WordPress’e Makale Nasıl SEO Uyumlu Girilir?

WordPress'e Makale Nasıl SEO Uyumlu Girilir?

WordPress sayfalarına kullanıcı trafiğini çekmenin en uygun yolu, sayfaları SEO’ya uygun bir şekilde oluşturmaktır. Bu durumu sağlayabilmek için yapılacak farklı hamleler bulunmaktadır. Bunların en önemlilerinden biri de içerikleri yani makaleleri SEO’ya uygun bir şekilde oluşturmaktır. Peki WordPress’e makale nasıl SEO uyumlu girilir? Bu sorunun cevabını bu içerikte arayacağız.

SEO uyumlu makale oluşturmayı bilmek için başka ön bilgilere sahip olmanız gerekmektedir. Sizler için bu içerikte ihtiyaç duyacağınız tüm bilgileri vermeye çalıştık. Dilerseniz daha fazla vakit kaybetmeden konumuza geçelim.

SEO Uyumlu Makale Nedir?

Web sitelerini ve internet içeriklerini arama motorlarında görünür hale getirmenin bir yolu var. Bu yolun adı SEO; Türkçesiyle, Arama Motoru Optimizasyonu’dur.

Arama motorlarının, web siteleri ve içerikleri kullanıcıya sunarken dikkat ettiği bazı faktörler vardır. Bu faktörleri değerlendirerek web içerikleri arasında bir sıralama yaparlar. Kullanıcılar da, arama sonuçlarını bu sıralamaya göre görüntülemektedirler.

SEO, arama motorları sonuçlarında web sitelerini üst sıralara taşımayı ve görünür kılmayı hedeflemektedir. Ayrıca SEO bu görünürlük işlemini uygularken geçici ve yanıltıcı çözümlere başvurmaz. Bunun yerine kalıcı ve uzun ömürlü çözümler üretmek hedeflenmektedir.

SEO’nun web siteleri için önerdiği çözümlerden biri de “uygun” makaleler oluşturmaktır. SEO’ya uygun makalelerden oluşan bir web sitesi pek çok açıdan diğerleri arasından sıyrılmaktadır. Durumun avantajları ise şunlardır:

  • Böyle bir içerik kullanıcılara ve arama motorlarına profesyonel bir görünüm sunacaktır.
  • Uygun makalelerden oluşan bir web sitesinin arama motorlarında görünürlüğü artacaktır.
  • Böyle bir içerik, web sitesini arama motoru sonuçlarında ilk sıralara taşımanın yollarından biridir.

Eğer makalelerinizi tümüyle SEO kurallarına dikkat ederek oluşturursanız bu web siteniz için pek çok açıdan faydalı olacaktır. Şimdi gelelim böyle bir makalenin nasıl oluşturulacağına…

SEO Uyumlu Makale Oluştururken Dikkat Edilmesi Gerekenler

SEO Uyumlu Makale
                        SEO uyumlu makale yazarken dikkat edilmesi gereken bazı incelikler vardır.

Web siteniz için SEO uyumlu bir makale oluştururken dikkat etmeniz gereken bazı şeyler vardır. Bunların neler olduğunu iyice anlamak, doğru makaleyi oluşturmanızı sağlar. Makale oluştururken dikkat etmeniz gerekenleri birkaç ana başlıkta toplamak mümkündür. Bunlar:

  • Makale İçeriğinin Özgünlüğü
  • Başlık Yazarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
  • Anahtar Kelime Kullanımı
  • Doğru Sayıda Kelime Kullanımı

Şimdi SEO’ya uygun makale yazılırken dikkat edilmesi gerekenlere daha yakından bakalım.

Bu konuda işinize yarayabilecek bir içerik daha: WordPress SEO Nasıl Yapılır?

Makale İçeriği

Yazmanın altın kuralıdır: ne yazarsan yaz sana ait olsun! Aslında ister sosyal medyada ister basılı olarak isterseniz web sitesi için yazıyor olun; koşullar ne olursa olsun özgün olmalısınız. Özgünlük her zaman kalıcılığı ve okunabilirliği beraberinde getirir.

Özgünlük, ayrıca arama motorlarının kriterlerine uyum sağlayabilmek için de önemlidir. içeriğinizde başka içeriklerle aynı cümlelere yer vermek yapacağınız son şey olmalıdır. Hiçbir arama motoru aynı cümleleri tekrarlayan içerikleri kullanıcılarına sunma taraftarı değildir.

Özgün bir şekilde hazırladığınız içeriğiniz anlamlı bir bütün arz etmeli ve bununla birlikte kolay anlaşılır olmalıdır. İnternetin yediden yetmişe her yaştan ve her sosyal gruptan insana hitap ettiğini unutmamalısınız. Bu sebeple hazırladığınız içerikler anlaşılır ve bütünlüklü olmalıdır. Kullanıcı içerikte aradığı bilgiyi net olarak bulabilmelidir.

Makalenizi oluştururken dikkat etmeniz gereken bazı teknik özellikler de vardır. Bunlar cümle ve paragraf yapısıyla alakalıdır. Birkaç maddeyle özetleyecek olursak metnin yapısıyla ilgili dikkat etmeni gerekenler şunlardır:

  • Makaleler, anlamlı bir bütünlük arz etmelidir.
  • Tüm içerik özgün olmalıdır.
  • Cümleleriniz okuyucuyu sıkacak uzunlukta olmamalıdır.
  • Cümleler bilgiyi doğrudan iletmelidir.
  • Paragrafların da beş satırı geçmemesine dikkat etmelisiniz.
  • Her konuyu kendi başlığı altında uzatmadan net bir şekilde anlatmalısınız.
  • İmla ve noktalama işaretleri gibi gramatik kurallara uygun içerikler üretmelisiniz.

Meta Başlığı ve Makale Başlığı

meta basligi
                        Meta başlığı ve makale başlığı da dikkat etmeniz gereken noktalar arasında yer alır.

Birçok yazar, meta başlığın makale başlığı ile aynı şey olduğunu düşünebilir. Ama bu doğru bir bilgi değildir. Makale başlığı, genellikle okuyucularınızın gördüğü içerik başlığıdır. Meta başlık ise Google gibi arama motorlarının, makalenizi görüntüleme şeklidir.

Gönderinizin ve meta başlığınızın aynı olmasını istiyorsanız, SEO ayarlarında ek olarak ikincisini belirtmeme seçeneğiniz vardır. Ancak, iyi bir SEO sıralamasına sahip olmak için anahtar kelime açısından zengin bir meta başlık kullanmanız gerekebilir.

Burada dikkat etmeniz gereken şey başlıklarınızın maksimum 70 kelimeyi geçmeyecek şekilde verilmiş olmasıdır. Gereğinden uzun başlıklar kullanmak, SEO açısından doğru bir hamle değildir.

Başlıklar (H1, H2, H3)

Arama Motoru Optimizasyonunun en önemli yönlerinden biri, H1, H2 ve H3 başlık etiketlerinin uygun kullanımıdır. Genellikle içeriğin ana başlığı, SEO için optimize edilmiş tüm temalarda bir H1 başlık etiketi kullanır . Bu nedenle, bir sonraki alt başlık için ideal olarak H2 etiketini ve ardından H3 etiketini vb. kullanmanız gerekir.

Doğru başlık kullanımı özellikle okuyucunun anlamakta güçlük çekebileceği uzun gönderilerde son derece yararlıdır. İçeriği parçalara ayırmak, okuyucunun dikkat süresini artırmaya ve içeriği daha iyi anlamasına yardımcı olur. Bu nedenle, başlık etiketlerinin doğru kullanımı, iyi bir SEO sıralaması sağlamada sizlere yardımcı olacaktır.

Başlıklarla ilgili ilk dikkat etmeniz gereken şey, ana başlıkta anahtar kelimenin yer alıyor olmasıdır. Okuyucular aradıkları şeyi ilk bakışta görmek isteyeceklerdir. Ayrıca anahtar kelimenin ana başlıkta yer alması SEO için de önemli bir kriterdir.

Alt başlık seçimlerinde de anahtar kelimeye uygun başlıklar tercih edebilirsiniz. Latent Semantic Indexing denilen arama motoru sistemi için önemlidir. Latent Semantic Indexting, Türkçesiyle gizli anlamsal indeksleme… LSI, arama motorlarında anahtar kelimenizle uyumlu benzer aramaları vermektedir.

Arama motorlarında herhangi bir kelime ya da kelime öbeği aranırken kullanıcılar yakın kelimeler kullanma eğilimindedir. Siz de en sık kullanılanı ana başlık olarak belirleyip diğerlerini alt başlıklarda kullanabilirsiniz.

Başlık etiketlerinizde web site içeriğinizi vurgulayacak kelimeleri kullanmaya dikkat edin.

Meta Açıklamalar

Meta
                                Meta açıklamalar SEO’nuzun iyileşmesine yardımcı olmaktadır.

Makalenize bir SEO eklentisi aracılığıyla meta açıklamalar ekleyebilirsiniz . Meta açıklamalar, SEO için önemli yan faktörlerdendir. Açıklamanızı izleyiciler için yeterince çekici hale getirmeye dikkat etmelisiniz. Açıklamalara anahtar kelimeler eklemek size avantaj sağlayacaktır.

Ayrıca daha önce yayınladığınız gönderilerinize de meta açıklamalar ekleme fikrini gözden geçirmelisiniz. Bunu yapmak, yayınlarınızın web sitenize çevrimiçi trafik çekmesini sağlayacaktır. Aslında SEO ile ilgili edindiğiniz hemen her yeni bilgiyi eski gönderilere uygulama fikrini göz ardı etmemenizi öneriyoruz.

Resim İsimleri

Google resimleri tanımadığı için gönderilerde resim isimleri çok önemlidir. Bu nedenle, içeriğinize fotoğraf yüklerken uygun resim isimlerine sahip olduğunuzdan emin olmalısınız. Image002.jpg ismiyle bir resim yüklemeyi düşünüyorsanız, bunu aklınızdan çıkarın! Bunun yerine görselinize, arama motorlarının resmi arama sonuçlarına göndermesini kolaylaştıran bir isim verin.

Görsellerle ilgili SEO açısından işinizi kolaylaştıracak eklentilere de ulaşabilirsiniz. Böylece görselleri SEO’ya uygun biçimde düzenlemeniz mümkün olacaktır. Burada unutmamanız gereken en önemli şey görsel isimlerinin Türkçe karakterler içermemesidir. İ, ü, ğ, ş gibi bir harfi görsel isminde kullanmamalısınız.

Bağlantılar

baglantilar
              İç ve dış bağlantılar kullanmak da SEO puanınızı yükseltecektir.

Web sitenize yeni içerikler girdiğinizde bu içeriklerin eski gönderilere bağlantı vermesini deneyebilirsiniz. Bunu yapmak, okuyucunun web sitenize daha uzun süre vakit geçirmesini sağlayacaktır. Ayrıca bu durum, arama motorlarının eski gönderilerin sıralamasını yükseltmesine olanak tanır.

Ara bağlantılar oluştururken bağlantı metni oluşturmaya çalışın. Daha eski bir gönderiye bağlantı verdiğinizde, bir başlık ve bir bağlantı eklemenize izin veren bir seçenek alacaksınız. “Yazı Başlığı” sütununu doldurmak için, bağlantı verdiğiniz gönderi için birincil anahtar kelimeler kullandığınızdan emin olun.

Sıkça Sorulan Sorular

Bu konuda daha fazla bilgi sahibi olabileceğiniz araştırmalar yapabilir, bir profesyonelden destek alabilir ya da ücretsiz araçları kullanabilirsiniz.

Çünkü web siteniz SEO’ya uyumlu olduğunda arama motorlarının dikkatini daha kolay çekersiniz.

Önerilen Paylaşımlar
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *