Dijital Medya Nedir? Markalar İçin Neden Önemlidir?

Dijital Medya Nedir? Markalar İçin Neden Önemlidir?

Dijital medya, son dönemlerde en çok duyduğumuz kavramlardan biridir. Günümüzde “medya” kitle iletişim araçlarından yeni medyaya evrimleşmiştir. Çünkü teknolojinin gelişmesiyle birlikte eğlence ve bilgi evrenin her yerine yayılmaya başladı. Peki, dijital medya nedir?

Dijital Medya Nedir?

Dijital medyayı en basit tabiriyle; yazılı ve basılı medyadaki içeriklerin çevrimiçi platformlarda yayınlanması olarak tanımlayabiliriz. Bahsi geçen içerikler; grafik, metin, video ve ses ürünleri olabilmektedir. Hepimiz, bilgisayarımızı veya telefonumuzu açtığımızda dijital medyayı kullanıyoruz. Çünkü dijital medya, internette ulaştığımız her türlü podcast, video, müzik veya reklam olarak karşımıza çıkabilir.

Bilgisayar teknolojisinin yavaş yavaş farklı endüstrilere girmesi, 20 yüzyılın ikinci yarısında başladı. Ancak, 90’lı yıllarda bile geleneksel medya daha baskındı. Faks makineleri ve çağrı cihazlarının günlük yaşama dahil edilmesiyle dijital dünyaya ilk defa adım atıldı. O zamandan günümüze de hemen hepimizin cebinde veya çantasında en az bir dijital medya cihazı yer aldı. Artık hayatımızın her alanında dijital medyayı kullanıyoruz.

Dijital Medya Markalar İçin Neden Önemlidir?

Dijital Medya Markalar İçin Neden Önemlidir?
                       İyi stratejilerle oluşturulmuş dijital medyalar işletmelere büyük avantaj sağlar.

Dijital medyada var olmak çok önemlidir. Çünkü dünyanın tamamı 7/24 internet kullanılıyor. Böylece işletmeler de boyutu ne olursa olsun pazarlama faaliyetlerini bu alanlarda düzenliyor. Doğal olarak bu dünyadan uzak kalmak mümkün değil. Dijital medya özellikleri sayesinde markalara ulaşmamız daha kolay. Eğer bir işletme sahibiyseniz bu dünyanın niteliklerini bilmeniz oldukça önemlidir.

  • Dijital medya, kurumunuzun hedef kitlesiyle etkili bir iletişim kurmasını sağlar.
  • İletişimde monolog değil, diyalog formatını kullanırsınız. Müşterilerinizin sorduğu sorulara hemen yanıt verebilirsiniz.
  • Yapmış olduğunuz pazarlama stratejilerini analiz edebilir, raporlayabilirsiniz.
  • Rakip analizi yaparak öne geçebilirsiniz.
  • Marka değeriniz için hızlı ve etkili sonuçlar alabilirsiniz.

Tabii ki, dijital medya yönetimi için dikkatli olmak oldukça önemli. Çünkü markanız ne kadar hızlıysa müşterileriniz de o kadar hızlıdır. Bu nedenle “Dijital medya nedir?” ile alakalı önemli olan diğer sorulardan biri de dijital medyanın nasıl yönetildiğidir. Ayrıca dijital medyanın hangi türlere sahip olduğunu da bilmeniz önemlidir. O zaman dijital medya çeşitlerine hep birlikte bakalım.

Dijital medyada görünür olabilmek için stratejilere mi ihtiyacınız var? O halde sizler için bir içerik daha: Dijital Pazarlama Trendleri

Dijital Medya Türleri

Eskiden kullanılan gazeteler, kitaplar veya dergiler de dahil olmak üzere hepsi internet dünyasında bulunuyor.  Dijital çağ da her geçen gün biraz daha gelişmeye devam ediyor. Günümüzde dijital medya, aşağıdaki türleri içerisinde barındırır.

İşitsel (Audio)

İşitsel (Audio)
Sesli içerikler, dijital medya türlerinden biridir.

Dijital medyanın sesli biçimleri içinde radyo istasyonları, podcastler ve sesli kitaplar vardır. Neredeyse hepimizin kullandığı Spotify, YouTube Music ve Pandora gibi platformlar kullanıcıların istediği türdeki müziklere ulaşmasına olanak tanır. Ayrıca sevdiğimiz müziğin yanı sıra yeni türdeki şarkıları, programları veya öyküleri de hızlı şekilde keşfedebiliriz.

Video

Filmler, diziler, klipler ve daha birçok farklı türe ulaşmamız artık çok kolay. Eskiden saatlerce televizyon başında beklerken günümüzde birçok platform aracılığıyla filmlere, dizileri ve daha fazlasına erişebiliyoruz. Netflix, Disney Plus, Twitch ve YouTube video türündeki içerikler için en fazla kullandığımız mecralar arasında yer alıyor. Ayrıca öneriler sayesinde kendimize uygun yeni içerikleri de görebiliyoruz.

Sosyal Medya

Sosyal Medya
En popüler dijital medya türü, kuşkusuz ki sosyal medyalardır.

Twitter, Facebook, Instagram, LinkedIn gibi siteler bilinen sosyal medya platform örnekleri arasında. Neredeyse hepimizin en az bir tane sosyal medya hesabı vardır. Bu platformlar sayesinde arkadaşlarımızla, ailemizle iletişim kurabiliriz. Çeşitli video, görsel, metin gibi içerikleri birbirimize gönderebiliriz. Yine, dünya üzerindeki tüm haberleri de kolayca takip edebiliriz.

Reklamcılık

Dijital medya, aynı zamana reklam konusunda da büyük bir avantaj sağlar. Böylece hedef kitleye ulaşmada oldukça etkilidir. Reklam verenler, ürünlerini çok fazla büyütmeden doğal içeriklere başvurarak hedeflenen tüketicileri de elinde tutmaya çalışır. Dijital medya örnekleri içinde etkili yapılan reklam çalışmaları, markaların amaçlarına zaman içinde ulaştığını da göstermektedir.

Haber, Edebiyat İçerikleri

Haber, Edebiyat İçerikleri
Haber ve edebiyat içerikleri de dijital platformlarda üretilebilir.

Eski zamanlarda kitaplara, gazetelere basılı formlarla ulaşmaya çalışırdık. Dijital medyanın gelişmesiyle birlikte kendimize uygun olan kitap türlerine ve çalışmalarına ulaşabiliyoruz. Edebi web sitelerindeki artış, Wikipedia gibi kaynakların popülerleşmesi, dijital medyada bu gibi çalışmaların daha da artacağını gösteriyor.

Dijital Medya ve Geleneksel Medya Arasındaki Fark

Dijital Medya ve Geleneksel Medya Arasındaki Fark
Dijital medya, geleneksele kıyasla daha yenilikçidir.

Eğer, “Dijital medya nedir?” sorusunu yanıtlamak istiyorsak geleneksel modelle arasındaki farklara da bakmamız gerekir. Geçmişte çok fazla kullanmış olduğumuz geleneksel medya ve günümüzdeki dijital medya arasında büyük farklar vardır. Bunları aşağıdaki şekilde sıralamamız mümkündür.

  • Geleneksel medyada hedef kitleye daha çok TV veya gazete reklamları ile ulaşılır. Yani, hedef kitleye yönelik bir özelleştirme yapmak zordur. Dijital medyada ulaşılmak istenen müşterilere özgü içerikler üretilir.
  • Geniş kitleye ulaşma hedefinden dolayı geleneksel medya, daha maliyetlidir.
  • Dijital medyada kısa süre içinde net analizler yapılabilir. Geleneksel medya araçlarıyla yapılan reklamların etkisini ölçmek sadece reyting ve tirajlarla mümkündür.
  • Geleneksel medya içerikleri, belirli zamanlarda yayınlanır. Dijital medyada ise zamandan bağımsızdır.

Sonuç olarak dijital medya, geleneksel medyaya göre çok daha özgürdür. Ayrıca insanların daha fazla vakit geçirdiği dijital mecralarda olmak, rakiplerinizden bir adım önde olmanızı sağlar.

Dijital Medya ve Sosyal Medya Farkı

Sosyal medya platformlarını daha çok sosyalleşmek ve etkileşimde bulunmak için kullanırız. Dijital medya ve sosyal medya arasındaki fark, sosyal medyanın dijital pazarlamanın bir alt kolu olmasıdır. Doğru bir yönetimle de oldukça başarılı sonuçlar elde edilir. Ancak markanızın dijital medyada tanıtılması için farklı çalışmalar da yapılır.

Doğru olarak yaptığınız bir sosyal medya çalışmasıyla rakiplerinizin önüne geçebilirsiniz. Yine, ürün ve hizmetlerinizin satışını da arttırabilirsiniz. Çünkü neredeyse hepimizin sosyal medya mecralarında bulunması, bu platformların kullanılmasını zorunlu hale getirmiştir. Yani, pazarlama yalnızca internetle sınırlı değildir. Ürününüzü hedef kitlenize daha kolay şekilde tanıtmak için deneyimli bir ekiple çalışabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Dijital pazarlama burada bahsedemeyeceğimiz kadar çok temel unsura sahip olsa da, içerik kalitesi ve hedef kitle en önemlileridir diyebiliriz.

En basit tanımıyla, internet aracılığı ile ulaştığınız ve içerisinden içerik temin ettiğiniz her platform bu grupta yer alır.

Önerilen Paylaşımlar
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *