzerine yönelen pek çok şirket ve e-ticaret firması vardır. Sistem sayesinde toplu satış oranları indirim yolu ile oldukça arttırılmaktadır. Elde bulunan ürünler tek tek müşterilere satılmak yerine daha kısa sürede şirketlere satmak daha faydalıdır.

Ülkemizde B2B alanına yönelen pek çok firma bulunmaktadır. Ancak bu sistem ülkemizde diğer ülkeler kadar gelişmemiştir. Yine de son günlerde bu karlı stratejiye ülkemizde yönelim vardır. Bahsedildiği gibi tek kullanıcı odaklı satış stratejilerinin yerine toptan satış stratejilerine geçiş yapmak şirketler tarafından daha avantajlı görülmektedir. B2B pazarlama yöntemiyle ülkemizde pek çok şirket kısa sürede büyük yol kat etmiştir. Ülkemizde B2B pazarlama modelini kullanan ve başarılı sonuçlar alan firmalar şu şekilde sıralanabilir:

  • Tezken
  • Migros
  • Genel Oto
  • Mobil Tel
  • Ada Oto
  • KVK
  • Merve Optik gibi firmalardır.

B2B pazarlama modeli Türkiye’deki şirketler için uzun vadede önemli sonuçlar verecek güçlü bir pazarlama stratejisidir. Değişen ve gelişen dünyada yeni nesil pazarlama aracı olarak görülen B2B pazarlama strateji sistemlerini kullanmak hem büyük hem de küçük çaplı şirketler için oldukça faydalı olacaktır.

Günümüzün önemli e-ticaret firmalarından biri olan Trendyol’un pazarlama stratejileri hakkında bilgi almak ister misiniz? Cevabınız evetse, harika bir içerik sizi bekliyor: Trendyol Pazarlama Stratejileri: Güncel Yöntemlerle Satışlarınızı Arttırın

Sıkça Sorulan Sorular

B2B, konaklama sektöründe odaların satış oranlarını artırmak adına kurulan bir modeldir. Sistem sayesinde işletme sahipleri sürekli müşteri elde ederek, risk faktörünü minimuma indirgemektedir.

B2B sistemi, bireysel pazarlamadan ziyade kuruluş ve işletmeleri kapsayan çalışmalar gerçekleştiren bir e-ticaret modelidir.

Önerilen Paylaşımlar
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *