Dijitalleşme günümüzde gelişmişlik ve vizyon açısından önemsenmesi gereken en önemli etkenlerdendir. Bu sebeple hangi sektörde olursak olalım daha iyi olmak için dijital gelişmeye ayak uydurmak gerekmektedir. Yönetimde kalitenin artması için şirketlerin kurumsallaşma konusunda ilerleme kaydetmiş olması da sürdürülebilirliği açısından önemlidir. Şirketlerin uzun süreli kaliteli işletmeler haline gelebilmeleri için dijital kurumsallaşma, stratejilerinin merkezine koymaları gereken bir diğer etkendir.
Kurumların yaşadıkları bu yeni dönem beraberinde dijital kurumsallaşmayla dönüşüm geçirmelerine yol açmıştır. Sürdürülebilir olmak ve uzun yıllar iyi işler yapmak isteyen her girişimci kurumsal değişim yolunu tercih etmeli ve yeni sistemin özünü iyice kavrayabilmelidir. Peki, kurumsallaşma nedir? Dijital kurumsallaşma nasıl gerçekleşir? Şimdi bu yazımızda sizlere dijital kurumsallaşmanın adımlarıyla ilgili kapsamlı bir rehber sunacağız.
İçindekiler
Kurumsallaşma Nedir?
Kurumsallaşma, şirket içerisindeki işleyişin bir planlama dâhilinde belirlenmiş olmasıdır. İş ve görev tanımlamalarının yapıldığı ve böylece uzun yıllar ayakta kalabilmenin hedeflendiği sistemler günümüzde esastır. Kurumsallaşabilen şirketler, amaçlarına uygun olarak görevlendirmeler yapmakta ve profesyonel olarak yönetilmektedir. Verimli bir sisteme dâhil olabilmek belirli sınırlamalar içerisinde doğru görev tanımlamasından geçmektedir.
Kurumsallaşma özellikle şirketler açısından bir değer yargısı oluşturmasıyla ön plana çıkmaktadır. Her türlü işleyişin amacı ve sınırları belirlendiği için dönüşüm de kolay olmakta ve yeniliklere adapte süreci hızla gerçekleşmektedir. Böyle bir sistemde çalışanlar da şirketin ilkelerini benimseyerek değerlerine inanmakta ve ilerlemek için azimle çalışmaktadırlar. Kurumsallaşmanın özünü oluşturan inanç ilkesi ile uzun yıllar piyasada yer almak mümkün hale gelecektir. Bu düzene ayak uyduramayıp kurumsallaşma süreçlerine dâhil olamayan şirketler ise her yeni çalışanda dahi olumsuzluklar yaşayacaktır. Bu da iç yönetimde aksamalara ve hedeften sapmaya yol açacaktır. Eğer gelinmek istenen nokta kurumsallaşmanın gerektirdikleri çerçevesinde belirlenmişse süreç içerisinde ne yaşanırsa yaşansın başarı kaçınılmaz son olacaktır.
Dijital kurumsallaşmanın ne olduğunu tüm detayları ile D
Dijital Dönüşüme Nasıl Hazırlanmalıyız?
Teknolojinin günümüzde dünyayı şekillendiren en önemli güç olduğunu söylemek ilginç olmayacaktır. Bütün sektörler ve insanlar, en küçük işlerini yaparlarken bile teknolojinin hâkimiyeti altındadır. Böyle bir ortamda şirketlerin dijitalleşmesi gerekliden de öte zorunludur. Dijital dönüşüm, kurumsallaşmanın etkili olması açısından en önemli adımlardandır. Çünkü dünya artık hızla değişmektedir. Her gün sayısız yeni teknolojiler ve ürünler piyasaya sunulmaktadır. Bu da hızla tüketilebilir bir piyasa ekonomisi anlayışını doğurmuştur.
Devamlı akış içerisindeki dünyaya ayak uyduramayan şirketler, kısa vadede piyasada yer alacak hale gelmişlerdir. Peki, sektör içerisinde devamlılık kazanabilmek için dijital dönüşüme nasıl hazırlanmalıyız?
- Öncelikle, teknolojiyle yakın bir ilişki içinde olmak gereklidir. İlerlemenin tek yolu iyi bir teknolojik altyapı ve hızla işleyen süreçlerdir.
- İkinci olarak, hedef kitlenin beklentilerini ve olumsuz olarak değerlendirdiği hizmetleri iyice gözlemlemek önemlidir. Böylece günümüz şartlarındaki istekleri ve bunu gerçekleştirirken yapılan yanlış uygulamaları belirlemiş olursunuz
- Sonraki aşama dijital dönüşüm için tüm süreçlerin hazır hale getirilmesidir. Bunun için planlamalar eksiksiz ve her detayıyla ilgi çekici olmalıdır.
- Geleceğe odaklanmak da bu süreç için yapı taşlarındandır. Varılmak istenen nokta çok iyi belirlenmeli ve isteklilik en üst seviyede olmalıdır.
- Son olarak, planlama dâhilinde her adım dikkatlice ve motive bir şekilde uygulanmalıdır. Yolda karşılaşacağınız sorunlar sizi umutsuzluğa götürmemeli, aksine anlık değişimlere ayak uydurmalı ve pratik çözümler üretmelisiniz.
Dijital Kurumsallaşma Adımları
Sektör içerisinde ayakta kalmak isteyen işletmeler için en önemli unsurlardan biri dijital kurumsallaşmadır. Peki, dijital kurumsallaşma neyi ifade etmektedir? Dijital dönüşümün esas alındığı bir sistemin tanımıdır. Şirket ve çalışanların ayak uydurması gereken değişim sürecine teknolojiyi de dâhil etmeleriyle bir dönüşüm süreci başlamaktadır. Gelişmişliğin en önemli anahtarı olan dijitalleşmeye ayak uydurabilen şirketler, doğru stratejiler ile her zaman piyasada var olacak ve kendi sektöründe ön plana çıkacaktır. Teknolojinin etkinliğini anlayamayan ve iyi uygulamayanlar ise verimsiz olacak ve alt sıralara doğru gerileyecektir. Yeni sisteme hızla uyum sağlayabilecek istek ve güçte olan şirketlerin dijital kurumsallaşma adımları ise şu şekilde olmalıdır:
Hedef Belirleyin
Bir işe başlarken motive olmak açısından en önemli detay işinizin geleceği noktayı hayal edebilmektir. Dijital kurumsallaşma sürecinizin iyi işlemesini istiyorsanız öncelikle hedefinizi belirlemelisiniz.
Sistemli Bir Planlama Yapın
İzleyeceğiniz yolun adımlarını ve süreçte yer alacak herkesin görevini en başta çizmelisiniz. Bu, sürecin sistematik bir şekilde işlemesini sağlayacak ve adımlardan birinde ya da çalışmada sıkıntı çıkması durumunda planda duraksama yaşanmayacaktır. Hedefinize giderken asla unutmamanız gerekenlerden biri de doğru bir ekip ve ekibin fikirlerine değer veren yöneticiyle çalışıyor olmanızdır.
Dijital Altyapı Oluşturun
Bu aşamada dijitalleşme için hizmet ve ürünlerin teknolojik altyapıları oluşturulmalıdır. Çeşitli kanallardan planlamanın takibi yapılmalı ve gerektiği yerde yeniliklere açık olunmalıdır. Böylece dijital dönüşümlere hızla adapte olmak için ihtiyacınız olacak teknolojilere kolayca ulaşabileceksiniz.
Tanınırlığınızı Arttırın
Amacınız için hedef belirledikten sonra doğru ekip ve altyapı ile hizmet kalitenizi arttırmanız kaçınılmaz olacaktır. Sosyal medya aracılığıyla tanınırlığınızı da arttırmanız ve yaptığınız çalışmalarla ön plana çıkmanız gerekmektedir. Dijitalleşen kurumsal süreçlerde ön plana çıkmanız için gerekenlerden biri de bu iletişim kanallarıdır.
Uzun Yıllar Akılda Kalacak Şirket Kültürünüzü Oluşturun
Bir kurumda süreklilik için şirketin kendi kültürünü oluşturabilmesi oldukça önemlidir. Zira bu sistematik bir işleyişin anahtarıdır. Böyle bir ortamda çalışanlar iş yerlerindeki vizyonun farkında olacak ve hedeflerine motive olmuş bir şekilde ilerleyeceklerdir. Hedefine odaklanmış bir kurumun da dijitalleşme süreçleri bir o kadar keyifli ve hızlı gerçekleşecektir.
Dijital Kurumsallaşmanın Geleceği
Kurumsallaşma döneminden başarıyla ayrılmak önemli olduğu kadar devamlılığını sağlayabilmek de kilit noktadır. Şirketler her zaman durağan bir işleyiş içerisinde olamayacağı gibi sürekli olarak yükselen bir ivme de yakalayamayabilirler. İç yönetimden veya dış etkenlerden kaynaklanan ekonomik sorunlarla karşılaşabilirler. Böyle bir durumda doğru bir ekibin ve süreklilik sağlayabilecek bir sistemin parçası olmak oldukça önemlidir
Dijital kurumsallaşma sürecini başarıyla tamamlamış şirketler için ise risk yönetimi oldukça kolaylaşmaktadır. Çünkü devamlılık için gereken kadrosu ve teknolojik altyapısı hazır bulunmaktadır. Vizyon sahibi bir kurum; teknoloji, insan ve iş üçgenini son derece başarıyla yönetebilmektedir. Bu da gelecekte de var olma isteğiyle yola çıkan ve nesiller boyu işleyebilir bir şirket sahibi olmak isteyenlerin dikkate alması gereken unsurlardır.
Zira gelecekte dijital kurumsallaşmayla beraber süreklilik sağlanacaktır. Şirketler bu sayede değişim ve farklılıklara adapte olabileceklerdir. Bilişimdeki gelişmişlik ve dijitalleşen sistemleriyle müşteri ilişkilerini yönetmeye devam edebilecek ve süreğen bir şirket kültürü oluşturabileceklerdir.
Dijitalleşmeye Ayak Uyduramayan Şirketlere Ne Olacaktır?
Dijital kurumsallaşmayı ciddiye alarak kendi bünyelerine dâhil eden şirketlerin yanında, dönüşüme ayak uyduramayanlar da olacaktır. Bu kurumlar için iyi bir gelecek vadetmek oldukça güçtür. Zira dijital dönüşüm için yeterli çabayı gösteremedikleri için rakiplerinden geri planda kalacaklardır. Markalarının tanınırlığı, şirket kültürleri ve ileriye yönelik hedefleri de büyük oranda gelişmeyecektir.
Günümüzün sürekli değişimi ve dönüşümünü içeren süreçleri asla göz ardı edilmemelidir. Böyle bir düşünce ile ancak yerinde sayılabilir. Dijital kurumsallaşmanın önemi yeterince kavranır ve doğru stratejiler uygulanırsa vizyon sahibi, kendi kültürü ve değerleri olan, yıllar içerisinde unutulmayacak işler yapmış başarılı kurumlardan olmak mümkündür. Yeni bir döneme ayak uydurmak için siz de dijital dönüşüm süreçlerini iyice anlamalı ve dijital kurumsallaşma adımlarını istekle uygulamalısınız.
Dijitalleşme ile birlikte hayatımıza giren terimlerden biri olan dijital göçebeliği hiç duydunuz mu? Cevabınız hayırsa, Dijital Göçebelik Nedir? Dijital Göçebelik Yapılabilen Ülkeler çalışmasına mutlaka göz atın.
Sıkça Sorulan Sorular
Kurumsal dijitalleşme nedir?
Kurumsal dijitalleşme; şirketlerin çalışma verimini arttırma, müşterileri mutlu etme, sunulan hizmet ya da ürün kalitesini arttırma, potansiyel müşteri kitlesini genişletme vb. gibi güdülen amaçları dijital ortam üzerinden koordine etme çabasıdır.
Türkiye dijitalleşme konusunda nasıl bir durumdadır?
TÜBİSAD tarafından hazırlanan bir rapora göre, Türkiye'nin dijital dönüşüm notu 2021 yılından 2022'ye değin, 3,03'ten 3,24 bandına yükseldi.