E-Ticaret SEO Teknikleri: Markanıza Değer Katabileceğiniz Bilgiler

E-Ticaret SEO Teknikleri: Markanıza Değer Katabileceğiniz Bilgiler

Günden güne değişen koşullarla hayat, adeta sanal bir evrene taşındı. En basit örneklerle; iş görüşmelerimizi konferans uygulamalarından yapıyor ya da ihtiyaçlarımızın tamamını fiziksel mağazalardan değil, artık e-ticaret siteleri üzerinden karşılıyoruz. Bunun pandemi dönemiyle sınırlı kalmayacağını bilmek pek zor değil. Çünkü böylesi hem daha sağlıklı ve kolay. Bunu öngörebilen pek çok girişimci ya fiziksel işyerini dijital platforma taşıdı ya da fiziksel bir işyeri açmayı aklından dahi geçirmedi. İşte tam da bu aralıkta doğru adımları atanlar, anlamlı karlar elde edebilmeyi başardı. Hal böyle olunca, e-ticaret de trend bir iş kolu haline geldi. Bu noktada rekabet havuzunun her geçen gün genişlediği açık bir durum. Peki rakiplere fark atarak ön plana çıkabilmek için artık çok mu geç? Doğru e-ticaret SEO teknikleri ile kesinlikle hayır!

E-Ticaret SEO İlişkisi Nedir?

E-ticaret SEO teknikleri
Başarılı bir e-ticaret sitesi, ancak istikrarlı SEO çalışmaları ile meydana gelebilir.

Belki çok klişe bir söylemle başlamış olacağız ama e-ticaret için SEO olmazsa olmazdır. Öyle ki, rekabet dolu dijital dünyada gerçekleştireceğiniz SEO çalışmaları ile markanızı ileriye taşınmanız mümkün. Peki bu ilişkide SEO’nun rolü tam olarak nedir?

Teknik terimlerle dolu dolu bir anlatım yapmak yerine, sizlere fiziksel mağazanız üzerinden küçük bir örnekle bunu özetleyelim. E-Ticaret sitenizi fiziksel mağazanız, SEO’yu da mağazanızın farkındalığı arttırabilecek her türlü kampanya ve reklam çalışması olarak değerlendirelim. Satış yapabilmeniz için mağaza çok önemli bir faktör ancak mağazanızı potansiyel müşteri kitlenize tanıtmadan nasıl ilerleyebilirsiniz? En azından mağazanızı tanıtmak adına broşürler dağıtır ya da billboardlara reklamınızı çıkarırsınız. Yerel anlamda mağazanızı bu şekilde ön plana çıkarabilir hatta, yerel hedeflerinizin ardından ulusal hedeflerinize de yönelebilirsiniz.

Şimdi teknik perspektife geçelim. SEO, arama motoru sonuçlarında daha üst sıralarda yer almanızı sağlayan bir kurallar dizini ve stratejisidir. Kalitesi yüksek, planlaması ve optimizasyonu kusursuz yapılmış bir web sitesi, arama motorlarında daha üst sıralarda yer alarak firmanın görünür kılınmasını ve ziyaretçi akışını sağlar. Bu sayede satışların artması kolaylaşır.

E-Ticaret için SEO, normal web sitelerindeki anahtar kelime mantalitesinden, blog yazıları yazmaktan ya da bağlantılar kazanmaktan biraz farklıdır. Öncelikli olarak, arama motorlarının nasıl bir prensipte çalıştığını ve hangi durumlarda sizi farklı kıldığını anlamanız gerekir. Bu da pek tabii, SEO’ya hâkim olmaktan Google yönergelerini dikkate almaktan geçer.

Doğru Anahtar Kelime Nasıl Seçilir?

Anahtar kelime
Doğru anahtar kelimeyi yakalamak, sizi hedef kitlenize ulaştıracaktır.

Doğru anahtar kelime seçimi, e-ticaret SEO teknikleri adına çok önemli bir yapıtaşı. Ayrıca sitenizi optimize etmenizin yollarından bir tanesidir. Anahtar kelime çalışması yapılırken, ürün veya marka uyumundan ziyade sektörünüzle en alakalı kelime seçilmelidir. Alaka düzeyine ek olarak da, alıcıların amacına uygunluğu da göz önünde bulundurulmalıdır. Bu noktada hedef kitlenin çevrimiçi araştırma yaparken neyi bulmaya niyet ettiği önemli bir yer arz etmektedir.

Anahtar kelimeler, genel olarak üç farklı kategori üzerinden değerlendirilir:

  1. “Nasıl yaparım?” sorusunu içeren aramalar,
  2. Doğrudan satın almayı içeren “Bunu satın al” şeklinde yapılan aramalar,
  3. Arama yapacak kişi, ayrıntıyı arttırmak istediğinde gerçek veya bilgi gibi kelimeleri kullanarak yaptığı aramalar.

Bunlar arasında e-ticarette büyük öneme sahip ticari anahtar kelime, kullanıcıların satın almak istedikleri ürünleri bulmalarına yardımcı olacak terimleri ifade eder. Buradaki amaç, ihtiyaç duyulan şeyi keşfetmek ve mümkün olabilen en kısa sürede satın almaktır. İnsanlar ne alacağını bilip de, nerede bulacağını bilmediği takdirde bu yola başvurabilir. Buna örnek verecek olursak “yeni kol saati al” ya da “yeni masa üstü bilgisayar fırsatları bul” olabilir.

E-Ticaretin Öncüsü Sitelerden Kopya Çekin

Amazon
Amazon arama sonuçları

Çok fazla tercih edilmeyen ancak kullanıldığında etkili sonuçlar veren bir başka yöntemden daha bahsetmek isteriz. E-Ticaret alanında öncü konumundaki bir e-ticaret sitesi üzerinden, kendi ürünlerine uygun olan aramaları tespit edebilirsiniz. Örneğin, Amazon bu anlamda size büyük katkı sağlayacaktır.

Google’dan Yararlanın

Google araması
Google ilgili aramaları

E-Ticaret sitenizde kullanacağınız ürün etiketleri için Google’dan yararlanabilirsiniz. Nasıl mı? SERP’in en altında yer alan hali hazırda kullanıcılar tarafından aratılan anahtar kelime listesinden bunu sağlayabilmeniz mümkün.

Anahtar Kelime Araçları İşe Yarar mı?

Ubersuggest
Ubersuggest anahtar kelime aracı

Anahtar kelime araştırmalarında, sayısal verilerden yararlanarak nokta atışı yapabilmeniz mümkün. Bu durumda tercih edeceğiniz anahtar kelime analiz programları size istediğiniz verileri sunabilir.

Örneğin, Ubersuggest programı. Ubersuggest, bir konuyla alakalı anahtar kelimeyi ilgilendiren uzun kuyruklu ve ilgili kelimeleri bulan ücretli sürümü de mevcut ücretsiz bir çevrimiçi uygulamadır.

İçeriğinde geri bağlantı verileri, rütbe takibi ve site denetim raporlarını da içermektedir. Geri bağlantı verileri, size ait e-ticaret sitenizin diğer sitelerden hangi geri bağlantıları aldığını görmek için SEO gezgini aracılığıyla analizöre girerek sonuçları gösterir.

Sıra takibi, Ubersuggest tarafından anahtar kelimenizin SERP’te nasıl sıralandığını gösterir. Bu sayede zamanla nasıl bir gelişim gösterdiğinizi sıralama değişikliğine göre takip edebilirsiniz.

Sitenizdeki kullanıcılarda oluşan duygusal deneyimler ve sitenize müşteri trafiğini etkileyebilecek sorunların düzeltilebilmesi için site denetimi kullanılır. Denetim web siteleri için orijin noktasıdır ve buradan referans alınarak, diğer sorunlarınızı gözden geçirerek çözebilirsiniz.

Bunun yanı sıra, sitenizdeki her sayfa ya da her kategori için Google Trends üzerinden anahtar kelime analizi gerçekleştirin. Bu sayede değişen trendleri, kelimelerin aranma hacimlerini haftalık, aylık ve yıllık periyotlarda takip edebilirsiniz.

Google Analytics üzerinden, kullanıcılarınızın web sitenizde neyi aradığını tespit etmeniz ve Search Console ile web sitenizin SERP’te popüler olduğu anahtar kelimeleri analiz edin. Google servisleri üzerinden alacağınız güncel ve gerçek verilerle, gelecekte yapacağınız hamleleri belirlemeniz kolay olacaktır.

Ürün Sayfalarınızı Nasıl Optimize Edebilirsiniz?

e-ticaret sayfası
Amazon örnek ürün sayfası

Sitenize yeni kullanıcılar çekerek ürün satışını arttırmak istiyorsanız, sayfa içi kullanıcı optimizasyonuna dikkat etmeniz gerekmektedir. Bu önemli bir kavramdır; çünkü siteye sağlayacağınız taze bir organik trafikle, yüksek satış oranı yakalayabilirsiniz. Peki ürün sayfalarınızı nasıl optimize etmelisiniz?

Bu nedenle e-ticaret için açtığınız sayfada optimizasyon adına üç temel soruya cevap verebilmelisiniz:

  • Sayfada en çok önem arz eden şey nedir?
  • Sayfada yer alan içeriklerle görünürlüğü ve etkiyi nasıl üst seviyelere çıkartabilirsiniz?
  • Ürünlerin açıklama etkinliğini üst sıralara çıkartmak için bilgileri nasıl doğru kullanabilirsiniz?

Öncelikli olarak E-Ticaret sitesinde ön plana çıkması gerektiğini düşündüğünüz noktayı tercih etmelisiniz. Eğer kıyafet ya da aksesuar gibi ürün kalemlerinin satışını gerçekleştiriyorsanız, görsellerin önemi büyüktür. Nitekim manken eşliğinde çekilen görseller, ziyaretçilerinizin satın alma sürecini olumlu bir şekilde etkileyecektir. Ancak elektronik aletlerin satışını gerçekleştiriyorsanız, görselden ziyade açıklama kısımlarının ön planda olması kullanıcı adına çok daha yararlı olacaktır.

E-Ticaret için Ürün Açıklama Optimizasyonu

Ticari amaç güden bir web sayfası ilgi çekici noktalara sahip olmalıdır. Öyle ki, insanlar bu noktaları gördükten sonra sitenin özel olduğunu hissedebilmeli, kendisine farklı şeyler katabileceğini düşünmelidir. Bunu da en iyi şekilde sağlayacak araç hiç kuşkusuz ki, kelimelerdir. E-Ticaret sayfalarına ekleyeceğiniz ürün açıklamaları, ayrıntılı olmakla beraber anahtar kelime bakımından zengin olmalıdır. Aynı zamanda insanları harekete geçirebilecek bir mesaj da vermelidir.

E-Ticaret Sayfalarında Resim Optimizasyonu

E-Ticaret için kullanıcıların çok önemsemediği bir başka SEO kavramı, resimlerdir. Resimler müşteri çekmek için çok etkili bir metottur. E-Ticaret sayfasında kaliteli standardı yüksek birden fazla görsel eklemek, güven ortamı oluşturmak için eşsiz bir yoldur. Fakat çok fazla kullanılması da, insanları ana temadan uzaklaştırabilmektedir. Bu yüzden görsel kullanımını ideal bir noktada bırakmanız güzel sonuçlar alabilmenize katkı sağlayacaktır.

Görselin niteliğinin yanı sıra niceliğine de yoğunlaşmalısınız. Görsel boyutlarını SEO’ya uygun bir şekilde optimize etmelisiniz. Hızlı ve sorunsuz bir sayfa yüklemesi için görsellerin 70 KB’dan az olmasına özen gösterin. Aksi takdirde, sayfa hızınızda düşecektir. Bu durum da kullanıcıların sizi tercih etmemesine, SERP’lerdeki sıralamalarınız da düşmesine sebebiyet verebilir.

Son olarak, resimleri kullanıcı adına aydınlatıcı bir hale getirebilmek için alt etiketli başlıklar koymaya özen göstermelisiniz. Anahtar kelimeleri de kitlenize hitap edecek, aranma hacmi olan kelimeler üzerinden tercih etmelisiniz.

Mobil Uyumluluk Ne Kadar Önemli?

Mobil uyumluluk
E-Ticaret sitenizde, mobil uyumluluğu göz ardı etmemelisiniz.

2021’in sonunda kaydedilen verilere göre, dijital dünyanın kapıları %66 oranda mobil üzerinden açılıyor. Bu da demek oluyor ki, e-ticaret sitesi sahipleri masaüstü kullanıcılarını düşündüğü kadar, mobil kullanıcılarını da düşünmelidir. Bu nedenle platformlarını mobile uyumlu bir forma çevirmelidirler.

Site sahipleri, mevcut platformlarının mobile ne denli uyumlu olduğunu Google’ın ücretsiz olarak sunduğu Mobil Test Aracı’nı kullanabilirler. Bu sayede web sitelerinin mobil uyumluluk noktasında zayıf noktalarını açıkça görebilirler.

E-Ticaret Sitesi Nasıl Olmalıdır?

E-ticaret sitesi
E-Ticaret sitesi kullanıcı deneyimine odaklı bir şekilde hazırlanmalıdır.

Her şeyden önce e-ticaret sayfanızı kullanıcı deneyimini göz ardı etmeden tasarlayın. Söz konusu kullanıcı deneyimi olunca, aklınıza pek kıstası bir arada getirebilirsiniz: Site tasarımı, mobil uyum, içerik stratejisi, sayfa yüklenme hızı ve daha pek çoğu. Sitenize için belirlediğiniz reklam alanlarından tutun da, ürün açıklamalarına değin her şey. Kullanıcının gözüne hitap edebilmelidir.

Bunun için sitenizi tasarlarken, sizlere vereceğimiz ufak ipuçlarını mutlaka dikkate alın.

Uzun Kuyruklu Anahtar Kelime

Uzun kuyruklu anahtar kelime, düşük aranma hacmine sahip olmakla beraber markanızla ilgili kriterler ile özdeşleşen bir terimdir. Siteye olan trafiği de arttırma yeteneği olan bir kavramdır. Siteye oluşan trafikten dolayı kuyruklu anahtar kelimeleri de mutlaka kullanmalısınız.

E-Ticaret sitenizde satışını sağlayacağınız ürünleri anahtar kelimeler üzerinden yapılandırın. Uzun kuyruklu anahtar kelimelerle, spesifik bir aramayı hedefleyin. Örneğin, “Kadın Koşu Ayakkabıları”. Anahtar kelime analizi konusunda yukarıda bahsettiğimiz stratejilere göz atabilirsiniz.

E-Ticaret SEO URL Kullanımı

Sitenizde her ayrıntıyı komplike düşünmeli, ancak konu URL’lere geldiğinde fikirlerinizi basite indirgemelisiniz. URL’nin basit olması, kullanıcının deneyimini geliştirmekle kalmayarak SEO e-ticaret çalışmalarınızı da geliştirir. Öyle ki, site URL’si ne kadar basit olursa, sosyal medya da veya web sitelerinde paylaşmakta bir o kadar kolay olur.

Arama motoru algoritmasında, SERP’lerde sıralama belirlenmesi için URL içerisinde yer alan anahtar kelimeler kullanılmaktadır. Nitekim Google’un URL’lerde her zaman tek tercihi kısa ve basit anahtar kelimelerden yana olmuştur.

Meta Başlıkları

Fiziksel bir mağazanız olsa, kuşkusuz ki vitrin camlarınızın ardında duran mankenleri özenle hazırlardınız. Peki ya dijital mağazanızda hangi mankeni özenle süslemelisiniz? Elbette ki, meta etiketleri. Nasıl vitrin mankenleri, müşterilerin mağazanın kapısından girip girmeyeceğini belirleyen görsel bir etkense, meta etiketleri de böyle bir etkendir. Bu nedenle tercih edeceğiniz meta etiketlerinde potansiyel müşterinin aradığı ürünü spesifik olarak belirtecek başlıklara yer verin.

Call to Action

Sitenizde müşterinin gezmesi kolaylaştırılmış olmalıdır. Müşterilerin bir aşamadan diğer bir aşamaya geçmesi için ne yapacağını bilmesi gerekir; bunun için de CTA (Call to Action) kullanmanızı öneririz. “İndir”,”Hemen satın al”, “Şimdi bilgi al” vb. harekete geçirici mesajlarla, potansiyel müşterinizi gerçek müşterilere dönüştürebilirsiniz.

E-Ticaret Sayfa Hızı

Web sitesinin sayfa hızı yüklenme süresi, internet kullanıcısının bir web sitesini açmasının ne kadar sürdüğünün bir ölçütüdür. Sayfa hızı, SEO için sıralama da önemli bir faktördür. İdeal sayfa açılma hızı 2 saniye olmasına karşılık, ne kadar hızlı ise o kadar iyi olur. Unutmayın ki, sayfa yüklenme hızınızın artmasıyla hemen çıkma oranınız artacaktır. Yüklenme hızınızı arttırmak için, sayfalarınızda yer alan görselleri sıkıştırmakla işe başlayabilirsiniz.

E-Ticaret SEO’su için Blog İçeriği Şart mı?

E-Ticaret Blog
E-Ticaret siteleri için blog içerikleri SEO adına önemli bir ayrıntıdır.

E-Ticaret için her şey SEO çalışmalarından ibaret gibi görünse de, içerik de önemli bir yere sahiptir. Keza araştırma verilerine göre, ayda 16’dan fazla blog içeriği üreten e-ticaret sitelerinin daha başarılı olduğu tespit edildi. Bunu siz de sağlayabilirsiniz. Sitenizde düzenli bir şekilde içerik üreterek, müşterilerin dikkatini çekebilirsiniz. Bu yüzden oluşturacağınız içerikler için bir strateji muhakkak oluşturmalısınız:

  • Müşteri kitlesini tanıyınız.
  • Tercih ettikleri içerikleri idrak edin.
  • Bir içerik takvimi oluşturun.
  • Satın alma döngüsü için uygun içeriği yayınlayın. Örneğin, X için Kullanabileceğiniz X Ürün şeklindeki bir başlık kullanıcılarınızın doğru bir şekilde yönlendirilmesine olanak tanır.
  • Başlıklarda A/B testini kullanın.
  • Sonuçları ölçerek ince bir ayar yapın.
  • Popüler ürün/markaların karşılaştırmasını yapacağınız içerikler üretin. Örneğin, Nike vs. Adidas
  • Tekrar hissiyatı yaratmayın.
  • Yeniliklere açın olun, güncel kalın.

E-Ticaret siteniz için blog tavsiyesine ihtiyacınız varsa, sizin için yararlı bir içerik: E-Ticaret için Blog Sitesi Rehberi

Sonuç

Elbette ki bu yöntemleri deneyerek, hızlı bir şekilde kullanıcı kitlenizi arttırmanız mümkün değildir. Ama gerçekleştireceğiniz SEO çalışmaları ile bu hedef, uzak bir ihtimal de değil. Siteniz için istekli ve istikrarlı olmanızın başarı yolundaki en önemli anahtar olduğunu unutmayın.

Önerilen Paylaşımlar