WordPress SEO Nasıl Yapılır?

WordPress SEO Nasıl Yapılır?

WordPress, %60,8 oranı ile en yaygın kullanılan içerik yönetim sistemidir. Şu anda çevrimiçi olarak yaklaşık 10 milyon WordPress web sitesi bulunmaktadır ve bu sayıya her gün 500 tanesi daha eklenmektedir. Elbette bir WordPress web sitesini SEO olmadan otomatik olarak arama motorlarında en üst sıralarda yer aldığını düşünmek mantıklı değildir. Ne yazık ki WordPress, SEO olmadan hiçbir performans sağlamaz. Bu yüzden sizlere “WordPress SEO nasıl yapılır” sorusunun cevabını vermeyi umuyoruz.

WordPress SEO Nedir

İçerik yönetim sistemi WordPress, web sitesi sıralamalarını mucizevi bir elle üst sıralara taşıyamaz. WordPress SEO olmadan, web sitenizin performansı çok iyi olamaz. Yine de bir WordPress sitesini optimize etmek için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır.

WordPress için SEO karmaşık bir konudur ve kısa süre içinde başarıya ulaşmak mümkün değildir. Ne yazık ki, bu konu oldukça zaman alıyor. WordPress SEO biraz sabır gerektiren bir iştir. Optimizasyon önlemleri sadece arama motorunun ihtiyaçlarına değil, aynı zamanda kullanıcıya da odaklanmalıdır. WordPress için SEO, içerik ve yapısal optimizasyon önlemlerinin yanı sıra teknik içerebilir. Barındırma ve WordPress temanızın da web sitenizin performansı üzerinde etkisi vardır.

WordPress SEO’yu optimize etmek biraz çaba gerektirse de işinizi kolaylaştıracak birçok yararlı WordPress eklentisi vardır. Bu pratik eklentilerden bazılarını edinmek SEO uygulamaları için etkili olacaktır.

Neden WordPress SEO

Neden WordPress SEO
                  SEO, WordPress tabanlı sitelerinize başarı getirir.

Daha önce bahsettiğimiz gibi WordPress, optimizasyon önlemleri olmadan otomatik olarak arama motorlarında iyi bir sıralama sağlayamaz veya performansı artıramaz. Daha fazla WordPress web sitesi aktif hale geldikçe, kullanıcıların iyi düşünülmüş bir WordPress SEO stratejisine ihtiyacı vardır. Firmalar, rekabette sıralama kaybetmemek, arama motoru sonuç sayfalarında (SERP’ler) üst sıralarda yer almak için yeni yaklaşımları gözlemlemek ve bunlara tepki vermek zorundadır.

Ek olarak, WordPress SEO işle ilgilidir, ancak uygulanması son derece kolaydır. Eklentiler bu işi sizin için yapamaz, ancak optimizasyonunuzu çok daha kolay hale getirebilirler.

Teknik

Temel bilgiler, web sitenizin doğru yapılandırılmasıyla ilgilidir. Bunlara alt alanlar, SSL, HTTPS, URL yapısı, 301 yönlendirmeleri, 404 hataları, kalıcı bağlantılar, XML site haritası, robots.txt ve .htaccess dahildir. WordPress sitesinin SEO’su için bir diğer önemli nokta ise www alan adı seçip seçmeme kararıdır.

Google İçin Görünürlük

Google
Google’da öne çıkabilmek için de SEO’ya özen göstermeniz gerekir.

Uygun ayarları seçerek sitenizi Google’a görünür hale getirmelisiniz. Aksi takdirde, Google sitenizi tarayamaz, dizine ekleyemez ve nihayetinde sıralayamaz. Kontrol panelindeki ayarlar aracılığıyla arama motorlarına erişim izni verebilirsiniz.

Bir www alan adı seçip seçmemeniz WordPress SEO için temelde önemli değildir. Ancak sadece bir alandan diğerine geçmemek önemlidir. Yönlendirmeleri ayarlamanız gerekir. Bunu yaptığınızda bir kullanıcı www.ornek.com girdiğinde de ornek.com’a yönlendirilir.

SEO’nuz için www alan adını seçip seçmemeniz önemli değildir. Ancak teknik açıdan bir fark yaratmaktadır. Www alanı size daha esnek kullanım sunar (bkz. DNS).

Google Arama Konsolu ayarlarında, Google’a hangi sürümü seçmek istediğinizi söyleyebilirsiniz. Hangi varyantı tercih ettiğinizi belirlemenin bir başka yolu da WordPress eklentisi Yoast’tır. WordPress kontrol panelinizde Ayarlar > Genel bölümünün altına web sitenizin URL’sini girebilirsiniz.

Yönlendirmeleri Ayarlamak

Web sitesi ziyaretçisinin www girerken veya www olmadan sitenize ulaşması için mutlaka bir yönlendirme ayarlamalısınız. Bu bir yandan .htaccess veya WordPress eklentisi aracılığıyla yapılabilir. .htaccess’te pek çok şey ters gidebileceğinden, güvenli tarafta olmak için önceden bir yedekleme yapmalı veya eklentiyi kullanmalısınız.

Google, her bir alt etki alanını “ayrı bir web sitesi” olarak değerlendirdiğinden ve sırayla optimizasyona ihtiyaç duyduğundan, dizinler WordPress SEO için daha iyidir. Dizinlerin işlenmesi bir yandan çok daha kolay ve daha az iştir, diğer yandan dizinler daha fazla trafik oluşturur.

robots.txt

Robots.txt, web sitesinin nasıl aranması gerektiğini belirlediğinden Googlebot için önemlidir. Robots.txt dosyasına daha yakından bakmalısınız, çünkü talimatların yardımıyla (örneğin, takip et, nofollow) sayfanın indekslenmesini etkileyebilirsiniz. “izin verme” ve “izin ver” tarama talimatları, sayfanın hangi bölümlerinin taranacağını belirler.

Site Haritası

Site Haritası
                        SEO ile birlikte başarılı bir site haritası yapabilirsiniz.

En iyi ihtimalle, WordPress SEO’nuzu geliştirmek için iki site haritanız vardır. Google Arama Konsoluna giden XML biçiminde bir site haritası ve web sitenize bağlayabileceğiniz HTML biçiminde bir site haritası.

WordPress eklentisi Yoast, XML site haritasının oluşturulmasında ve iletilmesinde de size yardımcı olur. Tek yapmanız gereken eklentinin ayarlarını açmak ve İşlevler (Yoast SEO > Genel > İşlevler) altında kaydırıcıyı “açık” olarak ayarlamak.

XML site haritası oluşturmak için Yoast’a birkaç alternatif de WP SEO veya SEO Framework eklentisi olabilir. Site haritasının oluşturulup oluşturulmadığını görmek için tek yapmanız gereken alan adınıza bir sitemap_index.xml eklemektir –

  • Örneğin: www.ornek.com/sitemap_index.xml

Bir HTML site haritası oluşturmak için WP Gerçek Zamanlı Site Haritasını kullanabilirsiniz. Her iki site haritası ile işiniz biter bitmez ve arama motorlarında indekslemeye başlamak istediğinizde, XML site haritasını Google Arama Konsolu ve Bing Web Yöneticisi Araçları’na gönderebilirsiniz.

Google’da Dizine Ekleme

Arama motorları tarama hızını kendileri belirler. En kötü durumda, yeni içeriğin dizine eklenmesi birkaç gün sürebilir. Bu nedenle bazen Google Arama Konsolunda taramayı hızlandırmak mantıklıdır. “Zorla tarama” işleviyle Google’ın içeriği daha hızlı taramasını sağlayabilirsiniz. Taramayı başlatmak için, sayfayı Search Console’a girmeniz ve “Dizin Oluşturma İste” butonuna tıklamanız gerekir. Daha sonra bir bildirim penceresi aracılığıyla bir yanıt alacaksınız.

Alternatif Diller Ekleme

Alternatif Diller Ekleme
                    Yabancı diller eklemek için de SEO’yu kullanabilirsiniz.

Birkaç dilde bir sayfaya sahip olmak istiyorsanız, bu çabaya değip değmediğini düşünmelisiniz. İçeriği az olan ve yalnızca hizmetleri sunan bir hizmet şirketi için bu mantıklı olacaktır. Dünya çapındaki müşterilere ulaşmak isteyen bir çevrimiçi mağaza, İngilizce bir sürüm de düşünmelidir. Aksi takdirde, gerçekten çok dillilikten yararlanıp yararlanmadığınızı veya sadece daha fazla işiniz olup olmadığını tartmanız gerekir. Ayrıca, ülkeden ülkeye değişmekle birlikte İngilizce konuşulan pazarda sıralamanın çok daha zor olduğunu da bilmelisiniz.

Çeviri yaparken farklı dillerdeki sayfaların alt domainlerde değil dizinlerde görünmesi önemlidir. Kesinlikle yapay zekâ çevirilerinden kaçının, çünkü ne arama motorları ne de kullanıcılar dolaylı bir çeviriyi sevmez. Google tarafından cezalandırılabilirsiniz. Bu durumda da sitenin çok dilliliğinden faydalanmaz, bunun yerine sıralama kaybına uğrarsınız.

URL

Hem Google hem de kullanıcı kısa ve net URL’leri tercih etmekte. Ek olarak, web sitenizin URL’leri anlamlı olmalıdır, yani okuyarak ilgili alt sayfanın ne hakkında olduğu anlaşılmalıdır.

Kullanıcıya ve arama motoruna aslında ne hakkında olduğunu söylemeyen, şifreli sayıların, sembollerin ve özel karakterlerin ve gereksiz bilgilerin göründüğü bir URL işlevsel değildir. URL seçiminde numaralardan, tarihlerden, kimliklerden ve karakterlerden uzak durmalısınız.

URL’nizi belirlerken aşağıdaki noktalara dikkat etmeniz gerekir:

  • URL’nin üçten fazla bölümü olmamalıdır: www.example.de/blog/onpage.
  • Odak anahtar kelimesini içermelidir.
  • İki nokta içermemelidir.
  • Büyük harf kullanılamaz.
  • Alt çizgi değil, kısa çizgi kullanılmalıdır.

URL’nin yapısını, farklı seçeneklere sahip olduğunuz URL ayarlarında belirleyebilirsiniz. Burada kişiselleştirilmiş bir yapı veya makale adı seçmek en iyisidir. Bununla birlikte, belirli koşullar altında, verilen yapı WordPress SEO için anlamlı değilse, URL’lerin manuel olarak ayarlanması da her zaman tavsiye edilir.

Daha önce de belirtildiği gibi hem Google hem de kullanıcı kısa URL’leri tercih eder. Bazı gönderi başlıkları özellikle uzun olduğundan, URL’yi kısaltmak gerekebilir

URL’lerin Değiştirilmesi

url
             “404 sayfa bulunamadı.” hatası, adını 1989 yılında kaybolan ve bulunamayan 404 numaralı bir uçaktan almıştır.

Mevcut ve zaten dizine eklenmiş bir URL’yi değiştirmek özellikle önemlidir. URL’yi kısaltın veya bir anahtar kelimeyle optimize edin. Yeni sayfaya bir yönlendirme ayarlamanız gerekir. Google eski sürümü zaten dizine ekledi, bu nedenle bir 301 yönlendirmesi başlatmanız gerekiyor. Aksi takdirde, site ziyaretçileriniz 404 hata sayfasıyla karşılaşır, bu da hemen çıkma oranını artırır, Google sayfayı daha az alakalı olarak değerlendirir ve böylece sıralamanızı tehlikeye atar.

SSL ve HTTPS

SSL şifrelemesi, bir HTTP bağlantısını HTTPS bağlantısına dönüştürmek için kullanılır. HTTPS (Güvenli Köprü Metni Aktarım Protokolü), bu nedenle verileri gizlice dinlemeye karşı güvenli bir şekilde iletebilen güvenli bir iletim protokolüdür. SSL, şu anda protokol olarak kullanılan TLS (Aktarım Katmanı Güvenliği) ile Güvenli Yuva Katmanı anlamına gelir.

Temel olarak, SSL yalnızca bir şifreleme protokolüdür, ancak WordPress SEO’nuz için önemlidir. Web siteniz hala HTTP üzerinde çalışıyorsa, önemli bir sıralama faktörü olduğu için HTTPS’ye geçme zamanı gelmiş demektir. SSL, özellikle veri koruması söz konusu olduğunda bir zorunluluktur.

İletişim formları veya sipariş formu kullanarak web sitenizde kişisel veri talep etmeniz durumunda site için SSL veya TLS sertifikasına sahip olmanız gerekmektedir.

URL’nin yanındaki küçük kilit, ziyaretçilerinize sitenin güvenli olduğunu gösterir. Aksi takdirde, birçok kullanıcı için rahatsız edici olan ve daha yüksek hemen çıkma oranlarına yol açan “emin değilim” mesajı görünür. Özellikle ödeme işlevi olan mağazalar ve web siteleri SSL şifrelemesine dikkat etmelidir.

Hız

Yüklenme hızı önemli bir sıralama faktörüdür ve farklı yerlerde optimize edilebilir. Burada özellikle resimlerin boyutu rol oynayabilir, ancak diğer faktörler de sitenizin yüklenme hızını etkiler. Önbelleğe alma eklentisi W3 Total Cache, web sitesinin statik önbelleğe alınmasıyla yükleme süresini kısaltmanıza yardımcı olur.

WordPress için Önbelleğe Alma

wordpress
                   Wordpress siteniz için önbelleğe alma işlemine de özen göstermeniz gerekir.

Bir kullanıcı bir sayfayı ziyaret eder etmez, önbellekte saklanır ve bir sonraki ziyaretinde önbellekten yüklenir. Bu süreçte tarayıcı sunucuya bir istek gönderir ve bu arada verilerin değişip değişmediğini kontrol eder. Veriler değişmediyse, istemci web sitesini önbellekten yükler. Verilerin değişip değişmediğini ve web sitesinin önbellekte olup olmadığını kontrol etmek zaman alır. Önbelleğe alma yardımı ile sunucu, istemciye belirli bir süre sorgulama yapmaması gerektiği sinyalini göndererek daha hızlı yükleme süreleri sağlar.

Önbelleğe alma işlemini gerçekleştirmek için, hosting aracılığıyla .htaccess dosyasına bir kod girmeniz veya bir WordPress eklentisi kullanmanız gerekir.

Veri Sıkıştırma

Veri sıkıştırma sayesinde, içerik sunucudan alınabilir ve tarayıcı tarafından daha hızlı yüklenebilir. İçerik sunucuda sıkıştırılmış biçimde bulunur. HTML dosyaları içeren web sayfaları, orijinal boyutunun %25’ine kadar küçültülebilir. Metin tabanlı içerik ne kadar büyük olursa, o kadar fazla sıkıştırılabilir. Bu, saf HTML metinlerinin %10-20’ye indirilebileceği anlamına gelir.

Sıkıştırmayı gerçekleştirmek için ayrıca .htaccess’e bir kod girmeniz gerekir. .htaccess’e yanlış girişler yaparak web sitesini kapatabileceğiniz için, hiçbir koşulda bu dosyada yedekleme yapmadan değişiklik yapmamalı ve veri sıkıştırma konusuyla kapsamlı bir şekilde uğraşmamalısınız. Kod nispeten basit olsa bile, bir uzmana danışmak daha iyi bir fikirdir.

CSS ve JavaScript’i Sıkıştırma

Minify yöntemi yardımıyla CSS ve JavaScript dosyalarından gereksiz kod parçalarını kaldırmak ve böylece dosya boyutunu sıkıştırmak mümkündür. İşinizi kolaylaştırmak için pratik Better WordPress Minify eklentisini kullanabilirsiniz.

Resimleri Sıkıştırma

resimler
                  WordPress SEO ile resimleriniz sıkıştırarak sayfanızın daha hızlı yüklenmesini sağlayabilirsiniz.

Görüntülerin optimizasyonunu içerik ve yapısal optimizasyon bağlamında daha ayrıntılı olarak ele alacağız. Ancak WordPress SEO’nuz için daha önce de belirtildiği gibi daha hızlı yükleme süreleri için görüntü sıkıştırma önemlidir.

Photoshop, web içeriğini ayarlayarak görüntüleri sıkıştırmanıza olanak tanır. Ayrıca JPEG resimlerle kaliteyi %80’e düşürebilirsiniz. Resimlerinizi sıkıştırmak için Optimus adında faydalı bir eklenti de bulunmaktadır. Optimus’a bir alternatif, görüntü sıkıştırmada da size yardımcı olan Imagify eklentisidir.

Bu eklenti yalnızca karmaşık olmayan görüntü optimizasyonu sunmakla kalmaz, aynı zamanda WebP görüntüleri sağlama seçeneği de sunar.

Mobile Uyum

Google, Mart 2021’den itibaren, web sitelerinin yalnızca mobil sürümlerini tarayacağını duyurdu. Bu nedenle mobil optimizasyon zorunludur. En basit yaklaşım, mobile duyarlı tasarıma sahip bir WordPress teması seçmektir. Ancak içerik eskisi gibi görüntülenemediğinden geçiş yapmak her zaman kolay değildir. Temanızı kolayca değiştiremiyorsanız, WPtouch mobil eklentisini kullanabilirsiniz.

Yapı

WordPress SEO optimizasyonunda sadece teknik alan değil, aynı zamanda web sitenizin mimarisi de önemli bir rol oynar. Bazıları, OnPage optimizasyonunda teknolojinin en önemli şey olduğu görüşündedir ve kötü bir web sitesi yapısının sahip olabileceği etkileri hafife almaktadır. Ancak tarama Google için oldukça önemlidir.

Web sitenizin iyi bir yapıya ihtiyacı vardır. Yapı ne kadar iyi olursa, Google’ın içeriği yakalaması, derecelendirmesi ve nihayetinde sıralaması o kadar kolay olur. Yapı, Google’ın web sitesinin ne hakkında olduğunu ve içeriğin ne kadar önemli olduğunu analiz etmesine yardımcı olur. Sonuç olarak, içerik ne kadar önemli ve alakalı olursa, sıralama o kadar iyi olur.

Dahili Bağlantılar

Backlinkler SEO hususunda genellikle odak noktasıdır. Ancak bağlantı sayısı sayfa derecelendirmesi için önemli olduğundan, sayfanızdaki dahili bağlantılar da WordPress SEO için önemlidir. Bir sayfaya sık sık bağlantı veriliyorsa, bu önemlidir.

Kategoriler ve Etiketler

Kategoriler ve Etiketler
                WordPress ile sitenize kategoriler ekleme imkanına sahip olursunuz.

Kategoriler ve etiketler ayrıca verilerin ve genel olarak web sitesinin yapılandırılmasına da yardımcı olur. Kategoriler, web sitesinin içeriğini kümelere böler ve kullanıcının konu alanlarını aramasına yardımcı olur. Kategorilerin genel konular olarak sayfanın içindekiler tablosunu temsil ettiği düşünülebilir. Bir hiyerarşi ile karakterize edilirler ve bu nedenle alt kategorileri olabilir.

Ancak etiketler, içeriğin daha ince bir şekilde alt bölümlere ayrılmasını da destekler ve makalelerin belirli anahtar kelimeler altında gruplandırılmasını sağlar. Ancak kategorilerin aksine, bir hiyerarşileri yoktur.

Sayfalar ve Gönderiler

WordPress SEO ile ilgili olarak, yazılara kıyasla sayfaların avantaj ve dezavantajlarını da aklınızın bir köşesinde tutmalısınız. SEO açısından bakıldığında, gönderiler sayfalardan daha fazla optimizasyon seçeneği sunar. Ancak bazı durumlarda sayfalar daha iyi bir seçim olabilir.

Gönderiler:

  • Kronolojik olarak sıralanmıştır.
  • Kategoriler, etiketler ve arşivler mümkündür.
  • RSS beslemesinde gösterir.

Sayfalar:

  • Hiyerarşiklerdir.
  • Kategori, etiket veya arşiv yoktur.
  • RSS beslemesinde görüntü yoktur.
  • Tam URL serbestçe belirlenebilir.
  • Ana sayfalar olabilir.

Buna göre, bir açılış sayfasına veya hizmet sayfasına ihtiyacınız olduğunda sayfaları ve bir blog veya danışmana ihtiyacınız olduğunda da gönderileri kullanırsınız.

İçerik Haritası Navigasyonu

Çerezler, web sitesinin yapısının tanınabileceği bağlantı yollarıdır. Kullanıcının web sitesindeki konumunu gösteren ikincil bir gezinme şeması olarak da bilinir. Hedefe giden yolu gösteren bireysel işaretlere sahip bir tabela ile karşılaştırılabilir. Çerezler, bir web sitesinin hiyerarşik organizasyonu için gereklidir.

Çerezler genellikle yatay olarak hizalanır ve a> ile ayrılır. İşaret yardımı ile hangi seviyede olduğunuzu görebilirsiniz. Temel olarak, yapısal optimizasyonların web sitenizin taranabilirliği üzerinde her zaman olumlu bir etkisi olduğunu hatırlayın. Çerezler için de durum aynıdır çünkü Google’ın sayfayı analiz etmesine yardımcı olurlar.

Çerez navigasyonu WordPress temanızda yoksa, talimatların yardımıyla Yoast SEO kullanarak kendiniz de ekleyebilirsiniz.

İçerik Optimizasyonu

icerik Optimizasyonu
                  İçerik optimizasyonu yapmak için SEO’ya ihtiyacınız olacaktır.

İçerikten bahsettiğimizde, öncelikle içeriğe, yani metin ve görselleri kastetmekteyiz. Görüntü boyutunun yükleme süreleri üzerindeki etkileri yukarıdaki bölümde anlatıldı. İçerik açısından sadece metinleri değil, görüntüleri de optimize edebilirsiniz.

Görüntü Optimizasyonu

Resimler WordPress SEO için önemlidir, ancak WordPress’te değil, harici olarak düzenlenmelidir. Photoshop ve Gimp gibi ücretsiz varyantlar, görüntüleri sıkıştırmanıza ve düzenlemenize yardımcı olur. Daha sonra görselleri web sayfanıza yükleyebilirsiniz. Görüntü formatının seçimi, görüntü boyutu, alt metinlerin adlandırılması ve dosya adı, sıralama için büyük bir fark yaratabilir.

Birçok web sitesi, bazı web sitelerinin genellikle görsel arama kullanılarak bulunduğu gerçeğini hafife alır. Bu yüzden görüntüleri optimize ederken ihmalkâr davranmamalısınız.

Alt Metinler Başlık ve Etiket

Alt metin özelliği, optimizasyonunuzun önemli bir parçasıdır. Bununla birlikte Google’ın görüntünün gerçekte ne hakkında olduğunu bilmesi için gereklidir. Bu nedenle, alt metinler, alaka düzeyi ve sıralamayı değerlendirirken Google’ın kılavuzu olabilirler. Öğe yalnızca arama motorları için değil, kullanıcılar ve özellikle görme engelli site ziyaretçileri için de önemlidir. İlk görüntünün alt metni, ana anahtar kelime olmalıdır.

Başlıklar ve etiketler de önemlidir. İlk görüntü için bir cümle olarak formüle edilmeli ve ana anahtar sözcüğünü içermelidir. Gönderinin veya ilgili sayfanın aşağıdaki tüm görselleri için ikincil anahtar kelimeleri mantıklı bir şekilde kullanmalısınız.

Dosya Adları

Görüntülerin dosya adları da açıklayıcı olmalıdır. URL’lere ilişkin ipuçlarına kendinizi yönlendirebilirsiniz. Şifreli karakterler, tarihler, semboller ve noktalı harflerden kaçınılmalıdır. Anahtar kelimeleri kullanarak görselin kısa bir açıklaması yapılabilir. İlk görüntünün dosya adı, sözcükleri kısa çizgi ile ayırarak odak anahtar sözcüğünü içermelidir.

Görüntü Formatı

gornutu formati
                    Hızlı bir web sitesi elde edebilmek için görüntülerinizin formatını da dikkat etmelisiniz.

Doğru görüntü formatı söz konusu olduğunda, genellikle JPEG ve PNG arasında bir seçim yapılır. JPEG sıkıştırılabilir formattır. Resmin boyutunu ne kadar çok düzenler ve küçültürseniz, resmin kalitesinin o kadar düşeceğini unutmayın. PNG’lerde kalite değişmez. Onlar boyut olarak daha büyüktürler ve bu da yükleme süresini olumsuz etkiler. JPEG’lerin aksine PNG’ler şeffaflığı da destekler. Uygulamaya bağlı olarak PNG’nin JPEG’e göre avantajları vardır. Görüntü boyutları da doğru olmalıdır, aksi takdirde tarayıcıların görüntüyü ayarlaması gerekir, bu da yükleme süresine mal olur.

Anahtar Kelime Araştırması

İçerik önemlidir, bu nedenle anahtar kelime araştırması, sıralama başarınızın temel bir parçasıdır. Anahtar kelime araştırması, içeriği ve sayfaları buna göre yapılandırmak için kullanılabilir. Yine de kullanıcının bakış açısını ve anahtar kelimelerin olduğu konuları unutmamak gerekir.

Araştırmanız için, WordPress SEO optimizasyon önlemlerinizi çok daha kolay hale getiren çok sayıda anahtar kelime aracı mevcuttur.

Anahtar kelime seçerken işinize yarayacak bir araç: Google Trends Nasıl Kullanılır?

SEO İçeriği Yazma

Metin çalışması biraz sabır ve zaman gerektirir, ancak doğru yapılırsa sonunda karşılığını verir. Anahtar kelime doldurma, herhangi bir Black Hat SEO yöntemi, yinelenen içerik ve anahtar kelimelerin anlamsız bir şekilde bir araya getirilmesinden kaçınılmalıdır. Google bunu cezalandırır ve nihayetinde sıralamanın düşmesini sağlar.

İçeriği ana anahtar kelimeler ve uzun kuyruklu anahtar kelimelerle optimize eder, ancak okuyucuya her zaman bilgilendirici katma değer sunar. Ayrıca SEO metinleri yazmayı öğrenmek için kapsamlı bir kılavuzumuz okuyabilirsiniz

İçerik Tasarımı

Sadece metinlerin içeriği ve yapısı değil, anlaşılırlığa katkı sağlayan, okuma motivasyonunu artıran ve metin bloklarını kırarak okuma akışını kolaylaştıran görsel tasarım da rol oynamaktadır. Resimler, grafikler, bilgi kutuları ve videolar bir yandan metni geliştirirken aynı zamanda içeriği de destekler.

İçerik tasarımı, daha iyi okunabilirlik, okumak için daha fazla motivasyon ve böylece sitenizde daha uzun süre kalınmasını sağlar. Görsel olarak desteklenen içerik için dikkat sürenizin önemli ölçüde daha uzun olduğunu kendiniz gözlemlemişsinizdir. Optimum içerik tasarımı şunları sağlar:

  • İyi kullanılabilirlik,
  • İlginç bir müşteri yolculuğu,
  • Okumak için daha fazla motivasyon,
  • İyi okunabilirlik,
  • Yüksek kullanıcı katılımı,
  • Uzun kalma süresi,
  • Düşük hemen çıkma oranları.

Yapı ve netlik çok önemlidir. Örneğin gezinilebilir bir içindekiler tablosu ve maksimum 150 ila 300 kelime içeren kısa paragraflar yardımıyla bunu başarabilirsiniz. Resimler, videolar, grafikler, temsiller ve bilgi kutuları ile metni gevşetebilir ve okuyucunun metni gözden geçirmesine yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca, metni tararken de yardımcı olacağından, önemli ifadeleri metnin gövdesinde kalın harflerle vurgulamak da yararlıdır.

Başlık

baslik yazma
               Anahtar kelimenizi içeren etkileyici bir başlık ile başarı elde edebilirsiniz.

HTML kodunda başlıklar H etiketleri ile tanımlanırlar ve web sitesinin içeriğini belirtirler. Başlıkları kullanırken, her zaman doğru sırada kullanılmaları özellikle önemlidir. H1’den sonra H2 ve ardından H3 ve H4 olmalıdır. Google bunu yapılandırılmamış veri olarak değerlendirdiği ve verileri net bir şekilde analiz edemediği için başlıkların rastgele düzenlenmesi bir anlam ifade etmemektedir.

Ayrıca, H1 etiketi otomatik olarak sayfanın veya makalenin başlığıdır ve metnin tamamında yalnızca bir kez görünebilir. Ayrıca, ana anahtar kelimenizin H2 olması gerekir.

Başlıklar ve Meta Açıklama

Web sitesinin başlığı Google için önemlidir. Aynı zamanda, kullanıcıya birkaç saniye içinde ne hakkında olduğunu söylerler. Sayfanın açıklaması (meta açıklaması) da önemlidir. Birlikte web sitenizin genel görünümü ve yeni bir ziyaretçinin aldığı ilk izlenimi oluşturular. Bu nedenle, bu küçük reklam işaretlerini çekici ve bilgilendirici hale getirmek için çaba göstermelisiniz.

Ana anahtar kelimenizin ve en iyi ihtimalle meta açıklamasında uzun kuyruklu bir anahtar kelimenin göründüğünden emin olun.

Rich Snippet’ler

Muhtemelen bazı arama sonuçlarında derecelendirme yıldızlarını fark etmişsinizdir. Bu, rich snippet’ler oluşturmak için kullanılabilecek yapılandırılmış verilerdir. Temel olarak, kullanıcıya bir web sitesinden görüntülenen kısa bilgilerdir. Kendinizi rakiplerinden görsel olarak farklı kılmak, otorite oluşturmak ve kullanıcılara güven aşılamak için mükemmeldirler.

Çoğu WordPress teması, yapılandırılmış verileri destekler. Sayfanızın bunlardan biri olup olmadığını kontrol etmek için yapılandırılmış veriler için Google’ın test aracını kullanabilirsiniz. Değerlendirme ekranın sağ tarafında görünüyorsa ve 0 hata değeri veriyorsa, web siteniz yapılandırılmış veri kullanıyor demektir.

WordPress SEO eklentileri

Çok sayıda WordPress eklentisi vardır (yaklaşık 55.000). En iyi bilinen ve gerçekten çok pratik eklenti, optimizasyon için sayısız işlev sunan Yoast SEO’dur. İstatistiklere göre Classic Editor eklentisi, 5 milyon indirme ile en sık yüklenen WordPress eklentisidir.

WordPress Eklentisi: Yoast SEO

Yoast SEO
                          Yoast SEO, pek çok kişi tarafından kullanılan bir WordPress eklentisidir.

SEO eklentisi Yoast, hepsi bir arada olan bir eklentidir ve sizde de eksik olmamalıdır. 5 milyondan fazla aktif kullanıcıya sahiptir ve WordPress SEO’nuzu optimize etmek için birçok pratik özellik sunar. Sitenizde iyileştirme ihtiyacını gösterir ve optimizasyonu gerçekleştirmek için çeşitli işlevlerle sizi destekler. Fakat bu eklenti kendi başına çalışmaz. Eklentiyi, Plugin>Install’a giderek pano üzerinden kurmanız yeterlidir.

SEO temelleri ile WordPress web sitenizi önemli ölçüde optimize edebilir ve sonunda organik trafik almaya başlayabilirsiniz.

Bir WordPress web sitesinin en önemli odak noktaları, duyarlı bir tasarıma sahip olmaktır. Bunun için de optimize edilmiş başlık etiketine, alt etiketine ve meta açıklamasına, doğru şekilde ayarlanmış kalıcı bağlantılara, sıkıştırılmış görüntülere ve elbette önbelleğe alma özelliklerine sahip iyi bir WordPress teması gerekir.

İntenette bunları sağlayabilmek için çok sayıda eklenti bulunur. Bu eklentiler sayesinde tüm bunları başarabilir ve web sitenizi yeni bir düzeye taşıyabilirsiniz.

 

Önerilen Paylaşımlar
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *