Etkili Giriş Paragrafı Nasıl Yazılır?

Etkili Giriş Paragrafı Nasıl Yazılır?

İnternet çağı, insanların bilgiye erişimlerini kolaylaştırdığı gibi paylaşılan bilgilerin de çoğalmasını sağladı. Hal böyle olunca, insanlar da bilgiyi nereden alacakları konusunda seçimler yapmak zorunda kaldılar. Bilgiyi yazılı bir metin aracılığı ile elde etme konusunda da bu seçim, yazıların giriş paragraflarına bakmakta yatıyor. Yani okuyucuyu yazınızı okumaya ikna edebilmeniz için yapmanız gereken şeyleri giriş paragrafında yapmanız gerekir. Biz de bu konudaki bilgi açığını giderebilmek için “Etkili giriş paragrafı nasıl yazılır?” sorusuna cevap vereceğiz.

Yazdığınız bir makale için giriş yazısının amacı hem yazdığınız konuyla ilgili bilgi vermek hem de yukarıda söylediğimiz gibi okuyucuyu yazının kalanını okumaya ikna etmektir. Bu yüzden dikkat çekici ve etkili bir giriş yazısını, metnin en önemli parçası olarak düşünebilirsiniz. Bunun için kullanabileceğiniz bazı teknikler ve ipuçları vardır. Bu sayede siz de etkili bir giriş paragrafı hazırlayarak, okunma oranlarınızı arttırabilirsiniz.

Giriş Paragrafı Neler İçermelidir?

Giriş paragrafı, anlatmak istediğiniz konuda internet ortamında bir bilgi eksikliği olduğunu ve sizin de bu bilgi eksikliğini tamamlamaya çalıştığınızı anlatmalıdır. Çünkü insanlar zaten cevabını bildikleri sorularla ya da bilgilerle ilgilenmezler. Bu konularda yazılar yazıyorsanız, okunma oranlarınızın düşük olabileceği ihtimalini de göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Bu yüzden yazılarınızın merak edilen konular ya da cevapları aranan sorular hakkında olmasına özen gösterebilirsiniz.

Konunuzu seçtikten sonra yazacağınız giriş paragrafında kullanabileceğiniz bazı ipuçları bulunmaktadır. Bunları şu şekilde açıklayabiliriz:

İlk Cümleyi ve Devamında Yazacağınız Paragrafı Kısa Tutun

ilk-cumle-paragraf
Etkili bir giriş paragrafı nasıl yazılır konusunun belki de en temel bileşeni; cümle ve paragraf uzunlukları.

Paragraflarınızı çok uzun tutar ve içindeki cümleleri de uzun kurarsanız okuyucuyu anında kaybedebilirsiniz. Uzun cümleler daha yazının başında okuyucuya anlatılan konuyla alakalı karmaşık bir imaj çizdiği için tercih edilmemelidir. Bu yüzden kısa cümleler kurarak okuyucuyu, konuyu daha rahat bir şekilde açıklayabileceğiniz gelişme bölümüne yönlendirmek gerekir. Bu şekilde kısa cümlelerle birlikte, giriş paragrafınızı da kısa tutabilir ve okuyucunun ilgisini kaybetmezsiniz.

Okuyucuya Zaten Biliyor Olduğu Şeyleri Söylemeyin

Okuyucu
Giriş paragrafında okuyucuya hem içerikte ne anlatacağınızı vadedebilmeli hem de vermeniz gereken bilgileri iyi seçebilmelisiniz.

Klişe giriş cümleleri kurarak, genellemelere başvurarak ya da sözlük tanımlarından yararlanmak etkili bir giriş paragrafı yazmanızı imkansız kılar. Bu kısımda giriş paragrafınızın etkili olabilmesi için okuyucuya yeni bir şey öğrenecekleri havasını vermeniz gerekir. Genellemelere başvurduğunuz zaman ise okuyucunun sıkılma ihtimali artacak bu yüzden yazıya olan ilgisi azalacaktır. Bu yüzden giriş paragrafınızda okurun ilgisini çekmek için seçtiğiniz konuyla ilgili ilginç bilgilerden yararlanabilirsiniz.

Konuyla İlgili Detaylara Girmeyin

konu detayı
Etkili bir giriş paragrafı için detaylara boğulmamak elzem bir nokta.

Giriş paragrafı bir anlamda tanıtım paragrafıdır ve tanıtımlar da kısa ve etkileyici olmalıdır. Daha giriş paragrafından itibaren okuyucuyu detaya boğmaya çalışırsanız okuyucu, kısa süre içerisinde sıkılacak ve yazıya olan ilgisini kaybedecektir. Örneğin; gezegenimizin yapısı ile alakalı yazacağınız bir konuda, daha giriş paragrafından gezegenimizin nasıl oluştuğuna değinmenize gerek yoktur.

Okuyucuya Aynı Bilgiyi Aradığınızı Hissettirin

konu bilgisi
Okuyucuya aradığı bilgiyi vereceğinizi hissettirebilmeniz, içeriğinizin okunma yüzdeliğini önemli ölçüde etkileyecektir.

Kısacası okuyucu ile empati kurmalısınız. Ortak bir derdinizin, bilgi edinme çabanızın olduğunu gösterirseniz okuyucunun ilgisini daha da çok çekmiş olursunuz. Örneğin; yaptığınız bir telefon incelemesinde, sizin de bu telefonu merakla beklediğinizi ve içeriğini merak ettiğinizi hissettirebilirsiniz. Bunun için kuracağınız bazı cümlelerde direkt okuyucuya hitap ettiğinizi göstermek adına “sen” veya “siz” kelimelerini kullanabilirsiniz.

Yazınızı Neden Yazdığını, Konuyu Neden Seçtiğinizi Açıklayın

konu nedeni
Her konu başlığının bir çıkış noktası olmalı. Bu konuyu tercih etme nedeninizi okuyucuya açıklamalı, gerekliliğini vurgulamalısınız.

Giriş paragrafınızda yazmak istediğiniz konunun ne olduğunu ve bunu neden seçtiğinizi açıklayabilirsiniz. Bu açıklama, okurun ilgisini çekebileceğiniz en garanti yöntemdir. Bu durum aynı zamanda daha önce de bahsettiğimiz gibi kısa cümleler kurabilmenize ve bundan dolayı da okurun ilgisinin dağılmamasına yol açacaktır.

Vereceğiniz Bilgileri Hikayeleştirerek Anlatın

hikayelestirme
Hikayeleştirmenin her daim çok tutan bir metot olduğunu unutmayın.

İster bir ürün tanıtımı olsun ister bir inceleme yazısı olsun, merkeze aldığınız konuyu hikayeleştirerek anlatmak her zaman okurun ilgisini çekebilecek garanti bir yöntemdir. Örneğin Cem Yılmaz’ın gösterilerinde sürekli siyah giydiğinden yola çıkarak okuyucuya bunu sorabilirsiniz. “Cem Yılmaz’ı siyah giymediği bir kombin içinde sahnede hayal edebiliyor musunuz?” Bu soruyla birlikte okuyucunun kafasında Cem Yılmaz’ın akılda kalıcı bu imajı canlanacaktır. Devamında siz de Cem Yılmaz gibi etkili bir imaj oluşturmakla alakalı bilgiler verebileceğiniz bir yazıya hazır olursunuz.

Konunuzla İlgili Sorulan Soruları Sorun

konu ile ilgili sorular
Anlatacağınız konu, soracağınız sorularla anlam ve değer kazanır.

Bir önceki maddede hikayeleştirme yapmak için kullanacağınız örnekte sorduğumuz soruyu düşünün. Her zaman giriş paragraflarında bir ilk cümle olarak kullanılabilir. Etkili bir giriş paragrafı yazma konusunda sıkça başvurulan bir ipucu olmasına rağmen soru sormak hala etkisini yitirmemiştir. O yüzden hiç çekinmeden yazınıza okuyucunun merakını kabartacak bir soru ile başlayabilirsiniz. Tabii bu sorunun anlatmak istediğiniz konudan çok uzak olmamasına dikkat etmelisiniz. Yoksa sorunuzu açıklamaya çalışırken uzun bir giriş paragrafı yazmak zorunda kalabilirsiniz.

Giriş Paragrafı için Gerekli Düşünme Sürecini Gerçekleştirin

düşünme süreci
Konunun bütünü için anlatacaklarınızı derleyip toparlamadan, ilk paragrafı yazma girişiminde bulunmayın.

İnsanlar yazdıkları yazılar için giriş paragraflarına genellikle kısa bir düşünme süreci ayırırlar. Önemli olanın konunun anlatıldığı ve derinleştirildiği gelişme bölümü olduğunu biliyoruz. Ancak okuyucuyu bu bölüme taşıyacak olan etmenin giriş paragrafı olduğunu düşündüğümüz zaman, bu kısmında iyi bir şekilde düşünülmesi gerektiğini görebilirsiniz.

Sonuç

Yazdığınız makalelerde ya da en basitinden ürün tanıtımlarında, giriş paragrafına neden dikkat edilmesi gerektiğini anlamış olmalısınız. İyi başlayan işler, iyi bir son yaratırlar ve tam tersi de kötü başlayan işlerin sonu da kötü olma eğilimindedir. Bu yüzden etkili bir giriş, yazacağınız yazının okuyucuda bırakacağı etkiyi de arttırır. Aynı zamanda kullanacağınız cümlelerde nominalleştirme yapmaktan kaçınmak, ilk şahıs zamirlerini aşırı bir şekilde kullanmamak dikkat edebileceğiniz teknik detaylar olarak da söylenebilir.

Önerilen Paylaşımlar
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *