Teknolojinin gelişmesiyle birlikte ilerleyen dijital dünya, gelenekselleşmiş birçok pazarlama yolunu bozmuştur. Böylece content marketing de giderek çok daha önemli hale gelmiştir. Çünkü artık satış işlemlerinin çok büyük bir bölümü internet dünyasında yer alır. Öncelikle temel bilgilerden başlayarak “content marketing nedir” sorusunun cevabını verelim.
İçindekiler
Content Marketing Nedir?
İçerik pazarlaması olarak bilinen content marketing, iki ana bileşeni kapsamaktadır. Bunlardan ilki, içerik oluşturma, diğer ise içeriğin sosyal medyalar, e-postalar ve web siteleri aracılığıyla dağıtılmasıdır. İçerikler, şirketin veya kar amacı gütmeyen bir kuruluşun hedeflerine yönelik gerçekleştirilen yazılı, sözlü ve görsel olarak üretilen materyalleri bünyesinde barındırmaktadır.
Yani, dijital içerik pazarlaması, temelde aynı amaç üzerinden ilerler. Şirketlerle alakalı hedefine uygun bilgileri üretmek ve bunu potansiyel müşterilere ulaştırmak. Doğru içeriklerin oluşturulması içinde bu konuda uzman olarak kişilerle çalışmak gerekir. Bu sayede şirketlerin daha fazla kar etmesi için çeşitli stratejik planlamalar yapılır. Ancak her içerik pazarlamacısının başarılı bir sonuç elde etme yöntemi farklı olabilir.
Örneğin, bir içerik pazarlamacısı, daha çok sosyal medyanın pazarlamadaki gücüne güvenir. Bir diğeri ise e-posta ile dağıtılan stratejiler belirler. Ancak hangisi tercih edilirse edilsin çok da önemli değil. Çünkü zaman içinde çok daha fazla gelişeceklerdir. Ayrıca yeni endüstri eğilimleri de içerik pazarlama stratejilerini etkileyebilir. Fakat doğru yapılan bir planlama ve kaliteli içeriklerle kitlelere ulaşılır. Bu da her şeyin yolunda gittiğinin bir göstergesidir.
İçerik Pazarlamasının Rolü Nedir?
İçerik pazarlama çabaları, markaların müşteriyle olan iletişimini sağlar. Planlanan içerik fikirleri ve eylemleri, markaların hedef kitlelerine yönelik olarak gerçekleşir. Bu sayede marka bilinirliği artar ve kurumsal markanın hedeflerinin anlaşılması sağlanır. Kısaca, kitleleri harekete geçirir ve içerik pazarlamasının faydaları bu nedenle çok fazladır.
İçeriklerinizi pazarlamanızı sağlayacak stratejiler arıyorsanız Pazarlama İçeriği Nedir ve Nasıl Yazılır? yazımıza da göz atabilirsiniz.
Content Marketing Nasıl Yapılır?
“Content marketing ne demek” sorusunun ardından nasıl yapılması gerektiği de merak konusudur. İçerik pazarlaması her şeye uyan tek bir yaklaşımdan oluşmaz. Ancak 5 ana etmen içerik pazarlamasının temellerini öğrenmeye yardımcı olacaktır. Bunları aşağıdaki şekilde sıralamak mümkündür.
- İşi Bilmek: İşi veya ürünü bilmek, genel hedeflerin ne olacağını belirlemek açısından oldukça önemlidir.
- Potansiyel Kitleyi Tanımak: Nasıl bir kitleye hitap ettiğini bilmek ve nasıl ulaşılması gerektiğini planlamak gerekir.
- Müşteriye Yönelik Doğru Pazarlamayı Bilmek: Her şirketin kendi müşterisine yönelik farklı içeriklere ihtiyacı olabilir.
- İçerikleri Doğru Kanallardan Dağıtmak: İlgi çekici ve kaliteli içerikler, potansiyel müşteriye uygun kanallarla dağıtılmalıdır.
- Sonuçları Analiz Etmek: Bir şirket, yapmış olduğu tüm çalışmaları analiz ederek neyin işe yarayıp yaramadığını öğrenmelidir.
Eğer ki content marketing planları, hedef yönelik olumlu sonuçlanıyorsa bu doğru yolda olunduğunun göstergesidir. Bunun için sosyal medyanın veya e-posta hesaplarının pek bir önemi yok. Önemli olan potansiyel kitlenin markayla etkileşime girmesidir.
Network Marketing Nedir ve Nasıl Yapılır? başlıklı içerik de pazarlama konusunda farklı bilgiler edinmenizi sağlayacaktır.
Dijital Pazarlama Örnekleri
Markaların tanıtımı için yapılan başarılı içerik pazarlaması örnekleri vardır. En fazla tartışma konusu olan bloglar ve makaleler dışında içerik pazarlaması, infografiklerden videolara, podcastlere kadar her şeyi kapsayabilir. Özellikle yani başlayan bir marka, aşağıda sıralanan içerik pazarlamalarını sırasıyla deneyerek hangisinin daha etkili olduğunu anlayabilir.
Bloglar
Blog içerikleri kısa ve uzun olabilir. Şirketin mevcut kitlesiyle ya da potansiyel müşterileriyle etkileşime girmesi için harika bir yoldur. Bazen şirketler, müşterinin sorularına cevap vermek için blog içerikleri üretebilir. Bazen de müşterilerinin kafasındaki kritik sorunlara karşı blog içerikleriyle cevap verebilir. Üretilen kaliteli blog içerikleri sayesinde de kendi kitlesiyle kolayca etkileşim kurabilir.
Uzun İçerikler
Genel olarak 1000 kelimeden fazla yazılan içerikler, uzun içerik olarak tanımlanır. Bunlar, bloglarda, teknik incelemelerde veya makalelerde bulunur. Uzun biçimli içerikler, müşterilerin şirketle alakalı ürün ve hizmetlerine karşı daha derin bir bilgiye ulaşmasına olanak sağlar. Markalar için oldukça önemli ve etkili bir yol olarak görülür.
Yazılı formlarda oluşturulacak içerikler için birkaç ipucu da aşağıdaki şekilde verilebilir.
- Markalar, hedef kitlesine uygun olarak yazılı içerikler oluşturmalıdır.
- İyi araştırılmış ve ilgi çekici olması gerekir. Nicelikten çok kalite önemlidir ve kötü bir içerik markanın başarısını zedeler.
- Google arama motoru için hazırlanan içeriklerin analiz edilmesi oldukça önemlidir. Bu sayede yapılan planların nasıl ilerlediği de öğrenilir.
Videolar
İster kısa animasyonlar olsun ister uzun röportajlar, videolar bir marka için olmazsa olmaz içerikler olabilir. Dijital pazarlama da kaliteli bir video içeriği oldukça başarılı sonuçlar verebilir. Ancak bu konuda dikkatli davranılması gerekir. Kötü hazırlanmış bir video, markanın kalitesini oldukça kötü etkileyebilir ve olumsuz sonuçlara neden olabilir.
Video içeriklerinde çok fazla para harcamaya da gerek yoktur. Ancak iyi görünmesi, mantıklı ve akılda kalıcı olması gerekir. İyi şekilde hazırlanmış bir video ise potansiyel kitleye ulaşmak için oldukça başarılı olacaktır. Ek olarak, hazırlanan video içeriklerinin nasıl sonuçlandığını görmek için analiz yapmak, yeni stratejiler üretmek için önemli bir yaklaşımdır.
İnfografikler
Bilgi grafikleri olarak tanımlanan infografikler, şirketle ilgili ayrıntıları gösterir. Bir blog veya teknik incelemelerin olduğu bir yazıda bulunabilir. Sosyal medya mecralarında da bir görsel olarak yer alabilirler. Ancak burada önemli olan infografiklerin karmaşık olan verileri basit bir şekilde aktardığıdır. LinkedIn gönderilerine hatta tanıtım videolarına kadar çeşitli yerlerde yerleştirilen muhteşem bir iş varlığıdır.
Bir pazarlama stratejisi olarak içerik pazarlama, şirketler açısından oldukça önemli bir hal almaya başlamıştır. İlerleyen süreçte de çok daha fazla ihtiyaç duyulacak bir alandır. Potansiyel kitleye ulaşmak ve mevcut müşterilerin bağlılığını arttırmak için doğru bir planla yürütülmelidir. Böylece stratejileri deneyerek zaman içinde hedeflenen başarıya ulaşmak mümkündür.
Content Specialist ne demek?
İçeriklerle alakalı tüm alanlarda uzman olan kişiye content specialist adı verilir.
Content moderation nedir?
Content moderation; risk taşıyan, güvenilmeyen ve zararlı gözüken içerikleri ortadan kaldırma işlemlerini kapsamaktadır.