Dönüşüm Oranı Nedir ve Nasıl Hesaplanır?

Dönüşüm Oranı Nedir ve Nasıl Hesaplanır?

Online dünyada var olmanın birçok farklı yolu mevcut. Dolayısıyla paylaşmanın, izlemenin ve satın almanın/satış yapmanın da birçok alternatifi var. Platformunuzu kimlerin gördüğü, fotoğrafınızı beğenenler ve ürününüzü satın alanlar sizler için önemlidir. Dijital dünyadaki dönüşümler sizlere küçük ipuçları sunar. Peki nedir bu dönüşüm? Ya da matematiksel bahsetmek gerekirse, dönüşüm oranı nedir?

Dönüşüm oranı, markalar için önemli bir faktör halini aldı. Nitekim, bir marka olarak kar ve zarar oranlarınızı dönüşüm oranı üzerinden kestirebilir, geleceğe yönelik stratejilerinizi dönüşüm oranına bağlı belirleyebilirsiniz. Üstelik yanılma payınızda yoktur. Rakamlar asla yalan söylemez. Bu durumda web sitenizin ya da sosyal medya hesaplarınız, deyim yerindeyse birer kahindir. Kötüye giderseniz dönüşüm oranı, acil durum alarmını yakar; eğer iyi haldeyseniz endişelenmeniz gereken bir durumun olmadığını belirtir. Peki bunu nasıl anlayabilirsiniz? Bunu gözlemleyebilmenin en temel yolu: Site trafiğinizin artışları, artan sipariş miktarı gibi verilerinizi analiz etmeniz olacaktır. Yapacağınız analizler, online dünyadaki doğru ve yanlışlarınızı görmenizi sağlar. Bu analizlerin en temeli ise dönüşüm oranlarınızı takip etmektir. Dönüşüm oranının basit hesaplaması ile plan değişikliklerine adım atabilirsiniz.

Hazırsanız, konuyu derinlemesine masaya yatırmak istiyor; sizler için dönüşüm oranı nedir ve nasıl hesaplanır, sorularını cevaplıyoruz.

Dönüşüm Oranı Neyi İfade Eder? Nasıl Hesaplanır?

dönüşüm oranı hesaplama
Dönüşüm oranı satışlarınızın artışta olup olmadığını tespit edebilen bir veridir. Peki tam anlamıyla dönüşüm oranı nedir? Nasıl hesaplanır?

Dönüşüm oranı, içeriği fark etmeksizin web sitenize gelen ziyaretçilerin sizlerin hedeflediği işlemi gerçekleştirme oranını gösteren sayısal bir değerdir. Bu değeri haftalık ve aylık olarak hesaplayarak takip edebilirsiniz. Dönüşüm oranları sizlere siteniz hakkında yol haritası sağlar. Web sitenize gelen ziyaretçilerin birçok amacı olabilir. Bu amaçlardan bazıları:

  • Ürünlerinizi satın almak,
  • E bültenlerinize kayıt olmak,
  • Sunduğunuz formu doldurmak,
  • Konu ve başlık tıklanmaları,
  • Yeni üye girişlerinin yapılması.
  • İndirilebilir kaynakların analizi olabilmektedir.

Sitenizi ve reklamınızı ziyaret eden kullanıcıların yukarıdaki hedefler ile orantısını görmeniz dönüşüm oranı ile mümkündür. Peki dönüşüm oranı nasıl hesaplanır? Çok basit bir formülü var. Dönüşüm oranının hesaplanması şu şekildedir:

Dönüşüm Oranı = Toplam Dönüşüm / Toplam Ziyaretçi x 100   

Hesaplarınızın sonucu sizlerin e-ticarette bir adım öne geçmeniz için ufak bir uyarı işareti olabilir. Ya da başarılarınızın bir göstergesi olabilir. İşletme ve markalar tarafından dikkate alınan dönüşüm oranı web siteniz için önemli bir parametredir.

E-Ticarette Dönüşüm Oranının Önemi

dönüşüm oranının önemi
Dönüşüm oranı, markanızın satışının ne durumda olduğunu kesin bir şekilde tespit edebilmenizi sağlar.

 Sattığınız ürünün hedef kitlesini doğru belirlemek, hedef kitleye yönelik reklam ve pazarlama kampanyaları yapmak e-ticaret için olmazsa olmazlardandır. Yapılan reklam ve kampanyaların dönüşüm oranlarını analiz ederek, geliştirmelerde bulunmak işletmeler için kilit noktalardandır. Periyodik olarak ölçeceğiniz ve takip edeceğiniz dönüşüm oranlarınızda şu sorulara vereceğiniz cevapların analiziyle sağlıklı bir planlama gerçekleştirebilirsiniz:

  • Hedef kitleniz sitenize hangi cihaz ile ulaşıyor?
  • Kitleniz kaç yaş aralıklarında?
  • İnsanların sitenizde vakit geçirme süresi ne kadar ve hangi kategorilerde vakit geçiriyor?
  • Beklenilen dönüşüm reaksiyonları ne yönde. Satış gerçekleşiyor, tıklanma artıyor mu ?
  • Web sitenizde nasıl davranışlarda bulunuyorlar?
  • Sitenize ulaşan hedef kitlenin yorum, şikayet ve önerileri hangi konuları kapsıyor?

Hesaplayacağınız dönüşüm oranları ile bu soruların yanıtlarını analiz edebilirsiniz. Müşterilerinizin beklentileri doğrultusunda planlama ve kampanyalar gerçekleştirebilirsiniz.

  • Tercih edilen ürün en çok hangisi?
  • Siteniz hangi saatlerde trafik alıyor?
  • Ziyaretçilerinizin ilgisini çeken kategoriler hangileri?
  • Reklam kampanyanız beklenen trafiği sağladı mı?

Şikayet ve yorumların sık olduğu konuların çözümü gibi iyileştirilebilir konular markanızın gelişimine olanak tanır.

Dönüşüm Oranı Nasıl Arttırılır?

dönüşüm oranı arttırma
Müşterilerinizin kalbine giden yol, belirleyeceğiniz stratejilerden geçer.

Dönüşüm oranını hesapladınız. Yaptığınız analizler doğrultusunda markanızın adına iyileştirmeniz gereken bazı konuların olduğunu keşfettiniz. Siz bu konuları iyileştirirken, biz de birkaç ipucuyla sizlere destek sağlamak istedik. Bahsedeceğimiz faktörlere dikkat ederek, dönüşüm oranlarınızı arttırabilirsiniz. O halde hadi başlayalım.

Kullanıcı Dostu mu?

Google’ın olmazsa olmaz faktörü neydi? Elbette ki, kullanıcı deneyimi. Kullanıcı mutsuzsa bir şeyler eksik, kullanıcı mutluysa her şey tamamdı. Peki sizin siteniz ne kadar kullanıcı dostu? Temanızın yeterliliğini, sayfalarınızın durumunu hemen analiz etmelisiniz. Keza, kullanıcılar her zaman aradığını kolayca bulmayı arzu eder. Kullanışlı ve anlaşılır bir arayüzle kullanıcılar bakmak istediği ürüne okumak istediği yazıya açık bir şekilde ulaşabilmelidir.

Tasarımınız Markanızla Uyumlu mu?

Kurumsal görünebilmek bir marka için büyük önem arz eder. Nitekim, vizyonunuzu gösterebileceğiniz markanızın neler sağlayabileceğini hedef kitlesine gösteren bir ön izlenimdir, tasarım. Bu nedenle, tasarımınız markanızla uyumlu olmalıdır. Kurumsal kimliğinizin bütün gözükmesi açısından seçeceğiniz tema ve içerik yönetimine özen göstermelisiniz.

Erişilebilir misiniz?

İnsanlar sitenizi sosyal medyadan ya da arama motorlarından ziyaret edebilir. Bu ziyaretlerin aktif ve güncel olması önemlidir. Web sitenizin bakımlarını aksatmayın. Sosyal medya platformlarınız güncel olmalı ki, marka ve hizmetiniz hedef kitlenizin hızına yetişsin.

Güvenilir misiniz?

21. yüzyılda kişisel verilerin korunması, yeni bir sorun haline geldi. Pek çok kullanıcı dijital ortamlarda, verilerinin paylaşılması ihtimalini her zaman göz önünde bulunduruyor. Bu yüzden, insanlar web sitenize üye olurken verdiği bilgilerin paylaşılmayacağından emin olmalıdır. Satışı gerçekleşen ürünlerde ödeme yöntemleri yasal ve takip edilebilir şekilde gerçekleşmelidir.

Kitlenizle İletişim Kuruyor musunuz?

Müşterileriniz ya da okuyucularınız sizlere ulaştığında onları cevapsız bırakmayın. Gelen şikayet ve yorumları cevaplayarak hedef kitlenize onları dinlediğinizi gösterin. Ürünleriniz hakkında sorulan sorulara sabırla cevap verin. Markanız için destek hattı kurmak her zaman iyi bir fikirdir.

Ürün/Hizmetlerinizin Kalitesinden Ne Kadar Eminsiniz?

Ürünleriniz ya da hizmetleriniz markanıza değer katsın. Markanızla sağladıklarınızın kalitesi doğru orantılı olmalıdır. Aksi takdirde, müşterinin beklentisinin altında bir hizmet/ürün sunmanız prestijinizi büyük oranda zedeleyecektir. Gerekiyorsa ürün üretimlerini, kullanılan malzemelerin içeriğini paylaşın. Hedef kitleniz şeffaflığınızdan etkilenecektir.

Satışlarınızı Takip Ediyor musunuz?

Farklı türde binlerce ürün satan bir işletmeniz olabilir. Ancak satış analizi yapmak gözünüzü korkutmasın. Bu size sürpriz bir başarıya getirebilir. Peki bu analizi nasıl yapabilirsiniz? Müşterilerinizin sizden en çok satın almayı tercih ettiği ürünü saptamakla işe başlayabilirsiniz. Akabinde en az satışını gerçekleştirdiğiniz ürünü tespit edin. Unutmayın ki, ürün yeniliği ve trendlere uyumu da dönüşüm oranlarınızı etkileyen bir etmendir.

Markanız ve kurumunuzun verdiği hizmet dalında yapacağınız dönüşüm oranları ve buna bağlı çalışmalarınız en iyi sonucu verene kadar analizlerinizi takip etmeniz sizleri mutlak başarıya götürecektir. Sadece sabırlı olun ve rakamlara güvenin.

Dönüşüm oranınızı tespit ettiniz. Peki başka neye ihtiyacınız var? Elbette ki, E-Ticaret SEO teknikleri ile markanıza değer katabileceğiniz bilgilere.

Önerilen Paylaşımlar