Dijital ortamların gelişmesi ve yaygınlaşması ile beraber pek çok yeni iş alanı da ortaya çıktı. Dijital pazarlama, e-ticaret ve dijital içerik üretimi bunlardan sadece bazılarıdır. Peki dijital içerik nedir? Basitçe anlatmak gerekirse; dijital içerik, dijital ortamlar üzerinde var olabilen herhangi bir içerik biçimidir. Bir diğer deyişle, internete bağlı ortamlar üzerinden alınabilen veya dağıtılabilen içerikler dijital içerik olarak adlandırılır. Günümüzde, freelance çalışma şeklinin yaygınlaşması ile beraber içerik konusu da merak edilmeye başlandı. Özellikle de dijitalleşmenin sürekli olarak gelişmesi sonucunda yaygınlaşan çevrimiçi alışverişler, birçok markanın dijital içerik konusuna önem vermesine neden oldu.
Dijital içeriğin bu kadar önem kazanmasının asıl nedeni ise bu içeriklerin çok kısa bir süre içerisinde binlerce hatta milyonlarca kişiye ulaşabilmesidir. Geleneksel reklamcılık ya da diğer stratejiler düşünüldüğünde kitlelere en etkili ulaşma biçimi dijital içerik olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle, bu konu gün geçtikçe önem kazanmakta ve pek çok marka yatırımlarını bu alana yapmaktadır.
İçindekiler
Dijital İçerik Türleri Nelerdir?
Yazının giriş cümlesinde de açıklandığı gibi dijital içeriğin yelpazesi oldukça geniştir. Bu durum akıllara “Dijital içerik türleri nelerdir?” sorusunun gelmesine neden oluyor. Dijital içerikler sayesinde birçok işletme ya da bireysel girişimci kendisini ifade etme şansı buluyor. Tabi ki bu ifade şeklinin profesyonel bir şekilde yapılması da oldukça önem taşır. Dijital içerik türlerinin bilinmesi de bu noktada önemli oluyor. Dijital içerik türlerine örnek vermek gerekirse;
- Yazılı içerikler
- Tablolar, grafikler
- Sesli içerikler
- Müzik
- Fotoğraflar
- Videolar
- İllüstrasyonlar
Yukarıda yer alan dijital içerik türlerinin isimleri kullanılacakları platformlara göre değişim göstermektedir. Bu içerikleri kategoriler halinde şu şekilde sıralayabiliriz:
- E – ticaret sitesi içerikleri
- Web sitesi içerikleri
- Haber içerikleri
- Sosyal medya içeriği
- Blog içerikleri
- Reklam ve pazarlama içerikleri
Dijital içerik türlerinin sınıflandırılması, içeriklerin kullanım amacına göre değişmektedir. Bu nedenle, bir dijital içerik üreticisinin profesyonel bir şekilde çalışması gerekir.
SEO Uyumlu İçerik
SEO, arama motoru optimizasyonudur. Arama motorlarının belirlediği algoritmalara uygun yazılan içerik ise SEO uyumlu içerikler olarak karşımıza çıkar. SEO içerikler, içeriklerinizin hedef kitlenize en hızlı şekilde ulaşmasını sağlar. Bunun sonucunda artan ziyaretçi trafiğiniz ise sizi en popüler arama motorlarında üst sıralara taşır.
Dijital dünyada var olmak ve gelişmek için SEO’ya uygun içerikler hazırlanması şarttır. Geniş kitlelere ulaşmak için altın bir kural olan SEO sayesinde Google, Yahoo ve Bing gibi arama motorlarında üst sıralarda yer alabilirsiniz. Arama motorlarında üst sıralarda yer almak sizlere şu avantajları getirecektir.
- Geniş kitlelere ulaşma
- Marka bilinirliğinizi arttırma
- Gelirlerinizi arttırma
- Düşük bütçeler ile yüksek etkileşim
Gelişmek isteyen bir işletmeyi veya bireysel bir girişimciyi düşündüğümüzde, yukarıda yer alan avantajların önemini daha iyi anlayabiliriz. Tüm bu avantajlar ise doğru yazılmış SEO içeriklerinden geçiyor.
SEO Uyumlu İçerik Nasıl Yazılır?
SEO uyumlu içerik yazmadan önce belirli faktörler hakkında planlama yapmanız gerekiyor. Bu faktörler arasında ise öncelikle hedef kitlenin belirlenmesi yer alıyor. Eğer spor ekipmanları satan bir web sitesine sahipseniz, sattığınız ürünlere ait kaliteli görsellerin sitenizde yer alması gerekir. Şiir temasına sahip bir blog siteniz var ise bu noktada yazı ağırlıklı paylaşımlar gerçekleştirmelisiniz.
SEO’nun en önemli noktaları arasında kuşkusuz anahtar kelimeler yer alıyor. Çünkü, anahtar kelimeler bizleri hedef kitlemiz ile buluşturmaya yarayan bir köprü görevi görmektedir. Bu noktada, SEO uyumlu içerik yazarken ilk adım anahtar kelime analizi olmalıdır. Doğru bir şekilde kullanılan anahtar kelimeler, içeriklerinizi hiç beklemediğiniz bir şekilde kitleniz ile buluşturabilir. SEO uyumlu bir içerik için dikkat etmeniz gereken diğer noktalar ise şöyle sıralanabilir:
- İçeriğin özgün olması
- İçerik ile alakalı anahtar kelimeler kullanmak
- Listeleme yapmak
- Anahtar kelimelerin doğru oranda kullanılması
- Doğru başlık kullanımı
- Metin uzunluğu
- Yazım ve dil bilgisi kuralları
- SEO uyumlu görseller kullanmak
SEO uyumlu içerik yazmak isteyen kişilerin yaygın düştüğü bir yanlış içeriklerin arama motorları için yazılmasının doğru olduğudur. Ancak; içerikler arama motorları için değil, kullanıcılar için yazılmalıdır. Bu anlamda, anahtar kelimelerin yoğun ve düzensiz bir şekilde kullanıldığı içerikler sizleri arama motorlarında üst sıralara taşımayacaktır.
Dijital içerik üretme konusunda daha fazla bilgi edinmeniz için bir yazı daha: Dijital İçerikler İçin Alternatif Yazım Dilleri ve Örnekleri
Dijital İçerik Üreticisi Nedir?
Dijital içerik üreticisi, içeriği üreten kişinin unvanıdır. Bu unvan, üretilen içeriğe göre farklılık gösterebilir. Örneğin, bir yazı içeriği hazırlayan bir kişi içerik yazarı olarak adlandırılırken, video içeriği hazırlayan bir kişi ise video içerik üreticisi olarak adlandırılmaktadır.
Hızla gelişen internetin sunduğu yüzlerce avantajdan yararlanmak isteyen birçok işletme sahibi dijital içerik yönetimine yöneliyor. Çünkü, işverenlerin geniş kitlelere tanıtmak istediği ürünleri ya da hizmetleri hakkında profesyonel içerikler üreten içerik üreticileri, oldukça önemli bir konuma sahip. Günümüzde profesyonel bir meslek haline gelen bu sektörde uzman kişiler ile çalışmak, sahibi olduğunuz platformların hızlı bir şekilde yayılmasını sağlayabiliyor.
Dijitalleşmenin getirdiği bu avantajlardan faydalanmak için ise profesyonel bir içerik üreticisi ile temasa geçmek en önemli konular arasında yer alıyor. Çünkü, markanızın tüm ihtiyaçlarının bilinmesi ve markanıza göre bir strateji oluşturulması içerik üreticiliğinde uzman kişiler ile çalışma gereksinimini oluşturuyor. Her markanın ihtiyaçlarının farklı olduğunu düşündüğümüzde, bu durumun ne kadar önemli olduğunu daha iyi anlayabiliriz.
Dijital İçerik Editörü Nedir?
Çoğu zaman içerik yazarlığı ile içerik editörlüğü birbiri ile karıştırılır. İçerik editörü, bir web sitesine eklenecek içeriği denetleyen ve içeriğin olması gereken formatı sağlayarak siteye ekleyen kişidir. Kısacası, içerik yazarı içeriği oluşturur ve içerik editörüne gönderir. İçerik editörü de içeriği kontrol ederek son ayarlamaları gerçekleştirir ve içerik yayımlanmaya hazır hale gelir. İçerik yazarı içeriğin hazırlanma kısmında rol alırken, içerik editörü daha çok kontrol bölümündedir.
Özellikle yazılı içeriklerin üretiminde gerekli araştırmalar yapılmalıdır. İçerik hakkında gerekli analizlerin yapılması, yazım tekniklerinin uygulanması ve yazım hatalarının içerikte bulunmaması gerekir. Bu özellikleri taşımayan içerikler, gereken ilgiye ulaşamaz ve internetin derin sularında kaybolur. İlk olarak içerik yazarının görevinde olan bu faktörler, daha sonra ise içerik editörünün sorumluluğundadır.
İçerik Pazarlaması Nedir? Nasıl Yapılır?
Ürettiğiniz içeriklerin hedef kitlenize ulaşması ya da hizmetlerinizi içerikleriniz yolu ile kitlenize ulaştırmak kısaca içerik pazarlamasının tanımıdır. Örnek vermek gerekirse; sosyal medya içeriğiniz aracılığı ile web sitenizi tanıtmak ve yeni kullanıcılar kazanarak gelirlerinizi arttırmak bir içerik pazarlaması örneğidir.
İçerik pazarlamasının yapımı konusunda ise doğru bir politika izlenmesi gerekir. Çünkü, içerik pazarlaması konusunda başvurmanız gereken birçok yol bulunmaktadır. Web sitenizde paylaştığınız bir içeriği aynı zamanda sosyal medya hesaplarınızdan da paylaşmak etkileşiminizi önemli bir şekilde arttıracaktır.
Sosyal medyayı doğru bir şekilde kullanmak içerik pazarlamasının önemli faktörleri arasında yer alıyor. Çünkü, her sosyal medya platformu kendine ait dinamikler barındırıyor. Bu nedenle, içeriklerinizi bu dinamiklere göre üretmek etkileşiminizi arttırma noktasında önemli bir adım olacaktır.
İçerik pazarlaması gerçekleştirirken bir diğer önemli olan faktör ise görsellerdir. Yazılar ile karşılaştırıldığında çok daha hızlı tüketilen görseller, kullanıcıların ilgisini daha çabuk çeker. Bu nedenle, içeriklerinizde kullanacağınız görseller ilgi çekici ve yüksek kalitede olmalıdır. Özellikle de bir ürün tanıtımı yapıyorsanız, düşük kalitede görseller kullanmaktan kaçınmanız gerekmektedir.
Sıkça Sorulan Sorular
İçerik üreticileri ne kadar maaş alır?
İçerik üreticisinin alacağı maaş çalışma şekline göre değişecektir. Örneğin; freelance olarak çalışan bir içerik üreticisi yarı zamanlı olarak çalışan meslektaşından çok daha fazla para kazanabilir.
Sosyal medya içeriği nasıl oluşturulur?
Sosyal medya içerikleri de diğer tüm dijital içerikler gibi belirli kriterlere sahip olmalıdır. Kapsamlı bir araştırma yaptıktan sonra bu kriterlere uyarak hem başarılı hem de özgün bir sosyal medya içeriği oluşturabilirsiniz.