Semantik Makale Nedir? Nasıl Yazılır?

Yazma ile ilgili bir iş yapıyorsanız; birçok farklı kişiden, semantik makale yazmanız gerektiğiyle ilgili tavsiye almışsınızdır. Semantik makale türü, kaleme aldığınız içeriğin daha derinlikli bir anlama sahip olmasına yardımcı olur. Ancak bu yazı türünün tek avantajı, okuyuculara daha derin bir okuma keyfi sunmanız ile sınırlı değildir. Google başta olmak üzere arama motoru algoritmalarının, yazınızı daha iyi anlayarak indekslemesine de olanak tanır. İsterseniz lafı hiç uzatmadan semantik makale nedir ve nasıl yazılır sorularına cevap verelim.

Semantik Nedir?

Semantik, kelime ve cümlelerinin anlamlarının incelenmesi ile ilgilenen bilim dalıdır. Bir diğer karşılıkları; anlambilim veya anlam bilimidir.

Semantik; cümlelerin, bir dili konuşanlar tarafından nasıl algılandığını açıklamak için dilsel olmayan kavramlar ve zihinsel temsiller aracılığıyla, dilsel biçimlerin ilişkisiyle ilgilenir.

Bu açıklama, biraz akıl karıştırıcı bir ifade gibi görünse de meselenin özü oldukça basittir. Semantiği, insanlar iletişim kurduğunda ve daha da önemlisi birbirlerinin anladıklarında meydana gelen bir “sihir” gibi düşünebilirsiniz. Sihir olarak tanımladığımız şey, aslında aşağıdaki unsurların bileşimidir:

  • Kelimeleri anlayabilmek
  • Genel bir bilgiye sahip olmak
  • Sahip olunan deneyimden yararlanmak

Örneğin; bir sanat eserinden herhangi bir anlam çıkarabilmek için sanat eserini; sahip olduğunuz bilgiler ile birleştirmeniz ve yorumlamanız gerekir. Kelimeleri ise bir bağlam içinde ele aldığınız zaman anlamını ve mesajını anlayabilirsiniz. İşte, semantik olarak ifade ettiğimiz şey tam olarak budur.

Semantik kavramının ne olduğunu artık tam olarak anladığınıza göre, semantik makalenin ne olduğuyla devam edebiliriz.

Semantik Makale Nedir?

Semantik Makale Nedir
                       Semantik makale nedir? Cevabı sizlerle…

Semantik makale, yalnızca tek tek anahtar kelimeler etrafında değil, çeşitli konular etrafında kaleme alınmış yazı türüdür. Semantik makale, internette yayınladığınız bir içeriğin Google’ın algoritmaları tarafından doğru bir şekilde değerlendirilerek daha yüksek sıralarda konumlandırılmasını sağlar.

Google geçmişte, internetteki bir sayfanın konusunu %100 oranında yalnızca anahtar kelimelere dayalı olacak şekilde değerlendirirdi.

Örneğin, yazı boyuna tekrar tekrar “Karatay diyeti” anahtar kelimesini kullandıysanız, Google bu yazıyı şu şekilde yorumlardı: “Bu anahtar kelime yazı boyunca defalarca kullanılmış, o halde bu sayfa Karatay diyeti hakkında olmalı.”

Google Semantik Güncellemesi: Hummingbird

Ancak 2013 yılında, Google Hummigbird Algoritması’nı kullanma sürdü. Bu algoritma, Google’ın çalışma şeklini büyük ölçüde değiştirdi. Bir sayfanın ne anlattığını anlayabilmek için yalnızca anahtar kelimelere odaklanmak tek başına yeterli değildi. Google, artık bir sayfanın genel konusunu okuyup anlamaya başladı.

Mesela, güncelleme öncesinde “Karatay diyetinin sağlığa faydaları” şeklinde bir arama yapsaydınız, Google bu ifadenin aynen geçtiği sayfaları arama sonuçlarında listelerdi. Ancak Hummingbird, bundan çok daha fazlasını başarabiliyor.

Google, hala daha yazı içinde geçen anahtar kelimeleri aramaktadır. Sadece tek başına onlara tek başına güvenmekten vazgeçmiştir. Bu nedenle; yalnızca anahtar kelimeler için sayfaları taramak yerine, “Karatay diyeti ve sağlık” konusunu en iyi şekilde kapsayan sayfaları arar.

Semantik SEO

Semantik SEO
                                     Semantik SEO, iyi bir makale yazabilmek için önemlidir.

Semantik SEO ise, yalnızca tek tek anahtar kelimeler için değil, ilgili konular etrafında optimize edilmiş içerik yazma pratiğidir. Semantik SEO yazımı, semantik arama motorlarında (Örneğin; Hummingbird sonrası Google) sıralamak için bir içerik pazarlama tekniğidir.

Geleneksel SEO metin yazarlığına göre kaleme aldığınız bir içerikte, yalnızca belirli bir anahtar kelimeyi hedeflersiniz. Semantik SEO yazım tekniğinde ise, anahtar kelimeler yerine daha geniş bir konu grubuyla başlarsınız. Yazdığınız makaleyi, okuyucunun bir konuyu okurken yaptığı şekilde anlayabilmesine yardımcı olmak için konu ile alakalı terimlere ve ifadelere yazı boyunca yer verirsiniz.

Semantik Makale Nasıl Yazılır?

Semantik makale yazımı, konunun tanımını yaptığımız sırada kulağa biraz karmaşık gelmiş olabilir; ancak işin özü hiç de öyle değildir. İşte hem okuyucularınız hem de arama motorları için semantik makale yazarken işinize yarayacak en önemli üç taktik:

  1. Konunuzu kapsamlı bir şekilde ele alın
  2. Doğal bir şekilde yazın
  3. Kitlenizin bir adım önünde yer alın

Konunuzu Kapsamlı Bir Şekilde Ele Alın

Semantik makale yazmak için öncelikle, içeriğinizin tam olarak hangi konuları kapsamasını anlamanız gereklidir. Bunun için yararlanabileceğiniz çok sayıda araç vardır. Ancak konunuzun kapsamını belirlemenin en basit ve etkili yollarından biri, arama sonuçlarındaki “Başka kullanıcılar şunları sordu” bölümüne bakmaktır. Karşınıza çıkan bu liste, kullanıcıların ilgisini çekebilecek arama konularıyla ilgili önerileri içerir.

Kapsamlı bir içerik hazırlamak için bir başka seçeneğiniz ise, Sık Sorulan Soruları dikkate almaktır. Bir konu hakkında sıklıkla sorulan sorular varsa, muhtemelen diğer kullanıcılar da benzer soruların cevaplarını arayacaklardır.

Doğal Bir Şekilde Yazın

yazma
                İyi bir makaleye sahip olmak istiyorsanız doğal bir şekilde yazmanız gerekir.

Daha önce de tanımladığımız gibi, semantik makaleler belirli anahtar kelime gruplarının etrafında dönüp durmaz. Anahtar kelimelerin sayısı yerine, konunuzu doğal bir dille ifade etmeye çalışın. Zaten büyük bir olasılıkla; Google için bağlamı ifade edecek konuyu çevreleyen terimleri kullanacaksınız.

Kitlenizin Bir Adım Önünde Yer Alın

Semantik makale yazmanın amacı, cevapsız soru bırakmamak ve mümkün olan en kapsamlı bilgiyi kullanıcılara sunmaktır. İçeriğinizi kaleme alırken mümkün olduğunda kendinizi okuyucuların yerine koyun. Soracakları sorular için tahmin yürütmeye çalışın. Konulara, alt konulara, hatta alt konuların alt konularına odaklanın. Sunduğunuz bilgiyi nasıl bir sıra ile aktardığınıza özen gösterin.

Google, ele aldığınız konuyla ilgili yazdığınız detaylı içerik için sizi yetkili olarak görecektir. Böylece, muhtemelen arama sonuçlarında daha yüksek konumlarda sıralanmanızı sağlayarak sizi ödüllendirecektir.

Semantik makale yazmak, aslında bu kadar bu kadar kolay! Semantik makalenin nasıl yazıldığıyla ilgili sorunuz veya paylaşmak istediğiniz bir görüşünüz olursa yorumlar kısmında bizimle paylaşmayı unutmayın.

Daha fazla bilgiye ulaşabilmek için ise SEO Uyumlu Makale Yazma Teknikleri yazımıza göz atabilirsiniz.

Cümlelerin hem felsefi hem de mantıksal açılardan incelenmesi ve aralardaki farkların değerlendirilmesidir.

Cümle içerisindeki kelimelerin anlamlı bir bütün oluşturamayacak şekilde bir araya gelmesine semantik bozukluk denmektedir. Aynı zamanda anlatım bozukluğu da denilebilir.

Önerilen Paylaşımlar
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *