Google AdSense, arama motoru sağlayıcısı Google’ın reklam ağıdır. Yayıncılar olarak da bilinen web sitesi operatörleri, Google AdSense’i kullanma seçeneğine sahiptir. Böylece AdSense aracılığıyla web sitesi üzerinden gelir elde etmek mümkün olmaktadır. Ziyaretçiler yerleştirilen reklamları tıkladığında, yayıncılar elde edilen kârdan pay alır. Biz de “AdSense Gelir Hesaplama Rehberi” yazımızda, tüm detayları sizler için araştırdık.
İçindekiler
AdSense Reklam Geliri Kazanma
Google AdSense‘in ilkesi, reklamların Google ağı içinde oluşturulduğu Google AdWords’ten daha farklı bir çalışma sistemine sahiptir. AdSense, Google’ın Google ağına ait olmayan içerikle ilgili reklamları otomatik olarak oluşturması ve kullanıma sunmasına dayanmaktadır. Ancak, web yöneticileri belirli reklamları bundan hariç tutma hakkına sahiptir. En azından bu nedenle bile Google AdSense internette en sık kullanılan reklam ağlarından biridir. Bu da AdSense aracılığı ile web sitesi sahiplerinin daha fazla kazanç elde etmesini sağlamaktadır.
Google AdSense’in Özellikleri
Google AdSense’in en belirgin özelliği, reklamları web sitelerine;
- İlgi alanına,
- Bağlama
- Sözde yerleşim sistemine göre yerleştirilebilmesidir.
Bağlamsal reklamlarda, reklamın yerleştirileceği web sitesinin sayfa içeriği bir arama motoru robotu tarafından taranmaktadır. Teknik açıdan bakıldığında, reklamların gösterimi JavaScript kullanılarak gerçekleştirilir.
Bir web sitesi operatörü veya yayıncısı, evcil hayvanlar hakkında bilgi içeren bir web sitesine sahipse, örneğin evcil hayvanlar konusuna uyan reklamların yayınlanma olasılığı yüksektir. Böylece web sitesinde evcil hayvanlara uygun aksesuarlar veya oyuncakların reklamları gösterilecektir. Ayrıca, bu sisteme, Google arama işlevini de entegre etmek mümkündür.
Bu özellik, kullanıcının arama sorgularıyla eşleşen reklamları görüntülemesine olanak tanır. Böylece reklamlar, nispeten yüksek bir tıklama oranı almaktadır. İçerik ticari olarak sponsorlu olsa bile, tercihlerine ve ilgi alanlarına göre bireysel olarak sunulur.
Google AdSense’te Yeniden Hedefleme
İçeriğe dayalı reklamlara alternatif bir yöntem olarak Google, Mart 2010’dan beri AdSense reklamlarında sözde yeniden hedeflemeyi kullanıyor. Ek olarak, reklamcılık müşterileri, reklamlarının kullanımını hedefli bir şekilde kontrol etmek hakkına da sahiptir. Bunları belirli web sitelerinde veya tüm reklam bloklarında görüntülemek için yerleşim reklamlarını kullanma seçeneği mevcuttur.
Bir reklam alanında birden fazla reklam olması durumunda, hangi reklama öncelik verileceğini belirlemek için bir açık artırma prosedürü kullanılacaktır. Bu durumda, en yüksek gelire sahip reklam öncelikli olacaktır.
Ortak sitelerin sayfa içeriği Google tarafından otomatik olarak analiz edilir. Sayfa içeriğinin Google AdSense programının yönergelerine uygun olup olmadığı kontrol edilir. Örneğin, sitenin pornografik, şiddet içeren veya diğer sorunlu içerik gibi sakıncalı içerik barındırdığına dair bir şüphe varsa, ortak siteye otomatik bir mesaj gönderilir. Bundan sonra, site operatörlerinin etkilenen içeriği değiştirmek veya silmek için genellikle üç günü vardır. Değişiklik yapılmadan son tarih aşılırsa, ilgili hesabın tamamen devre dışı kalma riski vardır.
Şüpheli içerik kaldırılmışsa, site operatörü tekrar inceleme talebinde bulunabilir. Ek olarak, Google AdSense program yöneticileri ve site operatörleri arasında kişisel iletişim mümkündür, ancak bu yalnızca siteleri ayda yaklaşık 20 milyon görüntülemeye ulaşan ve bu nedenle, premium yayıncılar arasında yer alan yayıncılar için mümkündür.
Google Reklamları
Anahtar kelimeler ve site içeriği gibi kriterler, reklam programı tarafından reklam verenleri bulmak için kullanılır. Bu program yardımıyla hem reklam alan web siteleri hem de reklam verenler yönetilebilir.
Google’ın tıklama yoluyla reklam verenlerden elde ettiği gelirin bir kısmı, şirket tarafından reklam sağlayıcısına aktarılır. Ancak Google AdSense’in şeffaf bir maliyet yapısı veya hesaplama temeli olmaması da bilinmesi gereken bir özelliktir.
Google, AdSense katılımcısının sayfa görüntüleme veya tıklama başına aldığı katkının ne kadar yüksek olduğunu önceden söylemez. Ortalama olarak, her geçerli tıklama için genellikle yaklaşık bir ödeme belirlenir. Ancak, reklam verenin kesin ücretlendirme modeli de gizli tutulmaktadır.
Bu nedenle, ödemeyi tam olarak hesaplamak neredeyse imkansızdır. Öte yandan, reklam sağlayıcı reklamı hedefli bir şekilde etkileyemez veya kontrol edemez, bu nedenle reklam geliri üzerinde yalnızca sınırlı bir etkiye sahiptir.
Google reklamları konusunda işinize yarayabilecek bir içerik daha: Google Adwords Anahtar Kelime Planlayıcı Nasıl Kullanılır?
Google AdSense’e Kayıt Olmak
İlgilenen herkes, henüz kendi web sitesine sahip olmasalar bile Google AdSense’e kaydolabilir. Ayrıca mevcut bir Google hesabına da bağlanabilir. Kayıt işlemi sırasında program yönergelerine atıfta bulunulur. Google AdSense, herhangi bir ihlali hızlı ve katı bir şekilde cezalandırdığından, bu yönergeleri dikkatlice okumak önemlidir.
Kayıt işlemini tamamladıktan ve reklam platformu olarak hizmet verecek bir web sitesi belirledikten sonra web sitesinin, Google AdSense çalışanları tarafından bir kontrolü yapılır. Bu inceleme birkaç hafta sürebilir. Bu süre zarfında hiçbir reklam gösterilemez. Prensip olarak, reklam ağına yalnızca yüksek kaliteli web siteleri dahil edilir.
Profesyonel olmayan, olgunlaşmamış veya yüzeysel sayfalar Google tarafından reddedilecektir. Google AdSense, reklamcılık ortaklarının her zaman yüksek kaliteli bir reklam ortamına sahip olmasını sağlamak için program politikalarını titizlikle uygulamakla tanınır.
Google AdSense Seçenekleri
Google AdSense’in temel prensibi kayıtlı web sitesine entegre edilebilen ve reklamların oluşturulduğu reklam blokları ile ilişkilidir. Google AdSense, kullanıcılara çeşitli farklı reklam türleri ve boyutları sunar. Metin reklamlar en çok kullanılan reklam türleridir. Şu anda hem yatay hem dikey olarak kullanılabilen 13 farklı reklam boyutu mevcuttur.
Genel olarak, metin reklamlar en fazla tıklamayı ve kârı sağlar. Alternatif olarak da afiş, görüntülü reklamlar ve bağlantı blokları kullanılmaktadır. Mobil reklamlar ise özellikle giderek daha fazla kullanılan web sitelerinin mobil versiyonları için seçilebilir. Bunlar, akıllı telefonlar veya tabletler gibi mobil cihazlara sahip kullanıcılara özel olarak uyarlanmıştır. Teşhir blokları için sunulan birçok format nedeniyle, ilgili web sitesine uyacak şekilde entegre edilebilirler.
Google AdSense’te Bireysel Tasarım Ayarları
Google AdSense, kullanıcılara, verilen reklam bloklarının görünümünü kendi isteklerine göre uyarlama seçeneği sunuyor. Böylece metin reklamların çerçeve rengi, başlık yazısı ve arka planı değiştirilebilir. Yazı tipi boyutları da değiştirilebilir. Google AdSense reklam bloklarını kendi ana sayfa tasarımınıza tek tek uyarlayarak, reklamlar göze çarpacak şekilde ancak ziyaretçiyi rahatsız etmeyecek şekilde yerleştirilebilir.
Google AdSense’te İçerik Özelleştirmeleri
Kendi web sitenizde görüntülenen reklamların içeriği de kullanıcıdan etkilenebilir. Erotizm veya siyaset gibi istenmeyen görüntü kategorileri özellikle devre dışı bırakılabilir. Görüntülenen reklamların Google AdSense tarafından atandığı konu, diğer iki faktöre de bağlıdır.
Bu faktörlerde birincisi, her bir reklam biriminin bulunduğu ana sayfanın kendisidir. Google AdSense, tarama yaparak, yani ilgili sayfanın içeriğinde arama yaparak, web sitesi içeriğini tematik olarak kaydedebilir ve uygun bir konuda reklam gösterebilir.
İkinci faktör, yeniden hedefleme olarak bilinen şeydir. Bu teknik süreçle Google AdSense, ana sayfaya değil, ziyaretçinin ilgi alanlarına göre yerleştirme yapmaktadır.
Google AdSense Para Kazanma
Google AdSense ile reklamları tıklanan web sitesi sahiplerine reklam tıklaması başına ödeme yapılır. Reklamlardan Google yüzde 32 komisyon almaktadır. Tıklama başına kazanç, verilen reklama göre değişir.
Ücret, görüntülenen reklamın tematik sınıflandırmasına bağlı olarak değişir. Sözde tıklama oranı, Google AdSense ile uzun vadeli kazanç potansiyeli için belirleyicidir. Bu, görüntülenen reklam sayısının tıklamalara oranını açıklar. Genel olarak, tıklama oranları %0,5 ile %5 arasında değişir.
Bir web sitesinin kaydedilen aylık ziyaretçi sayıları yardımıyla, olası AdSense aylık kazanç için bir referans değeri verilebilir. Tek tek reklam birimleri tarafından elde edilen tıklama oranları dolaylı olarak etkilenebilir.
Google Analytics bağlantısı da dahil olmak üzere uzun vadeli analizler sayesinde yapılan optimizasyonlardan kaynaklanan her türlü başarı kayıt altına alınıp analiz edilebilmektedir. Bir reklam biriminin optimum kâr elde etmesi için genellikle birkaç ayarlama yapılması gerekir. Bu değişiklikler çoğunlukla web sitesi operatörünün deneyimine dayanmaktadır.
Google AdSense ile elde edilen kârın ödenmesi ise belirli bir limit aşıldığında gerçekleşir. Ödeme yöntemlerinden biri ise banka havalesidir. Ödeme süreci manuel veya döngüsel olarak yapılandırılabilir.
Google AdSense Gelir Hesaplama Aracı
Google AdSense’e kayıt olduktan sonra tam olarak ne kadar kazanç elde edeceğinizi yaklaşık olarak belirlemenin pratik bir yöntemi vardır. Bunun için Google’ın kendi hesaplama aracını kullanabilirsiniz. Google tahmini bir rakam verirken sizden bölgenizi ve içerik kategorinizi seçmenizi isteyecektir. Bunun ardından aylık görüntülenme bazında tahmini bir sonuç gösterilmektedir.
Blog AdSense geliri veya haber sitesi AdSense geliri bu nedenlerle birbirinden farklılık gösterecektir. Ödemeler kategori ile ilişkili olduğu için web sitenizin içeriği de oldukça önemlidir.
AdSense Gelir Vergisi
AdSense aracılığı ile gelir elde eden web siteleri vergilendirmeye tabidir. Bu vergi oranları ise çeşitli kriterlere göre değişiklik göstermektedir. Her şeyden önce, eğer web sitesi sahibi 29 yaşından küçükse ve ilk kez gelir elde ediyorsa vergi avantajlarından yararlanabileceği bilinmelidir. Buna göre 75 bin TL’ye kadar olan kazançlar vergi muafiyetine tabidir.
Bunun dışında:
- Sermaye şirketleri için %20 oranında kurumlar vergisi,
- Şahıs şirketleri için %15 ile %35 arasında gelir vergisi,
- Her fatura için ayrıca %18 oranında KDV uygulanmaktadır.
Şahıs şirketleri için uygulanan vergi kazanca göre değişiklik göstermektedir.
Google AdSense ve Manipülasyona Karşı Koruma
Google politikaları gereği hem web site sahipleri hem reklam verenler hem de Google’ın kendisi çeşitli manipülasyonlara karşı korunmaktadır. Bu nedenle program politikalarına uyulmaması, kullanıcıların Google AdSense programından hızla yasaklanmasına neden olacaktır.
Bu yasaklanma ömür boyu geçerlidir ve geri alınamaz. İhlallerin gerçekleştiği web sitesi de artık reklam ağına dahil edilemez. İhlaller veya manipülasyon girişimlerinden bu nedenle kesinlikle kaçınılmalıdır. Her durumda Google tarafından manipülasyonların çabucak tanındığı bilinmelidir.
Google AdSense Özeti
Google AdSense ile, web sitesi operatörlerinin reklam vermeleri ve elde edilen kârlara katılmaları mümkündür. Google AdSense ile kazanç potansiyeli, diğer sağlayıcılara kıyasla yüksektir. Bunun nedenleri, tıklama başına yüksek temel ücrete ek olarak, reklam birimlerini özelleştirme olasılığıdır. Ağa yalnızca yüksek kaliteli web siteleri dahildir. Program ilkelerinin ihlali, kısa sürede ömür boyu yasaklama ile sonuçlanacaktır.
Sıkça Sorulan Sorular
Adsense kullanmak ücretli mi?
AdSense Google ile bağlantılı ücretsiz bir uygulama türüdür. Hatta uygun koşullar sağlandığında sayfa sahibine gelir getirmektedir.
Adsense ödemeleri ne zaman yapıyor?
AdSense’de gelirler aylık olarak ödenecek şekilde planlanır. Yapılacak ödemeler ay başında sayfanızın bakiyesine eklenmektedir.