Anahtar Kelime Planlaması Nedir, Nasıl Yapılır?

Anahtar Kelime Planlaması Nedir, Nasıl Yapılır?

İnternet, artık neredeyse herkesin kullandığı bir dünyadır. Bu internet dünyası içinde binlerce site bulunur. Özellikle kullanılan Google arama motorunda sitelerin üst sıraya çıkması için içerikler üretilir. Kullanıcılar, böylece istedikleri bilgiye ulaşır. Sunulan içeriklerin Google’da üst sıralarda görülmesi için anahtar kelime çalışması yapılması gerekir. Peki, anahtar kelime planlaması nedir, nasıl yapılır?

Anahtar Kelime Planlaması Nedir?

Google veya başa bir arama motoru kullanılırken belirli kelimeler, arama çubuğuna yazılır. İşte aranan bu sözcük veya sözcükler, anahtar kelimeleri oluşturur. İngilizcesiyle keyword olan kelimeler, aslında bir web sayfanın ne hakkında içerik ürettiğini göstermektedir. SEO uyumlu içerik hazırlarken anahtar kelimelerin seçimine dikkat edilmelidir.

Doğru anahtar kelime seçildiğinde içerikler, arama motorlarında daha iyi tanıtılır. Bu sayede içerikler, hedef kitleye daha çabuk ulaşır. Özellikle belirli satış işlemleri için hazırlanan web siteleri, kar oranını arttırmak için içeriklere dikkat etmelidir. İçerikler, doğru anahtar kelimeyi kullandığında site üst sıralara çıkar. Yine, kelimelerin doğru oranda kullanılması önemlidir.

Anahtar Kelime Planlaması Nasıl Yapılır?

anahtar kelime planlamasi nasil yapilir
               Anahtar kelimeleri seçmeden önce iyi bir planlama yapmanız gerekir.

Anahtar kelime analizi, kullanıcıların Google arama motorunda bir bilgi, hizmet ararken kullandıkları sözcüklere göre yapılan çalışmalardır. SEO anahtar kelime planlaması yaparak doğru anahtar kelime bulunabilir. Hazırlanan içerikler de araştırma sonuçlarına göre revize edilir. Gerekli iyileştirme ve düzenlemeler yapıldığında SERP’te (arama motoru sonuç sayfaları) sitenin bulunması sağlanır.

Anahtar kelime planlaması yapılırken bazı terimlerin bilinmesi gerekir:

  • Head Keyword: Aranma hacmi fazla olan ve rekabetin yükse olduğu anahtar kelimelerdir. Örneğin, anahtar kelime.
  • Body Keyword: Arama hacmi iyi olan ancak head keyword kadar rekabete sahip olmayan sözcüklerdir. Örnek vermek gerekirse, anahtar kelime planlaması
  • Long Tail Keyword: Head ve Body Keyword içinde bulunan sözcükler, short tail niteliğindedir. Long Tail ise daha geniş ve dar bir alana hitap eder. Örneğin, anahtar kelime planlaması basıl yapılır? Long tail anahtar kelimelerin dönüşümü daha yüksektir ve aranma hacmi az olduğundan rekabeti düşüktür.

Anahtar Kelime Nasıl Bulunur?

Anahtar kelime bulma da iki yöntem çok etkilidir. Bunlardan biri, seçmek istenilen kelimenin Google arama motoruna yazılmasıdır. Sayfanın en altında “ilgili aramalar” bölümü mevcuttur. Burada seçilen anahtar kelimeyle ilgili kullanıcıların başka hangi sözcüklerle arama yaptığı görülür. Yeni anahtar kelimeler bulmak için bu kısım oldukça etkilidir. Diğer bir araç ise Google Adwords’te bulunan anahtar kelime planlayıcısıdır.

Google Adwords’te anahtar kelime planlayıcısı kullanılarak anahtar kelimeler hakkında bilgi sahibi olunabilir. Program kelimelerin aylık aranma hacmini, rekabet oranını ve anahtar kelimeyle görünmek için ödenen adwords ücretini gösterir. Bu iki yöntemle içerikler hazırlanırken gerekli anahtar kelimeler bulunur. Böylece Google arama motorunda sitenin üst sıralara çıkması ve ziyaretçi sayısının artması sağlanır.

Anahtar Kelime Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

dikkat edilmesi gerekenler
              Anahtar kelime seçerken bazı noktalara dikkat etmelisiniz.

Anahtar kelime seçiminde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Kaliteli bir içerik üretmek için aşağıda bulunan yöntemleri izlemek gerekir.

  • İlk olarak, içeriğin ne olduğu ve yapılan çalışmadan neler beklenildiği belirlenmelidir. İçeriğin okunmasını yoksa ürün satışı mı yapılmak isteniyor. Anahtar kelime seçiminde amacın ne olduğu önemlidir.
  • Checklist oluşturulması gerekir. Anahtar kelime araştırılırken hazırlanan checklistler için “rekabet seviyesi, arama hacmi nasıl” gibi sorular, cevaplanmalıdır.
  • Google anahtar kelime planlayıcısı ile seçilen kelimeler analiz edilmelidir.
  • Bütçe ve stratejiye uygun olan anahtar kelime seçilmelidir.
  • Yapılan bu işlemlerde “long tail” anahtar kelimelerin dönüşümünün yüksek olduğu unutulmamalıdır.
  • İçerikte belirlenen anahtar kelimeye yeterli oranda yer verilmelidir.
  • Anahtar kelime başlıklarda yer almalıdır.

Anahtar Kelime Planlama Neden Önemli?

Kullanıcılar, Google arama motorunu kullanırken belirli anahtar kelimeleri kullanarak araştırma yapar. Sitenin daha üste çıkması için anahtar kelime planlaması önemlidir. Böylece üretilen içeriklerle daha fazla kullanıcıya ulaşılır. Ürün veya hizmet daha büyük bir kitle tarafından görülür. Site sahibi, daha fazla satış yapabilir ya da içeriklerini daha çok gösterebilir.

Düşük Rekabetli Anahtar Kelimeler Nasıl Bulunur?

İlgili anahtar kelimeyi Google’a yazarak aranan kelimelere dair bir liste çıkartılabilir. Yine, Google Adwords Anahtar Kelime Planlayıcısı ile anahtar kelimelerin rakip analizi, aranma oranı araştırılabilir. Böylece düşük rekabete sahip anahtar kelimeler bulunur.

Burada önemli olan husus, düşük rekabetli kelimelerin genelde long tail sözcükler olmasıdır. Bunların rekabeti düşüktür. Aranma hacimleri de düşük olmasına rağmen dönüşüm oranı oldukça yüksektir. Bu yüzden içeriklerinde rekabeti düşük tutmak isteyen kullanıcılar, long tail anahtar kelimeleri kullanabilirler.

Anahtar Kelime Planlama Araçları

Kullanıcıların içeriklerinde kullanacağı anahtar kelimeler için Google araştırma yapması önemlidir. Ancak bunun dışında da kullanılabilecek birçok program vardır. Anahtar kelime planlayıcıları sayesinde kullanıcılar, içeriklerini daha iyi oluşturabilir. Wen sitelerinin, arama motorlarında ilk sıralarda görünmesi sağlanabilir. Yine unutulmamalıdır ki, Google’da araştırma yapan birçok kişi, araştırmaları için genellikle ilk üç siteye bakmaktadır. Bu yüzden web siteleri açısından anahtar kelime çalışmalarının doğru yapılması gerekir.

Google Adwords Keyword Planner

Google Adwords Abahtar Kelime Planlayıcı ile 1 ila 10 kelime arasında anahtar kelime girilebilir. Yine, aranma hacimleri ve rekabet ile alakalı analizler görülebilir. Burada karşılaşılan sonuçlara göre içeriklerde kullanılacak anahtar kelimeler, seçilebilir.

Google Search Console

Google Search Console
                    Google Search Console

Google Search Console aracıyla sitenin ve sayfaların hangi arama sonuçlarında göründüğü görülebilir. Ayrıca hangi anahtar kelimenin ne kadar tıklandığına dair bilgi verir. Yine, sitenin hangi anahtar kelimeyle kaçıncı sıra yer aldığını gösterir. Burada düşük performansa sahip anahtar kelimeler için iyileştirme çalışmaları yapılabilir.

Ahrefs Keywords Explorer

Ahrefs Keywords sadece kullanıcının sitesini değil aynı zamanda rakip sitelerinde arama sonuçlarını gösterir. Böylece rakiplerin hangi arama sonuçlarında hangi anahtar kelimelerle yer aldığına dair analizler gelir. Bu sayede web sitesi için hazırlanan içeriklerde kullanılacak anahtar kelimelerle ilgili bir düzenleme çalışması yapılabilir.

Keyword Generator

Site kullanıcıları Keyword Generator kullanarak yüzlerce anahtar kelime fikrine ulaşabilir. Ücretsiz olmasından dolayı da sıkça tercih edilen bir programdır.

Keywords Rank Checker

Herhangi bir ülke için anahtar kelime sıralamasını gösterir. Web site kullanıcıları sıralamasını görmek için programdan ücretsiz şekilde faydalanabilir.

Keywords Explorer

Keywords Explorer
               Keywords Explorer

Web siteleri için anahtar kelime bulmada binlerce seçenek sunar. Son derece yardımcı olan ve etkili bir araçtır. Kullanıcı için önemli olan anahtar kelime ve raporları filtreler. Böylece kullanıcı, trafik potansiyelini ve sıralama zorluklarını rahatlıkla görebilir.

Semrush

Semrush anahtar kelime planlayıcı kapsamlı bir analiz sunar. Tahmini anahtar kelime hacimleri, rekabet oranı, trafik potansiyeli gibi pek çok bilgiyi verir. Kullanıcı, SEO anahtar kelime bulmaya dair her şeye bu programı kullanarak ulaşabilir.

Teknolojinin sürekli ilerlemesiyle birlikte anahtar kelime bulma programları da gelişti. Dünyanın en büyük arama motoru olan Google’da sitenin iyi çıkması için çalışmaların da önemi bir hayli arttı. Yukarıda bahsi geçen programlarla web siteye sahip kullanıcılar, içeriklerine uygun anahtar kelimelere erişebilirler. Yine, yazılan içerikte anahtar kelime oranı yeterli olmalıdır. Bu sayede Google’da üst sıralarda çıkarak, satışlar ve hizmetle daha fazla kişiye ulaştırılabilir.

 SEO alanında size yardımcı olabilecek bir içerik daha: Google Trends Nasıl Kullanılır?

Önerilen Paylaşımlar
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *