Dijital Kurumsallaşma Nedir?

Hali hazırda bir şirkete sahipseniz 21. yüzyılda sizin için en gerekli olacak şey dijital kurumsallaşmadır. Dijital kurumsallaşma, herhangi bir sektörde varlığını sürdüren şirketinizin dijital alanda da kurumsallaşmasını da sağlayan stratejiler bütünüdür. Günümüzde dijital kurumsallaşmanın en temel gereksinimi de dijital dönüşümdür. Sizlere bu yazıda “Dijital kurumsallaşma nedir?” sorusunun yanıtını verirken dijital dönüşüm süreci hakkında da genel bir bilgi vereceğiz.

Çevrimiçi bir iş kurmak kesinlikle çocuk oyuncağı değildir. Şayet dijital sektörde yeniyseniz, nereden başlayacağınızı bilmek zor olabilir. Ancak doğru yerden başlayarak ve süreci doğru yürüterek kısa sürede dijital kurumsallaşma hedeflerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Ne Tür Bir Dijital İş Yürütmek İstediğinize Karar Verin

Her ne kadar fiili hayatta bir şirket faaliyetleri yürütüyor olursanız olun, 21. yüzyıl dijital kurumsallaşma süreci tüm bunlardan oldukça farklıdır. İnternet ortamında çok çeşitli dijital işletmelere rastlarız.  Kendi dijital işinizi kurmadan önce, ne tür bir işletmenin sizin için doğru olduğuna karar vermek iyi bir başlangıç olacaktır.

İşte en yaygın 5 dijital işletme türü:

  • E-ticaret: bu işletmelerde fiziksel ürünler çevrimiçi olarak satılmaktadır. Ürün satmak istiyorsanız, bir E-Ticaret mağazası kurmak iyi bir iş modeli olabilir.
  • Dijital ürünler: Fiziksel ürünler, çevrimiçi olarak satabileceğiniz tek ürün değildir. E-Kitaplar, çalışma kursları veya tasarım şablonları gibi dijital ürünler, dijital yoldan para kazanmanın harika bir yolu olabilir.
  • Serbest çalışma veya tavsiye: Yüksek talep gören bir beceriniz varsa, serbest çalışan veya danışmanlık şirketi kurabilir ve ardından bu şirketi çevrimiçi olarak tanıtabilir ve yeni müşteriler bulabilirsiniz.
  • Sosyal medya şirketi: Sosyal medyada çok sayıda takipçiniz varsa (Örneğin; Instagram, Facebook, YouTube, Twitch, vb.), bir sosyal medya şirketi de kurabilirsiniz. Marka ortaklıklarından abonelik gruplarına ve Premium içeriğe kadar çok sayıda takipçisi olan kanallarınızdan para kazanabilirsiniz.

Ne tür bir şirket yaratmak istediğinizi yahut var olan şirketinizin hangi şirket yapısına uygun olduğunu öğrendikten sonra, o şirketi hayata geçirmek için bir strateji bulmak çok daha kolaydır.

Çevrimiçi Pazardaki İhtiyaçları Bulun

cevrimici
                    İhtiyaçlarınızı tespit etmek pek çok stratejinin ilk basamağıdır.

Fikrinizin çevrimiçi bir işletme için ne kadar harika olduğu önemli değildir. Söz konusu şirket, bir pazar ihtiyacını karşılamıyorsa başarılı olmayacaktır. İş fikrinizin bir pazar ihtiyacına uyup uymadığını öğrenmenin birkaç farklı yolu vardır:

Rekabetçi Çalışma

Rakibinizin ne yaptığını kontrol edin. Müşterilerine hangi ürün veya hizmetleri sunuyorlar? Hangi ihtiyaçları karşılıyorlar?  Asla rakiplerinizi kopyalamamalısınız, ancak rakiplerinizin hangi ihtiyaçları karşıladığına ve şirketinizin bu ihtiyacı nasıl karşılayabileceğine bakarak müşterilerinizin ne aradığı hakkında çok şey öğrenebilirsiniz.

Pazar Araştırması

Pazar araştırması, sektörünüzdeki insanların ne hakkında konuştuğunu size söyleyebilir. Bu da size şirketinizi hangi yönde geliştirmeniz gerektiğini ve mevcut fikrinizin pazara uyup uymayacağını söyleyebilir. Örneğin, sektörünüzdeki insanların hangi soruları sorduğunu görmek için Google Trends’e bakabilir ve ardından şirketinizin bu sorunları nasıl çözebileceğini düşünebilirsiniz. Bununla birlikte, müşterilerin rakipleriniz hakkında ne gibi şikayetleri olduğunu bulmaya çalışabilir ve ardından şirketinizle kullanıcı deneyimini nasıl iyileştirebileceğinizi düşünebilirsiniz.

Müşteri Anketleri

Müşterilerinizin neye ihtiyacı olduğunu bilmek istiyorsanız, onlara direkt sorabilirsiniz. Müşteri anketleri, müşterilerinizin ne istediği, neye ihtiyaç duyduğu ve şirketinizin bu ihtiyaç ve gereksinimleri nasıl karşılayabileceği hakkında size bilgi verir.

Müşterileriniz ve ihtiyaçları ile ilgili tüm bu bilgileri topladıktan sonra, müşterilerinizin hangi sorunları olduğunu, şirketinizin bu sorunlara ne ölçüde çözüm sunduğunu tam olarak belirlemek ve ideal bir müşteri veya kullanıcı kişiliği oluşturmak için bunları kullanabilirsiniz. İdeal müşterinizi bilmek, iş stratejinizi geliştirmenize ve çevrimiçi işinizin, işletmeyi inşa ettiğiniz müşterilere gerçekten hitap etmesini sağlamanıza yardımcı olacaktır.

Ürününüzü veya Hizmetinizi Geliştirin

urun hizmet gelistirme
                     Hem ürünlerinizi hem de hizmetlerinizi geliştirmek kurumsallaşmanıza katkı sağlar.

Satacak bir şeyiniz yoksa bir işiniz olamaz. Bu nedenle, başlamadan önce, benzersiz bir ürün veya hizmet yaratmak için zaman, çaba ve kaynaklara yatırım yapmalısınız. Bu adım her şirket için farklı yürütülmektedir. Ürünlerinizi çevrimiçi satmayı planlıyorsanız, bu, araştırma ve geliştirmeye yatırım yapmanız gerekeceği anlamına gelebilir. E-Kitaplara odaklanan bir dijital ürünler şirketi kurmak istiyorsanız, kopyanıza bakması ve satmadan önce tüm gereksinimleri karşıladığından emin olması için birinci sınıf bir editör istihdam etmeniz gerekebilir.

Çevrimiçi işletmeniz, ürün veya hizmetinizi başarılı bir şekilde satma becerinize bağlıdır. Bu nedenle yanlış yerlerde cimrilik etmeyin ve müşterilerinizin dört gözle bekleyeceği bir şey satmayın.

Markanızı Geliştirin

Markanız, öne çıkmanıza ve ideal müşterinizin dikkatini çekmenize yardımcı olacaktır. Bu nedenle, geliştirmek istediğiniz markanın türünü dikkatlice düşünmeniz gerekir. Markalaşmaya başlamak için öncelikle bir marka olarak kim olduğunuzu dikkatlice düşünmeniz gerekir. Misyonunuz nedir ve hedefleriniz nelerdir? Sizi rakiplerinizden farklı kılan nedir? Marka kişiliğiniz nasıl? Diğerlerinden daha iyi ne yapıyorsunuz?

Bir marka olarak kim olduğunuza dair net bir fikre sahip olduğunuzda, bu vizyonu markanızın diğer kısımlarını geliştirmek için kullanabilirsiniz: markanızın görsel kimliği ve tasarımı. Başarılı bir çevrimiçi işletme yürütmek için ihtiyacınız olan birkaç önemli marka tasarım öğesi vardır:

  • Logo,
  • Marka renk paleti,
  • İnternet sitesi,
  • Diğer markalama unsurları (Örneğin; ambalaj, reklam broşürleri veya markalı tişörtler).

Tüm bu unsurlar marka kimliğinizi oluşturur. Bu unsurlar müşterilerinize kim olduğunuzu söyleyecek ve marka mesajınızı dünyaya iletecektir. Aynı zamanda tüm bunlar, işinizi başlattığınızda mesajın kontrolünün sizde olması için önem teşkil ederler.

Web Sitenizi Geliştirin

Çevrimiçi bir iş kurarken, web siteniz marka kimliğinizin en önemli unsurudur. Müşterilerin markanızı tanıdığı, ürün ve hizmetlerinizi keşfettiği ve nihayetinde markanızla iş yapmak isteyip istemediklerine karar verdiği yerdir. Bu yüzden web sitesi geliştirmede her şeyi doğru yapmak önemlidir. Dijital işletmeniz için web sitesini geliştirirken, dikkat etmeniz gereken birkaç nokta vardır:

Tasarım Markaya Uygun Olmalıdır

tasarim
                          Tasarımlarınız mutlaka dijital marka kimliğiniz ile örtüşmelidir.

Web siteniz, çevrimiçi işinizin merkezidir. Müşterileriniz sizi ve markanızı tanımalıdır. Bu nedenle tasarımınızın markaya uyması önemlidir. Logonuzu göze çarpan bir yere koyun, tasarımınızda markanızın renk paletini kullanın, markanızın tipografisini gösterin… Web sitenizin tamamında tutarlı bir marka bilinci oluşturmak için ne gerekiyorsa yapın.

Onları duyarlı hale getirin. Pek çok kişi web sitenizi bir masaüstünde olduğu gibi bir mobil cihazda da görüntüleyeceğinden, tasarımınızın bir mobil uygulamada tarayıcıda olduğu kadar iyi görünmesi gerekir. Çevrimiçi işletmeniz için web sitesi oluşturuyorsanız, tamamen mobile uyumlu olduğundan emin olun. Daha sonra her şeyin doğru olduğundan emin olmak için yayınlamadan önce hem mobil hem de masaüstünde kontrol edin.

Satın Alma İşlemlerini Kolay Yapın

Web sitenizin amacı, çevrimiçi iş satışlarınızı artırmaktır. Bu nedenle, iyi bir kullanıcı deneyimi oluşturmak ve ürün veya hizmetlerinizi olabildiğince kolay satın almak önemlidir. Örneğin, bir E-Ticaret web siteniz varsa, ürünlerinizi müşterilerin aradıklarını kolayca bulabilmeleri için kategoriler halinde düzenleyin, ardından ürünü birkaç hızlı adımda ekleyebilmeleri için alışveriş sepeti sürecini basitleştirin.

Bir web sitesinin nasıl oluşturulacağı hakkında daha fazla bilgi edinmek için ekstra kaynaklara başvurmanızı öneririz.

Bu noktada Dijital İçerik Fikirleri: Markanızı Yükseltecek 25 Sihirli Dokunuş adlı yazımız sizlere destek olacaktır.

Yasal Süreci Halledin

Çevrimiçi işiniz başarılı olmalıdır, evet. Ama aynı zamanda yasal da olmalıdır. Aksi takdirde, bir sürü sinir bozucu ve pahalı sorunla karşılaşma riskiniz vardır. Çevrimiçi işinize başlamadan önce, işletmenizin yasal olarak uyumlu olduğundan emin olmak için uygulamanız gereken birkaç adım vardır. Her şirket farklı olsa bile, birkaç ortak nokta bulunmaktadır:

  • Vergi numarası için başvurun: Şirket olarak çeşitli vergiler ödemeniz gerekiyor. Bunu yapmak için, iş yapmadan veya fatura göndermeden önce sorumlu vergi dairenize bir vergi numarası başvurusunda bulunmanız gerekir.
  • Bir işletme hesabı açın: Kişisel ve ticari finansmanınızı ayrı tutmak önemlidir. Bunu yapmak için bir işletme hesabı oluşturmanız ve tüm gelir ve ödemelerin bu hesap üzerinden geçmesine izin vermeniz gerekir.
  • Bir vergi danışmanıyla konuşun: İşinize başlamadan önce, hangi vergileri ödeyeceğinizi bilmeniz gerekir. Müşterilerinizden KDV tahsil etmek zorunda mısınız? Vergi avanslarınızı üç ayda bir ödemek zorunda mısınız? Hangi vergi belgelerine ihtiyacınız var? Bir vergi danışmanı, hangi vergileri ödemeniz gerektiğini anlamanıza yardımcı olabilir ve vergi dairesiyle sorun yaşamadığınızdan emin olabilirsiniz.

Lojistikle İlgilenin

lojistik
                  Kurumsallaşmanın önemli adımlarından biri de lojistiktir.

Dijital bir işletmeyi yürütmek çok fazla lojistik gerekmektedir. Dijital bir iş kuruyorsanız yahut işinizi dijitale entegre etmek istiyorsanız başlamadan önce bir lojistik stratejisine ihtiyacınız vardır. İhtiyacınız olan lojistik strateji, sahip olduğunuz işin türüne bağlıdır. Lojistiğin bölümleri şunlar olabilir:

  • Üretme: Fiziksel bir ürün sattığınızda, bu ürünleri üretmeniz gerekir ve işiniz büyüdükçe bu ürünlerin daha büyük miktarlarda üretilmesi gerekir.
  • Nakliye: Eğer fiziksel ürünler satıyorsanız, bu ürünlerin müşterilerinize giden yolu bulması gerekir. Bu durumda güvenilir ve uygun fiyatlı bir nakliye yöntemine ihtiyacınız olacaktır.
  • Ambalajlama: Ürünlerinizin markalı ambalajlarda paketlenmesini istiyorsanız profesyonel bir matbaa firması ile ortak olmanız gerekebilir.
  • Ödeme yöntemi: Müşterilerinizin size ödeme yapabileceği kolay, güvenli ve güvenilir bir yola ihtiyacınız vardır. Bu nedenle, başlamadan önce, ödemeleri işleme koymanın kullanımı kolay ve güvenilir bir yolunu bulmanız gerekir.

SEO Çalışması Yapın

Kullanıcıların arama motorları aracılığıyla aradığı sözde anahtar kelimeler, arama motorları için optimizasyonun (SEO) merkezinde yer alır. Bir şirket olarak, web sitenizin ürünleriyle eşleşen anahtar kelimeler için arama sonuçlarının ilk sayfasında bulunması önemlidir. Her bir anahtar kelime için talebin veya arama hacminin ne kadar yüksek olduğunu kontrol etmeniz önemlidir. Aynı anda bir anahtar kelime için Google Ads çalıştırırsanız, dönüşüm oranının ne kadar yüksek olduğunu bile bilirsiniz.

Arama motoru optimizasyonu (SEO), belirli bir arama terimi için organik Google arama sonuçlarında mümkün olduğunca üst sıralarda listelenmek için web sitesinin içinde ve dışında bir dizi stratejiyi takip ederek yapılmaktadır. Kapsamlı rehberlere yahut bir uzmanın yardımına başvurarak dijital şirketinizin internetteki görünürlüğünü artırabilirsiniz.

Pazarlama Stratejinizi Geliştirin

Varsayalım ki ürününüz veya hizmetiniz var. Lojistik stratejinizi, yasal işlerinizi ve markalaşmanızı organize ettiniz. Daha sonra dünyaya markanızı anlatmanın ve çevrimiçi işinizi tanıtmanın zamanı geldi demektir. Müşterilerinizle ilişki kurmanın ve dijital işinizi tanıtmanın yüzlerce yolu vardır. İşte dijital işinizi pazarlamanın 5 farklı yolu:

Reklam

Reklam
               Reklam yaparak da markanızı geliştirebilirsiniz.

Reklam, ideal müşterinize ulaşmanın, ilgi uyandırmanın ve dijital işinizi tanıtmanın harika bir yolu olabilir. Çevrimiçi reklam vermenin sayısız yolu vardır; Müşteriler Google’da bir şey aradığında ürünlerinizi tanıtmak için Google AdWords‘ü kullanabilirsiniz. Facebook reklamlarını, rakiplerinizin takipçilerini hedeflemek ve onlara sizinle neden iş yapmaları gerektiğini göstermek için kullanabilirsiniz. Müşterilerinizin orada çok zaman geçirdiğini bildiğiniz yüksek trafikli web sitelerinde reklam gösterebilirsiniz.

Reklamların maliyeti çok mudur? Cevabımız “evet” ancak doğru yaparsanız, bu maliyete kesinlikle değecektir. Reklam (bu maliyeti ödeme yapan müşterilere dönüştürebileceğiniz için) web sitenize trafik çekmenin en etkili yollarından biridir.

E-Posta Pazarlama

E-posta, müşterilerinizle iletişim halinde olmak için pazarlamadaki en iyi araçlardan biridir. Çoğu insan e-postalarını her gün kontrol etmektedir. Bu nedenle, e-postanızın onların gelen kutusunda olması, şirketinizin görünürlüğünü artırmanın, iyi bir iş ilişkisinin temelini oluşturmanın ve nihayetinde satışları artırmanın harika bir yoludur.

Ziyaretçilerinizin e-posta adreslerini almak için web sitenize bir açılır pencere ekleyin, ardından onlara iyi bir ilişkisel, bilgilendirici ve teşvik dolu pazarlama e-postaları karışımı gönderin. Örneğin, biri şirketinizi tanıtan e-posta listenize kaydolduktan sonra bir hoş geldiniz e-postası gönderebilirsiniz. Birkaç gün sonra, en çok satan ürünlerinizi gösteren bir e-posta gönderebilir, ardından bu ürünleri satın almaya teşvik etmek için %25’lik kupon içeren başka bir e-posta gönderebilirsiniz.

E-posta listeniz ne kadar çok kişi içeriyorsa, potansiyel müşterilere sürekli reklam vermek için o kadar çok fırsatınız olacak ve dijital işiniz için satışları artırmak için o kadar fazla fırsatınız olacaktır.

İçerik Pazarlama

İnsanlar güvendikleri şirketlerle iş yaparlar. Ve müşterilerinize size güvenebileceklerini göstermenin çok iyi bir yolu da içerik pazarlamasıdır. Blog yazıları, E-Kitaplar veya Soru-Cevap gibi öğrenme içeriği oluşturmak, sizi ve markanızı sektörünüzde uzman olarak belirlemenize yardımcı olur.  İçerik pazarlama stratejisi ile yararlı içerikler oluşturarak hedef grubunuz için katma değer yaratır ve onlara güven duyarsınız. Yani potansiyel müşteriler bir şey almaya hazır olduklarında da ilk önce sizi düşünürler.

Sosyal Medya Pazarlamacılığı

sosyal medya
                 Pazarlamanın en kolay yöntemlerinden biri sosyal medyayı kullanmaktır.

Dijital bir iş kurarken, zamanlarını zaten dijital alanda geçiren hedef kitleye hitap etmek istersiniz. Birçok potansiyel müşteri dijital alanda hiç kuşkusuz sosyal medyada vakit geçirmektedir. Daha önce de belirtildiği gibi, sosyal medya reklamcılığı (Örneğin; Facebook reklamları) hedef kitlenize ulaşmanın son derece etkili bir yolu olabilir. Ancak hedef kitlenizle bağlantı kurmak ve nihayetinde satışlarınızı artırmak için sosyal medya markalaşmasını kullanmanın başka yolları da vardır.

Hedef kitlenizin en çok kullandığı tüm sosyal medya platformlarında bir hesap oluşturun ve ardından bu platformlarda düzenli olarak içerik yayınlayın. Müşterilerinize sizi takip etmeleri için teşvikler sunun. (Örneğin; özel indirimler veya yeni ürünler için beklentiler) Takipçilerinizle etkileşime geçin ve şirketiniz, hizmetiniz veya ürünleriniz hakkındaki tüm sorularını yanıtlayın. Sosyal medya tamamen sohbetle faaliyet yürütmektedir. Müşterilerinizle ilgilerini çekebilecek sohbetler etmek için sosyal medyayı kullanmak, dijital işinizi tanıtmanın en güçlü yollarından biridir.

Ortaklıklar

Bölgenizde rakip olmayan ancak benzer hedef kitleye sahip başka şirketler varsa, iş birliği fırsatı olup olmadığını da görebilirsiniz. Örneğin, müşterilerine ürünlerinizde indirim yapabilir veya bloglarında misafir gönderisine teklif verebilirsiniz. Pazarlama, işletmeniz hakkında söz almakla ilgilidir ve ne kadar çok müşteriye ulaşırsanız, çevrimiçi işiniz de o kadar başarılı olur.

Başarılı bir dijital kurumsallaşma için çok şey gerekir. Bu yazıda bahsedilen her maddeyi sıfırdan kurduğunuz dijital şirketinize uygulayabileceğiniz gibi var olan fiili şirketinizin dijital dönüşüm aşamasında da kullanabilirsiniz.

Dijital kurumsallaşmada tüm çalışma adımları çevrimiçi olarak gerçekleştirilir. Böylece bu adımlara istediğiniz zaman ve istediğiniz yerden erişebilir ve ortaklarınızı iş birliğine davet edebilirsiniz. Uzmanlardan eğitim videoları, birçok küçük kılavuz, örnek girişimcilerden deneyim raporları ve otomatik iş planı kontrolü, her şeyi düşünmenize ve tipik planlama hatalarından kaçınmanıza yardımcı olur.

İş fikri bir kez düşünülüp bir iş planına dönüştürüldüğünde, dijital kurumsallaşmanın bu adımlarının sağladığı faydalar burada anlatılamayacak kadar çoktur. Dijital kurumsallaşma amacı içinde olan şirket yöneticileri ya da sahipleri, basılı iş planı ile bankaya gidip önemli belgelerin eksik olduğunu öğrenmek yerine, finansman taleplerini dijital olarak kolayca öğrenebilirler.

Sıkça Sorulan Sorular

Kurumsallaşma, planlanmamış hareketlerin ve kişisel alışkanlıkların etkisinin önüne geçer. Dolayısı ile başarıya giden yolda önemli bir basamaktır.

Kurumsallaşmak; şirketlere düzenli, planlı, organize ve sistematik bir şekilde hareket edebilme yeteneğini kazandırır.

Önerilen Paylaşımlar