SEO Uyumlu Makale Yazma Teknikleri

Günümüzde marka ve hizmetlerinizi geniş kitlelere duyurmak için dijital dünyaya adım atmanız gerekiyor. Dijital dünyaya açılan kapı ise arama motorlarından geçmektedir. Özellikle de arama motoru optimizasyonu ile arama motorlarında yüksek sıralarda yer almak oldukça önemli. Yer aldığınız sektörde öne çıkmak ve rakipleriniz ile rekabet halinde olmak için SEO çalışmalarına ihtiyaç duyarsınız. SEO’da ön plana çıkma konusunda önemli olan noktalardan birisi de SEO uyumlu makaleler. İlk bakışta biraz kafa karıştırıcı gibi görünse de SEO uyumlu makale yazma teknikleri sayesinde kolay bir şekilde makalenizi oluşturabilirsiniz.

Arama motorları ve kullanıcılarınız için yapabileceğiniz en önemli nokta optimizasyon yapmaktır. Ancak, SEO uyumlu makaleleri oluşturmak zaman alan bir işlemdir. Bu işlemi doğru bir şekilde yaptığınızda ise zamanınıza ve çabanıza değdiğini göreceksiniz. Çünkü, doğru bir şekilde optimize edilmiş yüksek kaliteli bir makale, arama sonuçlarında üst sıralarda yer almanızı sağlayacaktır. Bu yazıda, SEO uyumlu makale yazma teknikleri hakkında bilgiler edineceksiniz.

Anahtar Kelime Çalışması Yapmak

Anahtar kelimeler, SEO için oldukça önemli bir role sahiptir. Doğru anahtar kelimeleri seçmek, arama sonuçlarına hakim olmanıza ve hedef kitlenizi tatmin etmenize yardımcı olacaktır. Kendinize ait en uygun anahtar kelimeyi seçerken aşağıdaki noktalara dikkat etmeniz gerekir.

  • Belirli bir zaman diliminde belirli bir anahtar kelime için yapılan arama hacmi. Yanlış anahtar kelimeleri kullanmak zaman ve bütçenizi boşa harcamanıza neden olacaktır.
  • Kullanmak istediğiniz anahtar kelimenin arkasındaki arama amacını anlayın.
  • Uzun kuyruklu anahtar kelimelere odaklanın. Uzun kuyruklu anahtar kelimeler düşük bir arama hacmine sahip olsalar bile arama sonuçları sayfasında yer almanızı kolaylaştırır. Aynı zamanda, uzun kuyruklu anahtar kelimeleri kullanan kişiler neyi satın almak istediklerini bildikleri için online alışverişe daha yatkındır.
  • Anahtar kelimeniz ile ilgili arama sonuçlarında çıkan rakiplerinizi araştırın.

Anahtar kelime oluşturma noktasında sıkıntı yaşıyorsanız, anahtar kelime öneri araçlarını kullanabilirsiniz.

Üstelik sizlere yardımcı olabilecek bir içerimiz daha var: Anahtar Kelime Planlaması Nedir, Nasıl Yapılır?

Makalenizi Yapılandırın

Makale
Makalenizi yapılara bölerek ayrı ayrı geliştirmeniz daha kolay olacaktır.

SEO uyumlu makale oluşturmak için makalenizi yapılandırmanız gerekiyor. Bu işlemi ise parça parça yapmak işinizi kolaylaştıracaktır. Makalenizin ana bölümünü belirlemek, makalenizi farklı parçalara bölmek hem yazınızı daha kolay okunabilir bir hale getirir hem de daha hızlı yazmanıza neden olur. Aynı zamanda, içeriğinizi yapılandırdıktan sonra fikirlerinizi organize etmek için daha kolay bir yönteme sahip olursunuz.

SEO uyumlu her makalede bir giriş, gelişme ve sonuç kısmı bulunmalıdır. Bu bölümlerde fikirlerinizi uygun bir şekilde bölerek hitap etmek istediğiniz kitlenin ilgisini çekebilecek fikirler yazmanız gerekir. İçeriğiniz sonlandırırken kullanıcılarınıza harekete geçirebilecek bir mesajla sonlandırabilirsiniz. Örneğin, kullanıcılarınızdan daha fazla bilgi almak için sizinle iletişime geçmeleriniz isteyebilirsiniz.

İlgi Çekici Başlıklar Kullanın

Başlıklar, makalenizin SEO uyumlu ve kullanıcı dostu olması için önemli bir role sahiptir. Açıklayıcı ve akılda kalıcı başlıklar, okuyucuların makalenizin ne hakkında olduğu ile ilgili bilgi verir. Arama sonuçlarındaki sıralamanızı arttırmak için aşağıda yer alan birkaç tekniği inceleyebilirsiniz.

  • Anahtar kelimenizi başlığınızda kullanın.
  • Başlığınızın 60 karakterin altında olduğundan emin olun. Çünkü, Google, arama sonuçlarında ilk 60 karakteri görüntülüyor.
  • Makalenizin içeriğini başlığınızda doğru bir şekilde tanımladığınızdan emin olun.

İlgi çekici başlıklar kullanmak okuyucuların makalenizin içeriği hakkında meraklı olmaları sağlar. Birçok kaliteli makale, başlığı yetersiz olduğu için kullanıcılar tarafından okunmuyor ve internetin derin sularında kaybolup gidiyor. Bu nedenle, makalenize dikkat çekici bir başlık verdiğinizden emin olun. Başlığınız, makalenizi okuyucularınıza açtığınız bir kapı görevi görür. Özellikle de kullanıcılarınızın ilgi alanı bir konu hakkında yazdıysanız, etkileşiminiz artar.

SEO Uyumlu URL’ler Kullanın

SEO Uyumlu URL’ler
URL’lerinizin de SEO’ya uyumlu olması gerekir.

SEO’nun en önemli unsurlarından birisi iyi hazırlanmış URL’lerdir. Birçok SEO aracına göre URL’ler önemli bir sıralama faktörüdür. Çünkü, daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlarlar ve paylaşmaları kolaydır. SEO uyumlu URL oluşturmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.

  • Her sayfa için anahtar kelimenizi ekleyin. Böylelikle, web sitenizin arama görünürlüğü artacak ve arama motorlarının sayfanızı daha iyi sınıflandırmasına ve tanımlamasına yardımcı olacaktır.
  • Gereksiz kelimeleri kaldırarak URL’lerinizi kısaltın. Ortalama bir URL, 60 karakter ya da 3 – 5 kelimeden oluşmalıdır.
  • Kelimelerinizi ayırmak için “-“ kullanın.
  • Küçük harfler kullanın. Büyük harfler, bazı sunucularda yönlendirmelere ya da 404 hatalarına neden olabiliyor.
  • URL’lerinizin basit, çekici ve metniniz ile ilgili alakalı tutun.

URL’leriniz sayesinde arama motorları web sitenizi daha iyi tanımlayarak içeriklerinizin alaka düzeyini daha kolay bir şekilde anlar. Bu sayede, kullanıcılarınız ile sizi buluşturur ve trafiğiniz de artar.

Kısa Paragraflar Kullanın

Paragraflarınızı kısa tutmak, kullanıcıların makalenizi okurken sıkılmamasını sağlayacaktır. Paragraflarınızı kısa tutmak için her cümlenin yeni bir satırdan başlamasına gerek yok. Mantıklı bir şekilde düzenleyerek paragraflarınızı okunabilir hale getirebilirsiniz. Yazılarınızda kullanacağınız maddelemeler, vurgulamalar ya da yazı tipleri içeriğinizi daha az sıkıcı hale getirirken aynı zamanda içeriğinizin mobil dostu olmasını da sağlar.

Meta Açıklamanızı Optimize Edin

Meta açıklaması, Google’ın arama sonuçlarında başlığınızın altında göstermek için kullandığı içeriğinizin bir özetidir. Okuyucularınızı sitenize ya da blogunuza tıklamaya teşvik etmek için çekici ve bilgilendirici bir meta açıklaması kullanmanız gerekir. Meta açıklamanız makalenizin ne ile ilgili olduğunu açıklamalı ve hedef anahtar kelimelerinizi içermelidir. Ayrıca, meta açıklamanızın uzunluğu 155 – 160 karakter arasında olmasına da dikkat etmelisiniz.
Meta açıklamanızın arama sonuçlarında görüneceğinin garantisi yoktur. Bu yüzden, en iyi seçenek hedef anahtar kelimelerinizi bulmak ve onları meta açıklamanıza eklem olacaktır. Google, meta açıklamanızda bir eşleşme bulursa, muhtemelen etiketinizi kullanacaktır.

İşe Yarar Linkler Ekleyin

Linkler Ekleyin
Kullanılabilirliği yüksek linkler ekleyerek makalenizi geliştirebilirsiniz.

Yeni bir makale yazdığınız zaman daha fazla açıklamadan yararlanabilecek bazı kelimeler, istatistikler veya noktalar ekleyin. Makalenize iç ve dış linkler eklemeye çalışın. Böylelikle, okuyucularınız ana noktaya odaklanırken bir konuyu daha derinlemesine keşfetme fırsatı bulurlar.
İç linkler, arama motorlarının makalenizin alaka düzeyini anlamasına yardımcı olmak, okuyucularınızın sitenizde daha fazla zaman geçirmesini sağlamak ve hemen çıkmalarını engellemek için harika bir yoldur.

Makale Uzunluğunuzu Optimize Edin

Tipik bir blog yazısı için düşünürsek, minimum kelime sayısı 300 – 500 kelime olmalıdır. Bunun nedeni, Google’ın sosyal medyada daha fazla beğeni ve söz alma eğiliminde olduğu için daha uzun içeriği sevmesidir. Bu nedenle, daha uzun gönderilerin aramada daha iyi sıralamaya sahip olma şansı bulunuyor. En uygun içerik uzunluğu yaklaşık olarak 2000 kelimedir. Ancak, her seferinde 2000 kelimelik bir içerik yazamayabilirsiniz.

Makalenizi Düzenli Olarak Güncelleyin

İlgi çekici ve yüksek etkileşime sahip olan bir makale yazsanız bile, site içeriğinizi düzenli olarak güncellemeniz gerekmektedir. Bunun nedeni ise Google’ın arama yapanlara arama sorguları en iyi sonuçları sağlamak istemesidir. Haftada bir veya iki kez içeriğinizi güncellemek harika bir başlangıç olabilir.

Sosyal Medya Butonlarını Kullanın

Sosyal Medya Buton
Sosyal medya butonlarınızı da içeriklerinize dahil etmelisiniz.

Makalenizi paylaşmak için sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz. Böylelikle hem bedava dış link elde etmiş olursunuz hem de sosyal medya kullanıcılarınızın da makalenize ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Bu da makalenizin etkileşimini arttıracak önemli bir faktör olacaktır. Sosyal medya butonları sayesinde okurlarınızın arttığını göreceksiniz. İyi tasarlanan sosyal medya butonları okuyucularınızın da makalenizi paylaşmasını sağlayacaktır.

Sıkça Sorulan Sorular

Bu durum her ne kadar konudan konuya göre değişiklik gösterebilse de 1000-1500 kelime arası uygun olacaktır.

Başlıktaki kelime sayısı ortalama 10-12, karakter sayısı ise maksimum 50 olmalıdır.

Önerilen Paylaşımlar
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *