C2C E-Ticaret Modeli Nedir? Başarılı C2C Örnekleri Nelerdir?

E-ticaret oluşumları, uygulanan iş modellerine göre birden fazla kategoriye ayrılır. Kategorilere ayrılmış bu iş modelleri; tarafların şirket, birey, devlet ya da makine olmasına göre belirlenir. C2C mevcut e-ticaret modellerinden biridir. Öyleyse,” C2C e-ticaret modeli nedir? Başarılı C2C örnekleri nelerdir?” soruları akıllara gelebilir. Yazımızda, bu soruların cevapları üzerinde duracak ve sizler için detaylandıracağız.

C2C Nedir?

E-ticaret iş modellerinden biri olan C2C, tüketiciden tüketiciye yapılan e-ticaret işlemlerini ifade eden global bir tanımdır. Bu sistemden tüketiciler birbiri ile alışveriş yapar. Online platformlar üzerinden tüketicilerin bir araya gelmesi şeklinde açıklanmaktadır.  Tüketiciler bu platformlar aracılığı ile alışveriş yapabilirler.

Açılımı “Consumer to Consumer” olan bu iş modeli ile online satışta bir ilk yaşanmıştır. Önceleri tedarikçi ve tüketici arasında gerçekleşen online faaliyetlerin güven sağlayan bir site üzerinden direkt olarak gerçekleşmesi avantajı sağlanmıştır. Bu model kapsamında, objektif ve ortak kuruluş tarafından teslimat ve ödeme gibi tüm aşamalar üstlenilmiştir. Bu ortak kuruluşun kazancı ise tedarikçiden alınan komisyon üzerinden sağlanmaktadır.

Bu iş modeli, tüketici için ödeme ve kargo süreçlerinde güvenli alan oluşturmuştur. Bu yöntemin, her geçen gün e-ticaret payının artmasını sağlayacağı düşünülmektedir. Günümüzde de güvenli ödeme yöntemleri sunan kurumsal siteler üzerinden online alışverişler son derece yaygın bir şekilde gerçekleşmektedir.

C2C Hangi Alanlarda Kullanılmaktadır?

C2C
                                          C2C iş modeli birçok farklı sektörde yaygın olarak kullanılmaktadır.

C2C e-ticaret modelinin kullanım alanı, online sistemlerin yaygınlaşması ve gelişmesi ile artmıştır. Oluşum sürecine bakıldığında ellerinde olan ürünleri satmak isteyen tüketicilerin e-pazaryeri arayışı ile ortaya çıkmıştır. Bunun üzerine, satıcının ve alıcının üyelik oluşturduğu platformlar geliştirilmiştir.

Burada geliştirilen e-ticaret platformları, bir aracı konumundadır. Alım ve satım için bilgi vermek, içerik oluşturmak gibi iş tanımları yoktur. Bu işlemlerin tamamı e-ticaret sitesine üye olan kişi tüketici tarafından gerçekleştirilmektedir. Burada tüketici aynı zamanda e-ticareti yapan kişi de olmaktadır.

C2C e-ticaret modeli dışında kullanılan modeller arasında B2B ve B2C modelleri de yer almaktadır. B2B firmadan firmaya yapılan ticareti ifade etmektedir. B2C ise, firmadan tüketiciye yapılan e-ticaret olarak ifade edilebilir. Online satışa kurumsal anlam katan yöntemdir.

C2C ve B2B E-ticaret Modelleri Arasındaki Farklar

E-ticaret modelleri incelendiğinde hem uygulanan yöntem hem de kurulan ilişkiler bakımından farklar olduğu görülebilmektedir. Online Pazar anlayışının ve teknolojisinin gelişmesi ile ticaret yöntemleri de bundan etkilenerek değişip, gelişmiştir. Bu iki e-ticaret modeli arasındaki farkları şöyle sıralayabiliriz:

  • C2C modelinde tüketiciler arasından alışveriş olur. Bunun yanı sıra tedarikçiler ile tüketiciler arasındaki meydana gelen ticaret sanal ortamda yapılır.
  • B2C e-ticaret modelinde yalnızca tedarikçiler ve tüketiciler arasında sanal ticaret gerçekleşir. Bu e-ticaret şeklinde komisyon usulü gelir elde etme uygulanmaktadır.
  • B2C ticarette tüketiciler, tedarikçilerden aldığı malın faturasını aracı sitenin yöneticilerinden temin eder.
  • C2C iş modelinde e- ticaret sitesi aracı bir firmadır.

Tüketiciden tüketiciye e-ticaret modelinde satıcılar, ürünlerini yükler ve diğer alıcılar satın alır.

B2B hakkında çok daha fazlasını öğrenebilmeniz için bir yazı daha: B2B Nedir? Güncel B2B Örnekleri ve İçerik Pazarlaması

C2C Nerede Kullanılır?

C2C
                         C2C çoğunlukla sosyal platformlar üzerinden kullanılır.

Online pazarlama modellerinden biri olan C2C’e bakıldığında kullanım alanı çoğunlukla sosyal platformlardır. Bu platformlar, satıcı ve tüketicinin buluştuğu sosyal ağlardır.

Bu iş modelinin kullanım alanı oldukça geniştir. Kurumsal bir web sitesinde yayın gerçekleştirilerek, satış işlemlerinin sorunsuz ve hızlı bir şekilde yapılması sağlanabilir. Küresel anlamda dünyanın her yerine Pazar açma imkanı tanır. Bu sayede müşteri ağınız ve kazancınız da hızlı bir şekilde artar. Kısacası kullanım alanlarının kurumsal web siteleri ve sosyal platformlar olduğu söylenebilir. Bu iş modeli, özellikle başka satıcıları sisteme kaydedebilecek platformlara sahip şirketler için uygundur.

Başarılı C2C Örnekleri

Bu alanda başarılı olmuş örnekler incelenerek, en fazla kar elde edilecek seçenekler üzerinden hareket etmek mümkündür. Çok sayıda başarılı örneği bulunan C2C e-ticaret modelinin gün geçtikçe yaygınlaştığını ve geliştiğini söyleyebiliriz.

C2C iş modeline örnek olarak şunlar verilebilir:

  • Trendyol
  • Hepsiburada
  • Gittigidiyor
  • N11
  • Çiçeksepeti
  • Dolap
  • Letgo

Bu siteler, C2C ticaret modelini başarılı bir şekilde uygulayan e-ticaret siteleridir. Dünya genelindeki örnekler arasında şunlar gösterilebilir:

  • Amazon
  • E-bay
  • Alibaba

C2C e-ticaret sitesi örneklerinin ortak özelliği; güven veren kurumsal siteler olmasıdır. Bu sitelerde hem tüketici için hem de satıcı için ortak kazanç hedeflenir.

C2C’nin Avantajları Nelerdir?

C2C
                                   Bu iş modelini kullananlar geniş bir müşteri kitlesine ulaşabilirler.

E-ticarette C2C modeli söz konusu olduğunda büyük bir avantaj sağlamaktadır. Tüketiciye sağladığı avantaj tam güvenlik olurken, tedarikçi için de sorumluluğun azalması şeklinde olmaktadır. Ayrıca tüketici için online Pazar hazır bir halde sunulur. Yani, pazardaki yüksek sayıdaki tüketici, satış yapılacak çok sayıda kişiye daha kolay ulaşılmasını sağlamaktadır.

Siteler belirli kampanyalar gerçekleştirir. Bu kampanyalarda işbirliği içinde olan tüketici, zaman kaybetmeden ve profesyonellik gerektirmeden reklamının yapılmasını sağlar. Bu durumda satışların hızla artmasında etkili olacaktır. E-ticaret sitelerindeki satıcı puan ve yorumları tüketici için bir referans oluşturur. Ayrıca, satış yapan tüketici için de strateji belirlemesinde yol gösterici olacaktır.

Bu sorunun cevabı birçok değişkene göre farklılaşabilmektedir. Ancak yine de genel bir cevap vermek gerekirse, 1000-2000 TL arasında bir tutar ile karşılaşabileceğinizi belirtebiliriz.

Öncelikle birçok resmi belgeyi bir araya getirmeniz ardından sermayenizi oluşturmanız gerekir.

Önerilen Paylaşımlar
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *