Dijital İçerik Üretimi Nasıl Yapılır?

Günümüzde eğitim, ticaret, habercilik, akademi ve daha binlerce farklı disiplin internet üzerinden işlev göstermektedir. Dijital ortama uyumlanan bütün disiplinlerin kullanıcıları, üreticileri, aracıları hatta tüketicileri; dijit al içerik üretimine ucundan kıyısından katılıyor.

Dijital içerik üretimi artık hayatımızın rutin bir parçası haline geldi. Kendi kişisel hesaplarımızdan profesyonel web sitelerine kadar her gün onlarca içerik ürettiğimiz, enformasyon akışına sürekli katkıda bulunduğumuz bir çağda yaşıyoruz. Günlük hayatımızın parçası haline gelen dijital içerik üretimi konusunda elbette daha profesyonel yaklaşanlar için çok farklı dinamikler ve kriterler söz konusudur.

Her gün binlerce internet kullanıcısının yanıt aradığı “Dijital içerik üretimi nasıl yapılır?” sorusuna bu yazımızla kapsamlı bir yanıt vermeye çalışacağız. Yazımızın sonunda özellikle hedef odaklı ve başarılı dijital içerik üretimi konusunda profesyonel bir bakış kazanmış olacağız. Öyleyse ilk olarak dijital İçerik üretiminin ne olduğunu bilimsel bir tanım olarak ele alalım.

Dijital İçerik Üretimi Nedir?

Dijital içerik üretimi, internet üzerinde bulunan herhangi bir ortam için, o ortamın gerektirdiği biçimde üretilen her türlü enformasyon türünü içermektedir. Görsel yazılı işitsel ya da hepsini içinde barındıran video; aklınıza gelebilecek her türlü içeriğin oluşumu dijital içerik üretiminin alanına girer. Kısacası internet ortamında üretilen ve bu ortama uygun hale getirilen her türlü ürünün yaratım sürecine dijital içerik üretimi denir.

Dijital içerik üretimi nasıl yapılır sorusuna geri dönersek; bu soruya iki ayrı başlık altında detaylı ve kapsamlı bir yanıt vermek uygun olacaktır. Öncelikle dijital içerik unsurlarının türlerine göre nasıl dijital ortamda yayına hazırlandığını adımlarıyla ele alacağız. Daha sonra genel anlamda, bütün bu içeriklerin internetteki yönetimini de içeren stratejik dijital içerik üretimi konusuna geçeceğiz.

Dijital İçerik Türleri Nedir?

dijital icerik turleri nelerdir
Birkaç farklı dijital içerik türü bulunmaktadır.

Dijital içerik başlığı altında toplanabilecek onlarca alt başlık vardır. Aslında temel birkaç farklı türde ürünün, dijital ortamda her gün bir başka versiyonu ortaya çıkan yeni medya aygıtlarına uyumlanması söz konusudur diyebiliriz. Buna en basit örnek olarak, videonun bloggerların günlük aktivitelerini paylaştıkları ve genelde Youtube üzerinde yayınladıkları vloglara evrilmesi ya da Instagram ve benzeri sosyal medya aygıtlarında story adlı anlık görüntüleri oluşturması gibi kullanımlar sunulabilir. Dijital içeriklerin nasıl dönüştüğünü ve farklı kollara ayrıldığını gördüğümüze göre temel içerik alanlarını tanımlayabiliriz.

Dijital İçeriği Oluşturan Temel Medya Ürünleri:

Dijital İçeriği Oluşturan Temel Medya Ürünleri:
                        Dijital içeriklerin dört temel ögesi bulunmaktadır.

Temelde insan iletişimi; ses, yazı ve görsel unsurlarla sağlanır. Bu iletişim türleri aynı zamanda üretilebilen medya içeriklerinin de temelini oluşturur. Bu medya içeriklerinin üretimini detaylandırmak dijital içerikte kullanılan aşamaların anlaşılması açısından önemlidir.

Temel medya ürünlerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  • Ses: Ses sözlü iletişim dönemlerinden beri, belirli bir melodi ya da ritimle çıkarılan seslerin oluşturduğu müzik, doğada bulunan varlıklara veya doğal olaylara ait sesler, insanların nesneler aracılığıyla çıkardığı sesler, konuşma ve dijital ortamda yaratılan yapay sesler olarak sıralanabilir. Ses unsurları, oluşturulan video içeriklerinde yan unsur olarak kullanılabileceği gibi, başlı başına bir ses içeriği olarak da oluşturulabilir ya da kayıt altına alınıp düzenlenebilir. Ses unsurunun kullanıldığı en eski medya aracı radyodur. Günümüzde radyo yayınlarına da yer verebilen podcast her türlü içeriğin sese dönüştürülerek yayınlanabildiği ürünlerin genel adıdır. Son dönemlerde oldukça yaygınlaşan podcast en kullanışlı içerik ortamlarından birini ihtiva eder ve dijital ortamda her noktada ihtiyaç duyabileceğiniz bir içerik türüdür.
  • Yazılı Metin: Yazının icadından beri her türlü iletişim kanalımızın bir noktasında yer alan yazı, dijital içeriklerin önemli bir kısmını kapsar. Özellikle dijital içeriklerde yazı büyük oranda kullanılan bir içerik türüdür. Yazı ayrıca, ses ve görüntü oluşturmak için yönlendirici ve planlayıcı unsur olarak da işlev görür. Yazının kullanımı içeriğin oluşturulduğu alana göre farklı yoğunluklarda olabilir. Örneğin bir makalede 15000 civarı karakter içeriği yer alırken bir Twitter paylaşımında bu sayı 280 ile sınırlandırılmıştır.
  • Resim: Fotoğraf ya da çizimden oluşan görsel araçlardır. Ayrıca dijital ortamda ve programlarda tasarlanan birçok unsuru da içerir. Örneğin dijital bir uygulama üzerinde oluşturulan bir grafiğin görsel olarak kullanımı resim şeklinde web sitelerine eklemlenebilir.
  • Video: Görüntü ve sesin birleşiminden oluşan her türlü içeriği video olarak adlandırıyoruz. Video kimi zaman saatler süren bir film, konser, canlı yayın kaydı gibi içeriklerden oluşurken kimi zaman anlık paylaşımlar için oluşturulan sosyal medya storylerinden ve uzun videolardan kesilen kısa anlardan oluşabilmektedir.

Temel medya ürünlerini ve kullanım alanlarını anlağımıza göre şimdi web siteleri ve sosyal medyada içerik üretimi için dijital içerik üretiminin aşamalarını değerlendirmeye başlayabiliriz.

Dijital İçerik Stratejisi Belirleyin

Dijital İçerik Stratejisi Belirleyin
                  İçerikleriniz üretmeden önce stratejinizi belirlemelisiniz.

Bir dijital içerik üretmenin ilk adımı bir strateji belirlemektir. Strateji içerik oluşturma süreci hakkında bir yol haritası çizmenizde yardımcı olur. Elbette onun da öncesinde gündemin dikkatini çekebilecek ve hedef kitlenizi ilgilendirecek bir konunuz bulunmalıdır. Sonrasında içerik süreçlerini değerlendirecek aşamalara geçebilirsiniz.

İçeriğin Türünü Belirleyin

Stratejik olarak ilk adımınız içeriğin türünü belirlemek olmalıdır. Web siteniz üzerinde seçenekler arasından logo, infografik, basın bülteni makale, blog yazısı gibi seçenekleri değerlendirebilirsiniz. Arzu ettiğiniz sonuç neyse o yönde bir içerik stratejisi belirleyebilirsiniz.

İçeriğinizi SEO Uyumlu Hale Getirin

İçeriğinizi SEO Uyumlu Hale Getirin
                          Üreteceğiniz içeriklerin SEO uyumlu olmasına özen göstermelisiniz.

Hedefleriniz doğrultusunda ulaşmak istediğiniz sonucu netleştirin ve o yönde başarı sağlayacak SEO çalışmalarını başlatın. Anahtar kelime, etiket, meta açıklama, görsel gibi seçimleriniz özellikle bu noktada belirlenmesi gereken unsurlardır. Web sitenizin şimdiye kadar en çok geri beslemeyi aldığı kitleyi ve onların isteklerini göz önünde bulundurmayı unutmayın. Son olarak SEO açısından içeriğinizin başarıya ulaşması için bir takvim belirleyin.

Destekleyici Medya Ürünü Seçin

Bir sonraki aşamada bu içeriğinizi hangi medya ürünüyle desteklemek istediğinizi belirleyin. Bu seçiminizi belirleyecek en önemli unsur, sunacağınız malzemedir. Hedef kitlenizin yapısı ve konunun bağlamı seçiminizi etkileyecektir. Görsel anlamda bir destekleyici unsur ihtiyacınız varsa ürüne ait resimleri kullanmak ve hem masa üstü hem de mobile uyumlu halde getirmelisiniz. Eğer ürün ya da hizmeti açıklayacak bir uzmana ihtiyacınız varsa en iyi araçlar podcast ve video olacaktır. Özellikle ürün görsel destekliyse video daha doğru olacaktır. İçeriğinizi destekleyecek medya ürününü de seçtiyseniz bir sonraki aşamaya geçebilirsiniz.

İçeriğinizi Hangi Mecralardan Duyuracağınızı Planlayın

İçeriğinizi Hangi Mecralardan Duyuracağınızı Planlayın
                   İçerik üretimine başlamadan önce hangi platformda aktif olacağınızı seçmelisiniz.

Web siteniz üzerinde ürettiğiniz içeriği ek olarak hangi mecralara aktaracağınızı en baştan belirlemeniz gerekir. Örneğin bir uzman görüşü için vlog hazırladıysanız Youtube hesabınızda videonuzla beraber blog linki paylaşmak o yönden bir akış sağlayacaktır. Instagram’da görsellerle yeni içeriklerinizi duyurduğunuz bir post akışınızın olması ve düzenli olarak bu paralelliği sağlamanız web siteniz açısından paha biçilmez bir yöntemdir. İçeriğinizin dağıtım ağını da belirlediyseniz, üretime başlayabilirsiniz.

İçeriğinize En Uygun Başlıkları Belirleyin

İçeriğinizin üretimine başladığınız noktada en önemli madde başlığı belirlemektir. Başlığı belirlemek, içeriğin başını sonunu en net şekilde belirlemenizi sağlayacak ve içeriğinizin geri kalan kısmı domino taşları gibi yerli yerine oturacaktır. Başlık, hem konuyu açıklayıcı hem de bir çağrı niteliğinde olmalı. Uzun ve karmaşık başlıklardan kaçınmalı doğrudan konunun özünü sunmalısınız. Ana başlık kadar alt başlıklar da içeriğin akışını belirleyecektir.

Kaliteli İçerik Oluşturun

Kaliteli içerik oluşturmanın en kesin yolu, üreteceğiniz içerik hakkında kapsamlı bir bilgi edinmek ve zihninizde bütün detaylarıyla bu içeriği canlandırmak olacaktır. Unutmayın sizin zihninizde toparlanmayan bir içerik kullanıcılar açısından da bir anlam ifade etmez ve hedefinize ulaşamazsınız. İçeriğinizin konusu hakkında detaylı bir araştırma yaparak ihtiyaçlarınızı belirleyin. En başta konu belirlediğiniz anda bütün bu ayrıntıları değerlendirmeniz gerekir ki adım adım içeriğinizi oluştururken yapı sarsılmasın. Eksik kalan noktaları sonradan tamamlamaya çalışmak içeriğin bütünlüğüne zarar verecektir Bu yüzden her şeyi sırasına göre yapmaya çalışın. Bütün adımları doğru sırayla izlerseniz başarılı bir içerik oluşturmamak mümkün değil.

Dijital içerik üretimi nasıl yapılır sorusunu izlenmesi gereken adımlarla birlikte detaylıca ele almaya çalıştık. Bundan sonrası sürekli üreterek bir pratik kazanmanızla gelişecektir.

Kaliteli içerik oluşturmanın inceliklerini öğrenmek istiyorsanız işte sizin için bir yazı: Özgün İçerik Nedir? Özgün İçerik Nasıl Yazılır?

Önerilen Paylaşımlar