Özgün İçerik Nedir? Özgün İçerik Nasıl Yazılır?

Özgün İçerik Nedir? Özgün İçerik Nasıl Yazılır?

Son yıllarda dijital içerik üretimi aşamasında özgün içerik oluşturmak oldukça önemli bir hale gelmiştir. Sitelerini geliştirmek isteyenlerin özgün web içeriklerine ihtiyacı vardır. Çünkü aynı konuda yazılıp yayımlanmış o kadar fazla içerik vardır ki, bu ancak özgün bir yazı yayımlamakla aşılabilecek bir problemdir. Peki, özgün içerik nedir?

Özgün makale, daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış, yazarın kendi üslubu ve bakış açısıyla hazırladığı, alıntı olmayan orijinal içeriklere denir. Bu şekilde yazılan içerikler, daha önce Google’da bulunmadıkları ve kopya metin özelliği taşımadıkları için biriciktirler. Yazarın bu aşamalara dikkat ederek içerik oluşturması ise kolay değildir. Öncelikli olarak yazacağı her konuda fikir sahibi olması gerekmektedir. Aksi halde Google’da bulunan diğer içeriklerin benzerlerini yazmak durumunda kalır. Fakat doğru bir araştırma süreci ve kendi bakış açısıyla özgün içerikler oluşturmayı kolaylaştırabilir. Bunu yaparken SEO kurallarına da uyum sağlamalı ve içeriğinin diğerlerinin önüne geçmesini ve daha fazla kişiye ulaşmasını sağlayabilmelidir.

Özgün İçerik Nasıl Yazılır?

Özgün içerik nasıl yazılır
Özgün içerik yazımında çeşitli kriterlere uymak gerekmektedir.

Özgün içerik oluşturmak belirli bir süreci de beraberinde getirmektedir. Öncelikli olarak ilgi çekici ve okunabilir konular seçebilmek gerekir. Bunun için gündemde olan konuları takip etmeli ve hedef kitlenizi belirlemelisiniz. Yazacağınız platformun temasını kavramalı ve içeriğinizin kimlere ulaşacağına dikkat ederek onları bilgilendirmelisiniz. Alıcısının ilgisine uygun başlıkları olmayan içerikler yeterli sayıda kişiye ulaşamayacaktır.

Konu seçiminin ardından içeriğe dair anahtar kelimeler ve konu başlıkları belirlenir. Konu başlıkları içeriğe dair atıflarda bulunmalı ve hedef kitlenin ilgisini çekebilmelidir. Eğer konu hakkında bilgi sahibi değilseniz ya da eksik olduğunuzu düşünüyorsanız araştırmalar yapmalı, not almalı ve benzer içerikleri taramalısınız. Yazıya ön hazırlık aşamasında göz önünde bulundurmanız gereken en önemli detay, kullanıcı deneyimidir. Oluşturacağımız içerik hitap edeceğimiz kitlenin dikkatini çekmeli, tekrardan sitenizi ziyaret ettirebilmeli ve paylaşılmasını sağlayacak kadar anlaşılır olmalıdır. Böylece geniş kitlelere ulaşmanız mümkün olurken kullanıcı memnuniyeti de artacaktır.

Medya kullanımı da yazıyı desteklemek açısından oldukça önemlidir. Kullanacağınız görsel, video, veri tablosu vb. ögeler özgün içeriğinizi desteklemekle beraber ilgi çekicilik özelliğini arttıracak, okunmasını kolaylaştıracaktır. Tüm bunlara dikkat ederek iyi beslenmiş özgün içerik oluşturduktan sonra sosyal medya kanallarından yardım almalısınız. Kullanıcı deneyimi iyi olan içerikler paylaşım yoluyla geniş ağlara ulaşır. Ama öncelikli olarak belirli bir kitleye içeriğimizi ulaştırabilmeliyiz. Bunun için paylaşım yapılacak uygulamanın algoritmasını iyice anlamalı ve nelerin dikkat çektiğine bakmalısınız. Böylece istediğimiz kitleye ulaşabilir, kullanıcıların kalıcı olmasını sağlayabiliriz.

Özgün İçerik ve SEO İlişkisi

SEO ve özgün içerik
Özgün içerik nedir konusunun yanı sıra, özgün içeriğin SEO ile ilişkisi de göz önünde bulundurulmalıdır.

Buraya kadar kullanıcı deneyimi odaklı özgün içerik oluşturmaktan bahsettik. Fakat doğru bir SEO stratejisi oluşturmadan başarılı bir içerik üretmek mümkün değildir. Özgün içerik ve SEO arasında kuvvetli bir bağ vardır. SEO, yazdığınız içeriğin aramalarda üst sıralarda çıkmasını sağlar. Google’ın algoritmasına uygun hazırlanmış içerikler, her zaman daha geniş kitlelere ulaşır. SEO’nun görevi, kurallarına uygun hazırlanmış içeriğin, Google’ın dikkatini çekmesini sağlamaktır. Bu nedenle özgün içerik hazırlarken arama motorlarına da hizmet etmeli ve ona uygun şekilde yazmalıyız. Peki, SEO kuralları nelerdir?

  • Kullanacağımız anahtar kelimeler SEO için oldukça önemlidir. Başlığımız ile anahtar kelimelerimiz uyumlu olmalı, yalnızca gereken yerlerde kullanılmalıdır.
  • Okuyucunun içeriğin tamamını okuması için anlaşılır, sade bir dil kullanılmalı maksimum ve minimum kelime sınırlarına dikkat edilmelidir. Anlatacaklarımız bittiyse yazmış olmak için yazmamalı, okuyucuları sıkmamalıyız.
  • En önemli özelliklerden biri olarak içerik özgün ve yazım amacını karşılıyor olmalıdır. Başlıkta açıklanacak konu, yazarın kendi görüşleriyle ve konudan sapmadan açıklanmalıdır.
  • Medya kullanımına dikkat edilmelidir. Arama motorlarının dikkatini çekebilecek iç ve dış linkler oluşturulmalıdır.

Neden Özgün İçerik Tercih Etmeliyim?

Özgün içerik oluşturmak, birçok açıdan fayda sağlar ve sektörde öne çıkmanıza yardımcı olur. SEO kurallarına uygun, kullanıcı deneyimi odak alınarak hazırlanan ve doğru kanallardan tanıtımı yapılan içerikler sizi arama motorlarında ön plana çıkaracaktır. Aynı konuda yazılmış makaleler ve sizinkine benzer sitelerin önüne geçmek için bu stratejilerin harfiyen uygulanması gerekmektedir. Seçtiğiniz başlık, kullandığınız anahtar kelimeler, uyguladığınız SEO kurallarıyla, içerik açısından beklentiyi karşılayan yazılara sahip olmanız, sizi her zaman diğerlerinden bir adım ileriye taşıyacaktır. Özetle özgün içerik, arama motorundaki sıralamanızı yükseltecektir. Böylece Google tarafından reklam almanız ve reklam gelirlerinizin yükselmesi de kaçınılmaz olacaktır. Kullanıcılar için ise daha ilgi çekici ve eğlenceli bir hal alabilen özgün içerikler, alıcı ve sunucu olarak iki tarafın da memnuniyetle ihtiyaçlarını karşılamalarını sağlayacaktır.

İçerikler Nasıl Kontrol Edilmelidir?

İçeriğimizi kurallarına uygun bir şekilde oluşturduk. Fakat özgün olup olmadığını nasıl anlayacağız? Kopya içerikler sitenizin değerini düşüreceği gibi tekrara düşülmesi sebebiyle kullanıcı kaybetmenize de yol açacaktır. İçeriğinizin özgünlük oranı ne kadar yüksekse arama motoru optimizasyonu o derece iyileşmektedir. Bunun kontrolünü yapabilmeniz için kullanabileceğiniz bazı uygulamalar bulunmaktadır;

Turnitin

Turnitin

İçerik kontrolü konusunda en geniş arşive sahip olan ve en detaylı aramayı sunan uygulama Turnitin’dir. Özellikle makalelerin kopya içerik kontrollerinde ve aynı zamanda dil bilgisi taramalarında kullanılmaktadır. Bu nedenle, profesörler ve akademisyenler tarafından sık sık tercih edildiği bilinmektedir.

Grammarly

grammarly

Grammarly, kopya içerik kontrolü konusunda oldukça başarılı olan ve hızlı bir şekilde tarama yapabilen araçlardandır. Ücretsiz olarak da tarama yapmanın mümkün olduğu Grammarly ile özgünlük kontrolünün yanında dil bilgisi taraması da yapılabilmektedir. Dileyen kullanıcıların Premium seçeneğini satın alarak taramalarını daha hızlı yapmaları da mümkün olacaktır.

PlagScan

plagscan

Ücretli araçlardan biri olan PlagScan ile kopya içerik kontrolleri rahatlıkla yapılabilir. Özellikle yapılan taramalarda hata oranlarının oldukça az olduğu düşünüldüğünde PlagScan’ın makale taramaları için tercih edilebilecek araçların başında gelebileceğini söylemek doğru olacaktır.

WriteCheck

writecheck

Ücretsiz araçlar ile özgünlük taraması yapmak isteyenlerin ilk tercihlerinden biri de WriteCheck’tir. Fakat Türkçe dil desteğini sağlamaması nedeniyle yalnızca özgünlük kontrolü yapabilmekte ve dil bilgisi ile kopya içerik gibi taramaları yapamamaktadır. İngilizce metinler için özgünlük kontrolü yapılması gerektiğinde ise kesinlikle tercih edilebilecek bir başarı oranına sahiptir.

Quetext

quetext

Düşük ücretler ile özgünlük taraması yapmanın mümkün olduğu Quetext ile başarılı sorgulamalar yapılabilmektedir. Oldukça basit bir arayüze sahip olması nedeniyle de herkesin kolaylıkla kullanabileceği bir özgünlük aracıdır.

Plagiarisma

Plagiarisma, arayüzü oldukça basit olan ve herkesin kolaylıkla kullanabileceği bir özgünlük aracıdır. Dilbilgisi taraması konusunda pek başarılı olmasa da çok sayıda dil desteği bulunması nedeniyle içerik kontrolünde başarılı olduğu söylenebilir.

Dupli Checker

Ücretsiz sürümü ile oldukça başarılı özgünlük kontrolleri yapan Dupli Checker’ın tüm özelliklerinden yararlanmak için Premium sürümünü satın almak gerekmektedir. Çünkü ücretsiz sürümünden en fazla 1.000 kelimelik içeriklerin sorgusu yapılabilmekte ve kimi zaman taramalarda yanlış sonuçlara ulaşılabilmektedir.

Bu uygulamalar sayesinde alıntı oranlarını görebilir ve yazınızı düzenleyebilirsiniz. Ücretsiz seçenekleri de bulunan özgünlük ve alıntı oranlarının belirlendiği uygulamalar, alıntı olan bölümleri işaretleyerek işinizi de kolaylaştırmaktadır. Kullanacağınız uygulamayı seçerken arama yelpazesinin geniş olup olmadığına da bakmalısınız. Bu uygulamaların birçoğu, yalnızca kopya oranı ölçmemektedir. Aynı zamanda dil bilgisi hakkında taramalar yapabilir, farklı dillerdeki yazılarınızı da kontrol edebilirsiniz.

Önerilen Paylaşımlar
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *