Storytelling Ne Demek? Dijital Pazarlamada Önemi Nedir?

Potansiyel müşterilerinizle doğru iletişim kurma ve marka değerinizi arttırma konusunda storytelling önemli bir yere sahip. Storytelling, bir teknik veya metod olarak görülmüyor. Bir sanat olarak tanımlanıyor ve dijital pazarlama için büyük önem arz ediyor. Peki, bu kadar çok adını duyduğumuz storytelling ne demek? Gelin bu konunun detaylarına birlikte göz atalım.

Storytelling Ne Demek?

Storytelling, Türkçe olarak hikaye anlatıcılığı anlamına gelir. Pazarlamasını yaptığınız ürün veya hizmetinizi anlatmaktır. Bunu yaparken de gerçeği ve öyküyü birlikte kullanmanız gerekir. Bazı hikayeler, gerçeklerden oluşabilir. Bazıları ise mesajınızı daha iyi vermek için süslenebilir veya doğaçlama yoluyla anlatılabilir. Hangi yol tercih edilirse edilsin markanızın akılda kalmasını ve unutulmaz olmasını sağlayabilirsiniz.

Storytelling, aynı zamanda çok eski bir tarihe de sahiptir. Çağlar boyunca her kültürden insanın ateş etrafında hikayeler anlattığını duymuşsunuzdur. Günümüzde de dili, dini, ırkı ne olursa olsun bu hikayeler, birçok kişinin aklındadır. Çünkü tamamen evrenseldir ve herkes tarafından kolayca anlaşılır. Hayal gücünü daha da canlandırır ve anlatıcıyla dinleyiciler arasında topluluk hissi yaratılır.

Geçmiş dönemden bu yana gelen hikayeler de dijital pazarlamada yerini aldı. Hikayelerin insanlar arasındaki bağı güçlendirmesi, markanızın potansiyel müşterilerinizle daha sıkı bağlar kurmasını sağlayacaktır. Yani, sahip olduğunuz markanız için storytelling, yükselmenizi sağlayacak bir süreçtir. Ayrıca organizasyonsuzun her üyesi, hikaye anlatabilir. Öyleyse, storytelling nasıl yapılır? Gelin, hep birlikte okuyalım.

Storytelling Nasıl Yapılır?

Storytelling Nasıl Yapılır
                    İyi bir storytelling yapmak istiyorsanız öncelikle yaratıcı fikirler bulmalısınız.

Storytellingin nasıl yapıldığını anlatmaya başlamadan önce “storyteller nedir?” sorusunun cevabını vermemiz gerekir. Storyteller, hikaye anlatıcı olarak karşımıza çıkar. Yani, pazarlama alanında markanızın hikayelerini anlatan kişidir. Belirlemiş olduğunuz hikaye planı doğrultusunda hizmet ve ürünlerinizi etkileyici bir şekilde anlatır. Bu nedenle storyteller, müşterilerinizle iyi bir etkileşim kuran kişidir, diyebiliriz. Peki, hikayenizi daha tesirli kılmak için neler yapmanız gerekir? Eğer “Storytelling ne demek ve storyteller kimdir?” sorularını yanıtladıysak gelin bir de bu sorunun cevabına bakalım.

Konu Belirleyin

Hikayenizi oluştururken insanlarda ne tür bir duygu bırakmak istediğinizi belirlemelisiniz. Onları etkilemek için duygulandırmak veya güldürmek mi istiyorsunuz? Yaratmak istediğiniz duyguya karar verin ve daha sonra bunu kurgulayın. Ürününüzü veya hizmetinizi ön plana çıkartarak hikayenizi oluşturmaya başlayın. Burada kurgunuzun, insanları herhangi bir şekilde etkileyebilmesi oldukça önemlidir.

Hassas Davranın, Dikkatli Olun

Kurgunuz, özellikle insanları duygulandırmak amacına yönelikse hassas davranmanız gerekir. Müşterileriniz için yaratmış olduğunuz hikayeyi bir trajediye dönüştürmeyin. Çünkü insanları üzmekle duygusal anlar yaşatmak arasında büyük bir fark vardır. Acıları, kayıpları anlatmak yerine konuları biraz daha yumuşatmaya özen gösterin.

Seslendirmenin Önemini Unutmayın

Seslendirmenin Önemini Unutmayın
                 Seslendirme için seçeceğiniz ses hedef kitleniz ile uyumlu olmalıdır.

Hazırlamış olduğunuz kurguyu bir videoya dönüştürdüyseniz ve storyteller da hikayeyi anlatacaksa ses tonu çok önemlidir. Tanınmış bir ses olmasından ziyade anlatıcının sesindeki hisse dikkat etmelisiniz. Özellikle belirli kişilere karşı bir hikaye oluşturulacaksa onlara yönelik bir ton kullanılmalıdır. Belki otoriter belki de eğlenceli, bu tamamen hitap edeceğiniz kitleye bağlı.

Kişiselleştirme Çok Önemli

Tabii ki de markanızın çok daha fazla tanınmasını ve geniş kitlelere ulaşmasını istersiniz. Fakat bunu yaparken dikkatli olmanız gerekir. Unutmayın, herkese hitap eden bir marka olmanız, kimlik özelliğinizi de ortadan kaldıracaktır. Bu nedenle hitap ettiğiniz kitlenizin kimler olduğunu bilin ve onları tanıyın. Kurgunuzu da potansiyel kitlenize yönelik yapmaya özen gösterin. Böylece imajınızdan vazgeçmeden ürün ve hizmetinizi tanıtabilirsiniz.

Sıkıcı Olmayın, Sizi Merak Etsinler

Sıkıcı Olmayın
                    Sıkıcı bir ürün ortaya çıkarmak istemiyorsanız tüm bu aşamaları detaylıca ele almalısınız.

Hikayenizin sıkıcı olması, markanız açısından olumsuz bir duruma neden olacaktır. Bu nedenle uzun videolar ve metinler kullanmayın. Hatta kısa tutun, vermek istediğiniz mesajı verin ve kitlenizde merak uyandırın. Kısa ve etkili olarak hazırladığınız kurgular, bir sonraki hikayeniz için kitlenizin sizi beklemesini sağlayacaktır.

Storytellingin Dijital Pazarlamada Önemi Nedir?

Storytelling pazarlama, son dönemlerde markalar için oldukça büyük bir öneme sahip. Reklam filmlerinden, sosyal medya hesaplarına, web sitelerine kadar pek çok yerde karşımıza çıkıyor. Tabii ki, bu durumun markanız için çok önemli nedenleri var. Dijital pazarlamada markanızın yükselmesi için storytelling aşağıdaki etkileri yaratmalıdır.

  • Daha öncede bahsettiğimiz gibi hikayeler çok daha fazla hatırlanır. Çünkü müşterilerinizle ortak bir bağ kurmanızı sağlar.
  • Özellikle e-ticaret siteniz varsa daha profesyonel bir marka imajı yaratmanızı sağlar.
  • Müşterilerinizin hem mantığını hem de duygularını kullanarak sizden alışveriş yapmasını sağlarsınız.
  • Tüketiciler, markanızı çok daha iyi şekilde tanır.

Storytelleing’in markanıza sağladığı başlıca avantajlar bunlardır. Çok daha iyi bir kurgu yaratabilmek için de storytelling eğitimi alabilirsiniz. Genel olarak sertifika veren platformlarda bu gibi eğitimler bulunur. Böylece ileride daha profesyonel bir hikaye kurgulayabilir veya iyi bir storyteller olarak markanızı büyütebilirsiniz. Şimdi ise dijital pazarlamada başarılı olmuş birkaç storytelling örneklerine bakacağız.

Başarılı Storytellin Örnekleri

Kurumsal hikayelerin üretilmesi ve kitlelerle paylaşılması her geçen gün artmaya devam ediyor. Çok uzun zamandır hayatımızda olan reklam ajanslarının yanında artık storytelling ajansları da kurulmaya başladı. Bu durum da storytelling’in gelecekte çok daha fazla kullanılacağı anlamına gelmektedir. Tabii, günümüzde de storytelling örnekleri az sayıda değildir.

Birçok firma, başarılı hikayelerini anlatarak çok daha fazla popüler hale gelmiştir. Birazdan anlatacağımız her bir kurguda markalara göre farklı konular ele alınmıştır. Ancak birçok kişi bu storytellinglere denk geldiğince etkilenmiş, gülmüş veya duygulanmıştır. Hazırsanız, “Storytelling ne demek?” sorusunu daha iyi yanıtlayabilmek adına bu konunun örneklerini de sizlere aktaralım.

THY- Gerçek Bir Başarı Hikayesi

THY, gerçek bir hikayeyi kurgulayarak Bulgaristan doğumlu Safiye Ademoğlu’nun hayat hikayesini anlatıyor. Böylece THY, kadın pilotlarla iletişim kurabilmiştir. Gerçekten etkileyici bir storytelling örneği olarak karşımıza çıkmaktadır.

McDonalds- Rüyalar Gerçek Oluyor

Bu hikayede McDonalds, patates kızartmalarını bir patates çiftçisiyle ele alıyor. Böylece işin içinde olan emekçi kişilerle çalıştığını, müşterilerine göstermeyi başarıyor.

Turkcell- Kardelen Sebahat’in Hikayesi

Bir sosyal sorumluluk projesi olan Kardelenler Projesi’nde yer alan öğrenci Sebahat’ın hikayesini anlatıyor. Bu sayede kız çocuklarının okuması gerektiğine yönelik mesajları içeriyor. Aynı zamanda Turkcell vermiş olduğu destekle de kendi reklamını etkileyici bir şekilde gerçekleştirmiş.

P&G- Teşekkürler Anne

Etkileyici bir kurguyla hazırlanan P&G Teşekkürler Anne, çocukların ilk antrenörlerinin anneleri olduğu anlatılır.

Pazarlama konusunda sizlere yardımcı olabilecek bir içerik daha: Yaratıcı Reklam Stratejisi 101: Hedef Kitlenizi Harekete Geçirin!

Sıkça Sorulan Sorular

Bu yöntem ile herhangi bir ürün hedef kitlesine tanıtılırken girişi, gelişmesi ve sonucu olan bir hikaye kullanılır.

Bu teknik hedef kitle üzerinde akılda kalıcı bir iz bırakabilir. Üstelik çeşitli duygular uyandırarak markayı da pozitif yönde etkiler. Bu nedenlerden dolayı oldukça önemlidir.

Önerilen Paylaşımlar