Google Trends Nasıl Kullanılır?

Google Trends Nasıl Kullanılır?

Google’ın kalbine giden yol, kullanıcıların izlerini takip etmekten geçer. Bu anlamda kullancıların izlerini takip etmenize yardımcı olacak araçlardan biri, hiç kuşkusuz ki Google Trends. Nitekim Google Trends girişimciler için çok kullanışlı bir SEO aracı. Genel tabirle, e-ticaret işletmelerinin belirli ürünleri veya nişi için mevsimsel trendleri hakkında bilgi sahibi olmasına olanak tanır. Ayrıca Google Trends’i, konumları izleyerek rakiplerden farklılaşmak için kullanabilmek de mümkündür. Çeşitli istatistiklerin kullanımı hakkında her şeyi öğrenmek ve ayrıca anahtar kelimeler ve hatta rakipler arasında karşılaştırma yapmak için Google Trends kullanılmaktadır. Tüm bunların amacı, Google Trends ile şirketinizin büyümesi ve verimli bir şekilde yeni müşteriler kazanmasını sağlamaktır.

Eğer Google Trends’e dair iştahınız kabardıysa, siz de bu yazıda “Google Trends nasıl kullanılır?” sorusuna cevap bulabileceksiniz.

Google Trends Nedir?

Google Trends, arama motorlarındaki trendleri takip etmek için kullanabileceğiniz bir araçtır. Bir arama teriminin yahut odak anahtar kelimenin zaman içinde Google’da ne kadar popüler olduğunu belirlemek için Google Trends oldukça faydalıdır. Bir trendin yükselip yükselmediğini buradan rahatlıkla görebilirsiniz. Ayrıca Google’da kullanıcıların arama sorgularının yansıttığı trendleri incelemek için bölgesel bulguları, ilgili arama terimlerini ve SEO anahtar kelimesini burada bulabilirsiniz.

“Google Trends” terimi, kullanıcılarının arama davranışını analiz eden bir Google çevrimiçi hizmetini tanımlar. Arama motoruna en sık hangi arama terimlerinin girildiği hakkında bilgi sağlar. En popüler terimler, Google tarafından toplam arama hacmine göre ve bir zaman sırasına göre yayınlanır.

Liste 2004’ten beri yayınlanmaktadır ve tüm dünyaya ya da sadece belirli bölgelere atıfta bulunmaktadır. Google Insights’ın 2008’den beri var olan işlevleri 2012’den beri Google Trends’e entegre edilmiştir.

Peki Google Trends nasıl kullanılır?

Google Trendleri İşletmeniz için Nasıl Kullanırsınız?

google trends
Sadece Google hesabına sahip olarak Google Trends’in sunduğu birçok avantajdan yararlanabilirsiniz.

Google Trends’i kullanmak için ihtiyacınız olan tek şey bir Google hesabıdır. Çoğu girişimci, Search Console veya Google Analytics’i kullandıklarından zaten bu hesaba sahiptirler. Bu yardımcı aracın potansiyelinden tam olarak yararlanmak için daha fazla bir şey gerekli değildir.

Bu web sitesi gönderisinde, SEO için Google Trends’i nasıl kullanabileceğinizi ve kullanmanız gerektiğini anlamak oldukça önemlidir.

 

İşletmenizi geliştirecek daha fazla strateji arıyorsanız sizin için başka bir konu daha: Pinterest’ten Trafik Nasıl Çekilir?

 

Arama Terimi Konu ve Başlık

İlk olarak, Google Trendls ana sayfasında analiz etmek istediğiniz herhangi bir terimi veya ifadeyi girmelisiniz. Bir terim girdikten sonra, Google Trends size bir açılır liste gösterecektir. Bu listede, Google Trends’in girilen terimi bilip bilmediğini ve özellikle Google’ın bu terimi bir arama terimi, bir konu veya bir varlık olarak tanıyıp tanımadığını görebilirsiniz. Bazen Google Trendler, yoga gibi belirli bir terimin birden çok yorumunu verir. Bu hem bir konu hem de bir arama terimidir. Daha sonra açılır listeden Google Trends’in girilen terimi nasıl yorumlaması gerektiğini seçin.

  • Anahtar kelime olarak: Bu durumda, Google Trends, bu arama terimi için arama hacminin belirtilen süre boyunca nasıl geliştiğini size gösterir.
  • Konu olarak: Ardından Google, bu konuyla ilgili tüm arama sorgularının arama hacminin nasıl geliştiğini size gösterecektir.
  • Varlık olarak: Burada, Konu’da olduğu gibi, bu varlıkla ilgili tüm arama sorgularının arama hacmini görebilirsiniz.

Daha sonra açılır listeden Google Trends’in arama terimini nasıl yorumlaması gerektiğini seçin. Diğer tüm adımlar buna bağlıdır.

Doğru Kullanma

Hedef pazarınızı (ülkenizi), doğru kategoriyi ve uygun arama türünü seçtiğinizden emin olun. Özellikle kategori önemlidir. Kozmetik konusu için, Google Trends, iş ve eğitim kategorisini mi yoksa güzellik ve fitness kategorisini mi seçtiğinize bağlı olarak size farklı rakamlar gösterir. İlk kategori kozmetik eğitimi veya meslekleri ile ilgiliyken, ikincisi kozmetik kullanımı ile ilgilidir.

Uzun vadeli eğilimleri görmek için süreyi 24 veya 36 aya kadar uzatabilirsiniz. Bunu yapmak için, “Dönem” girişine tıklayın ve önceden tanımlanmış bir dönem seçin veya alttaki “Belirli Dönem’e” tıklayın. Daha sonra size uygun bir dönem belirleyin.

Eğilim Eğrisi

egilim egrisi
Eğilim eğrisi ile belirli bir konunun aranma sıklığını görebilirsiniz.

İlk diyagramda, Google Trends, belirli bir arama sorgusu, konu veya varlık için arama sorgularının sıklığının nasıl geliştiğini gösterir. Ancak eğri, bir arama sorgusunun veya bir konunun mutlak arama hacmi hakkında size hiçbir şey söylemez. Bunu yalnızca Google Anahtar Kelime Planlayıcı veya bir SEO aracı kullanarak öğrenebilirsiniz. Daha sonra bir terim için arama hacminin arttığına, az çok sabit kaldığına veya azaldığına dikkat edin ve aynı zamanda bir artış veya azalma için olası bir neden bulmaya çalışın.

Bir arama sorgusunun hacmi artarsa ​​veya aşağı yukarı sabitse, uygun içeriği yayınlayın veya mevcut içeriği optimize edin. Bir konunun veya varlığın hacmi artarsa, “İlgili Aramalar” bölümünden anahtar kelime fikirleri alın.

Yerel SEO

Bir sonraki diyagram yerel SEO için önemlidir. Burada girilen terim için aramanın hangi ülkelerde, bölgelerde veya şehirlerde yapıldığını görebilirsiniz. Alt bölgeler girişine tıklayarak, tek tek şehirler hariç verileri daha ileri seviyelere ayırmayı deneyebilirsiniz.

Google, girdiğiniz terimi bir arama terimi olarak kabul ettiyse ve eğride artan veya en azından sabit arama hacmini gösteriyorsa, arama terimini işletmenizin bölgesi ile bağlantılı olarak web sitenizde kullanın (örn. “İstanbul Güzellik Salonu”). Ancak burada bölgesel bir referans yoktur, çünkü bölgesel referans, verilen adrese dayanmaktadır.

Google, girdiğiniz terimi konu veya varlık olarak tanıdıktan sonra, ilgili konulara ve buna benzer arama terimlerine bakın. İçinde sunduğunuz bir ürün veya hizmet var mı? Ardından bunu web sitenize bölgesel bir referansla yazın ve buna göre Google MyBusiness profilinizi ekleyin.

İlgili Konular

ilgili Konular
Seçtiğiniz arama sorgularına benzer ilgi alanlarını Google Trend ile keşfedebilirsiniz.

İlgili konular alanı, gelecekteki içerik için bir ilham kaynağı olabilir. Bu listede öne çıkan konuları veya alternatif olarak Google’ın artan olarak gördüğü konuları görebilirsiniz. Yani, şu anda artan arama sorguları olan konuları… “En İyi” veya “Artan” altında içerik olarak ele alabileceğiniz ve işinize uygun bir konu keşfettiyseniz, konunun yanındaki üç noktayı tıklayın ve “Keşfet” komutunu seçin.

Google Trends daha sonra tam olarak bu konuyu içeren yeni bir sekme açar. Şimdi ilk diyagramda o konuya olan ilgiye bakın ve ardından benzer aramalara bakın. Orada bir sonraki web sitesinde içeriğiniz için anahtar kelime fikirleri bulacaksınız.

İlgili Aramalar

Bu, Google Trends’deki tartışmasız önemli kısımdır. Burada SEO için umut verici arama sorguları bulabilirsiniz. Burada da “Artan” ve “En İyi” arasında bir ayrım vardır. “Artan” arama sorguları özellikle umut vericidir çünkü birçok yayıncının radarlarında bu arama sorguları bulunmaz. Bu nedenle, bu tür arama sorgularını sıralamak, “En İyi” altındaki arama sorgularından daha kolaydır.

İkinci listede, “En İyi” altında, geçmişte en sık yapılan aramaları görebilirsiniz. Bu aramaları sıralamak biraz daha zordur çünkü diğer web sitelerinin radarlarında zaten vardırlar. Bu aramalarla yapmanız gerekenler, Google Trends ile bir arama terimini, konuyu veya varlığı analiz edip etmediğinize bağlıdır.

Google Trends, girilen terimi bir arama terimi olarak algılarsa, içeriğinizi optimize etmek için bu anahtar kelimenin veya ek anahtar kelimelerin varyasyonları olarak “Artan” veya “En İyi” altındaki arama sorgularını kullanın. Google Trends, girilen terimi bir konu veya varlık olarak algıladıktan sonra, gelecekteki içeriğe atanacak birincil anahtar kelime için anahtar kelime fikirlerini benzer arama sorgularında kullanın.

Aramaları Karşılaştırma

Google Trends ile veya başka kaynaklardan bir veya daha fazla anahtar kelime belirlediyseniz, bunları arama sorgusu sayısı açısından birbirleriyle karşılaştırabilir ve böylece hangi anahtar kelimeyi optimize etmeniz gerektiğine karar verebilirsiniz. Bunu yapmak için, ya en üstteki diğer arama sorgularını girin ya da “Benzer Aramalar” altındaki tabloda bir arama teriminin yanındaki üç noktayı tıklayın ve “Karşılaştırmaya ekle” komutunu seçin.

Sonuç

sonuc
Google sayesinde pek çok konuda ücretsiz destek alabilirsiniz.

Mevcut içerik için ek anahtar kelime fikirleri bulmak veya yeni içerik için ilk anahtar kelime fikirleri almak için Google Trends’i kullanın. Her zaman Google Trends’in girilen terimi bir arama sorgusu, konu veya varlık olarak tanıdığından emin olmalısınız. Mevcut içeriği optimize etmek veya yeni içeriği çevrimiçi duruma getirmek için “En İyi” veya “Artan” altındaki arama sorguları oldukça işlevsel olacaktır.

Anahtar kelimeleri içeriğe yerleştirir yerleştirmez, sayfanın genel olarak ve yeni anahtar kelimelerle ilgili olarak nasıl geliştiğini görmek için Google Arama Konsolu’nu kullanabilirsiniz. Google Trends ve Google Arama Konsolu, kullandığımız tek SEO araçları değildir. Diğer SEO araçlarını araştırmayı da unutmayın!

Eğer “Google Trends nasıl kullanılır?” sorusu hakkında hala merak ettikleriniz varsa yorumlarda bizimle paylaşabilirsiniz.

Önerilen Paylaşımlar
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *