Kendi web sitenizi başarılı bir pazarlama aracı olarak kullanmak istiyorsanız, arama motoru optimizasyonu günümüzde diğer her şeyden daha önemli olacatır. Bir Google araması yaparken kendi web sitesini SERP’lerde (Arama Motoru Sonuç Sayfaları) üst sıralarda görmek isteyen tüm internet kullanıcıları SEO ile haşır neşir olmak zorundadır. Daha fazla görünürlük yaratmak ve böylece potansiyel hedef gruplarını kendi içeriğinize yönlendirmek ve onları müşteri olarak kazanmak için bir içerik analizi yapmak şarttır. Peki içerik analizi nedir?
SEO içerik analizi, salt içerik optimizasyonunun ötesine geçen görünürlük ve trafik açısından mevcut optimizasyon potansiyellerini ortaya çıkarır. Sonuçlara dayanarak, müşteriye özel olarak uyarlanmış öneriler türetebilir ve bunları önceliklere göre sıralayabilirsiniz. Bu uygulamaların hepsi, arama motoru sıralamanızı sürdürülebilir bir şekilde iyileştirmek ve böylece şirketinizin başarısını artırmaya yöneliktir.
İçindekiler
Teknik SEO Analizi
SEO içerik analizinin ilk adımında web sitenizin teknik anlamda Google gereksinimlerini karşılayıp karşılamadığını kontrol etmeniz gerekmektedir. En iyi içerikle bile, bir web sitesi teknik hatalar nedeniyle cezalandırıldığı için iyi sıralanamayabilir. Amaç, tüm kullanıcılar ve arama motoru tarafından en iyi şekilde kullanılabilen veya okunabilen bir web sitesi yaratmaktır. Bu, tüm içeriğin kolay ve hızlı bir şekilde erişilebilir olduğu ve kullanıcının büyük bir sorun yaşamadan sayfada kendisini yönlendirebileceği anlamına gelir. Bu nedenle teknik SEO, SEO içerik analizinin ayrılmaz bir parçasıdır ve gerçek içerikle ilgisi olmayan tüm sayfa optimizasyonlarını içerir.
Teknik SEO analizi konularına örnekler aşağıdaki gibidir:
- URL yapıları ve sayfa hiyerarşileri,
- Yinelenen içerik,
- Yüklenme zamanı,
- Mobil sunum,
- Yönlendirmeler ve bağlantı yapıları,
- Meta veriler ve anlamsal işaretlemeler,
- Veri güvenliği,
- Alan yönetimi,
- Kaynak kodu temizleme.
Bu süreçleri en doğru şekilde hallettikten sonra SEO’nun gerçek içerik analiziyle ilgilenen kısmına geçebilirsiniz.
Teknik SEO Araçları
Teknik SEO denetim platformları, bir sayfanın gerçek içerik kalitesini değil, tarama ve okuma deneyimlerinin ne kadar kullanıcı dostu olduğunu değerlendirmektedir. Teknik SEO, arama motoru sıralamalarında önemli bir yere sahiptir, bu nedenle kesinlikle ciddiye alınmalıdır.
Sayfa yükleme hızı, mobil uyumluluk ile birlikte belki de en çok kontrol edilen teknik özelliktir. Bu araçlar UX’i (kullanıcı deneyimi/user experince) iyileştirmenin yollarını sunarlar. Ünlü teknik SEO denetim araçları arasında Pingdom, SiteChecker.PRO ve Google Lighthouse bulunmaktadır.
SEO İçerik Analizinin Temelleri
Kapsamlı bir SEO içerik analizi, OnPage SEO, gizli anlamsal analiz, güncel kapsam, içerik derinliği ve genişliği, bilgi genişletme olanakları ve okunabilirlik gibi parametreleri hesaba katmalıdır.
Bir okuyucu olarak bile, bir web sitesi gönderisini ne kadar çok sevdiğinizin birkaç parametreye bağlı olduğunu bilirsiniz. Örneğin, içeriğin ne kadar kolay sindirilebilir olduğu, yazarın araştırma aşamasında ne kadar derine indiği ve sayfaların ne kadar hızlı yüklendiği değişkenlerini hesaba katarak bir içeriği beğenip beğenmeme durumunuz değişmektedir.
Anahtar Kelime Araştırması
Bir sayfayı optimize edebilmek için, hedef grubu neyin harekete geçirdiğini ve aramaya nasıl devam ettiklerini anlamak önemlidir. Bu nedenle, anahtar kelime araştırması, kullanıcıların webde karşılaştırılabilir ürün veya hizmetleri nasıl aradığını analiz eder. Amaç, yalnızca özellikle sık aranan anahtar kelimeleri belirlemek değildir. Çünkü bunlar genellikle büyük rekabet alanın olduğu yerlerdir. Aynı zamanda henüz birçok rakip tarafından kullanılmayan anahtar kelimeleri belirlemek çok daha efektif bir yol olacaktır. Ayrıca, en iyi uygulamaları belirlemek için bir rakip analizi yapılır. Bu analizin sonuçları daha sonra web sitenizdeki gezinme, URL’ler ve metinler için ilgili terimleri ve kelime kombinasyonlarını türetmek için kullanılabilir. Çünkü yalnızca kullandığınız anahtar kelimeler hedef kitlenizin arama terimleriyle eşleşirse SERP’lerde üst sıralarda yer alabilirsiniz.
Bu konuda daha fazla bilgi edinmek için bu içeriğe de göz atabilirsiniz: Anahtar Kelime Planlaması Nedir, Nasıl Yapılır?
Semantik Bağlam
Kelime ve anahtar kelime birlikteliği, günümüzde arama motoru sonuçlarının sıralanmalarına etki eden algoritmalarının temel taşıdır. Arama motorları, bir konunun ne kadar iyi işlendiğini değerlendirmek için belirli bir anahtar kelimenin yanında veya aynı makalelerinde sıklıkla görünen tüm kelimelerin bir veritabanını oluşturur.
Örneğin, “en iyi kahve çekirdekleri” anahtar kelimesi ile sıklıkla bir arada bulunan terimlerin bir listesini oluşturmak mantıklı olacaktır. Araştırmalarınız sonucunda “arabica”, “robusta”, “kafein”, “kafein içeriği” gibi semantik olarak ilişkili kelimelerle karşılaşmanız muhtemeldir. Buradan çıkarılması gereken sonuç şudur: aynı anahtar kelime için sıralamaya girmeye çalışan herhangi bir web sitesi, makalenin içeriğinde bu kelimelere de sahip olmalıdır. Aksi takdirde içerik çok ince ve yüzeysel olabilmektedir.
İçerik Derinliği
Herhangi bir makale, temel konuları ve değindiği bazı ikincil kavramları içerir. Arama motorları, belirli bir makalenin çok fazla derinliğe veya genişliğe sahip olup olmadığını belirler. İçerik derinliği, web sitesi içeriğinin çok kesin bir sorun veya konu hakkındaki bilgi açısından ne kadar derine indiği ile ilgilidir.
İçeriğin derinliği, herhangi bir sektördeki tüm kullanıcılar tarafından aranan bir özelliktir. Ancak derin içerik oluşturma hususunda oldukça ince bir çizgi vardır. Sizinkiyle ilgili ancak tam olarak size ait olmayan bir konuyla ilgilenen okuyucularınızın bir kısmını yabancılaştırabilirsiniz. Hedef kitlenize ve satış kitlenize bağlı olarak, içerik genişliğini derinliğe tercih edebilirsiniz.
İçerik Genişliği
Bir içeriğin genişliği, alt konuları değil, ilgili konuları da kapsayarak temel hususları ne kadar iyi kapsadığı ile ilgilidir. Web sitenizde dijital pazarlama hakkında çok içerik yazarsanız, geleneksel pazarlamaya da değinmiş olursunuz. TV hakkında bir web siteniz varsa, zaman zaman radyo hakkında da içerikler üretirsiniz.
İçerik genişliği, kapsamlı bir şekilde ele alınan çok dar bir konuya odaklanma ve içerik derinliğine karşı sunulan bilginin genişletilmesi ile ilgilidir.
Bilgi Genişlemesi
Bir web sitesi makalesi, daha derinlemesine tartışılan belirli bölümleri kapsayan dahili ve harici bağlantılar aracılığıyla bilgi genişletme olanakları sunmalıdır. Bu bağlantılar, içeriğinizle ilgili web sitelere ve bağlantılara da işaret etmelidir. Söz konusu web sayfası, bağlantı verdiği sayfalarla konu bağlamında benzer içeriklere sahip olmalıdır.
Bir okuyucu olarak, bir sayfada bilgilerinizi hızlı bir şekilde bulmak istersiniz. Ancak, belirli bir kavram veya fikri daha fazla genişletmek için bir bağlantıya tıklama olanağına sahip olmak da oldukça etkilidir. Bağlantılar, öğrenme deneyimimizi daraltmaya veya genişletmeye yardımcı olur. Her iki durum da içeriğinizin derinliğini ve genişliğini artırmaya yardımcı olacaktır. Genel bir kural olarak, daha fazla derinlik için dahili bağlantı ve daha fazla genişlik için harici bağlantı kullanmalısınız.
Okunabilirlik
Oldukça bilgilendirici olan bir web sitesi içeriği, yalnızca onu gerçekten okuyan bir okuyucu için faydalı olacaktır. Bazı araştırmacılar, bir makalenin tamamını okumaya ve o makaleden bir şeyler öğrenmeye yatkınlık gösterirken diğer araştırmacılar, doğru bölüme hızlıca atlamak için iyi özetlenmiş makaleler tercih edebilmektedir.
Bir araştırmacının nasıl bir okuma yöntemi uyguladığına bakılmaksızın, içeriğin tamamını okumaya motive edecek şekilde içerik üretmelisiniz. Ne yazık ki, tüm yazarlar bir makaleyi sindirilebilir bir şekilde özetleyemez ve parçalayamaz.
Bir editör, bir makalenin özünü değiştirmek için değil, o makaleyi daha anlaşılır ve taranabilir hale getirmek için çaba sarf etmelidirler. Yeni jenerasyonun dikkat süresi daha kısadır, bu nedenle aradıkları bilgiyi hızla almak isterler.
Mimari
Bilgi mimarisi, mantıksal ve görsel olarak yapılandırılmış bir web sitesi için temel çerçevedir. Ana amaç, kullanıcıların hareketlerini en iyi şekilde kontrol eden ve kullanıcının sadece birkaç tıklamayla istediği bilgilere erişmesini sağlayan temiz bir web sitesi tasarlamaktır. Bunun mümkün olabilmesi için bilgilerin mantıklı bir şekilde organize edilmesi, menüler ve tıklama yolları yardımıyla yapılandırılması gerekir.
Bu durum kullanıcı deneyimini iyileştirmeye olanak tanır, ancak arama motorları da mümkün olduğunca verimli bir şekilde yürütülen tarama ve indekslemeden faydalanır. Bilgi mimarisini SEO içerik analizinin bir parçası olarak ele alırken ve optimize ederken, sayfa yapısındaki olası zayıf noktaları ve potansiyelleri ortaya çıkarabilmek için anahtar kelime analizinden elde edilen bulgulara da yer verilir.
Meta Veri
Google’da arama yaptığınızda, SERP’de üst sıralarda yer alan web sitelerinin meta verilerinde bazı ortak özellikler görebilirsiniz. Bu tür kalıpları bilmek, web siteniz için meta açıklamalar ve meta başlıklar oluştururken size yardımcı olacaktır. Üst sıralarda yer alan web sitelerini değerlendirmek, web sitenize eklemeniz gereken minimum içerik miktarı ve daha iyi tarama için nasıl stil oluşturacağınız hakkında fikir verecektir.
İçeriği analiz ederken aklınızda bulundurmanız gereken bir diğer önemli şey, içeriğin katılımı, yani içeriğin müşterilerle etkileşim kurma yeteneğidir. Bunu geliştirmenin en iyi yolu, potansiyel kitlenizin aradığı soruları ve ilgili yanıtı ekleyebileceğiniz bir soru-cevap modeli eklemektir. Bunun için arama kutusuna bir sorgu girdikten sonra SERP üzerinde arama ile ilgili oturumu kullanabilirsiniz.
İçerik Analizi Önerileri
İçerik analizi, mevcut web sitenizin içeriğinin bir tür envanterini temsil eder. Burada, anahtar kelime araştırmasından elde edilen bulgular ve bilgi mimarisinin analizi, içeriğin üzerine bir şablon olarak yerleştirilir. Bu şekilde, eksik veya yetersiz içerik hızla belirlenir ve öneriler dahil edilebilir. Bunu yaparken, yalnızca gerçek içerik gereksinimlerine değil, aynı zamanda içeriğin doğasına da dikkat etmeniz gerekmektedir. Örneğin: ana hatlar, tekrarlar, meta veriler, bağlantı potansiyelleri vb…
SEO’da Farklı İçerik Analizi Türleri
Her SEO aracı “analiz” kelimesini aynı şekilde tanımlamaz. Birçok araç fazla açıklama yapmadan sadece bir puan verir. Diğerleri, makalenin okunabilirliği ve sayfa SEO’su hakkında net talimatlar verir.
Bir editörün görevi, başkalarının kullandığı araçları kullanmak değildir. Daha iyi içerik yayınlamanıza yardımcı olan araçları kullanmanız gerekir. Makaleleri özetlemek ve içerik akışını yapılandırmak hususlarında kendinizi güçlü görüyorsanız, bu konuda size yardımcı olacak ekstra bir araca ihtiyacınız olmayacaktır.
İçerik Puanlayıcılar
Çoğu araç, bir belgeyi değerlendirdikten sonra bir içerik puanı sunmaktadır. Bazı araçlar, girdiğiniz her odak anahtar kelime için size sıfır ile yüz arasında bir puan verir. Genel olarak bu tür araçlar Google’ın bazı indeksleme ve puanlama mantığını taklit etmeye çalışır. Ancak bu puanlama yöntemi oldukça zordur çünkü kimse arama motorlarının kullandığı algoritmayı tam anlamıyla bilemez. Arama motorları bu hususta sürekli olarak kendilerini güncellerken içerik puanlayıcılar bu hususta biraz eski kalmaktadırlar.
Örneğin, çoğu SEO içerik puanlayıcısı 100 üzerinden 90 ile bir sayfayı sıralar. Ancak bu sayfa SERP’lerin ilk sayfasında bile görünmeyebilir. Genel anlamda, içerik puanlayıcılar o kadar da güvenilir değildir ancak doğru yönde olup olmadığınız konusunda size bir ipucu verebilirler.
İçerik Analistleri
İçerik analistleri, pazarlamacının kendi SEO hedeflerine ulaşılıp ulaşılmadığını incelemesine yardımcı olmak için bir belgenin önemli kısımlarını çıkarır. İçerik puanlayıcılardan farklı olarak, analistler bir web sitesi gönderisinde neyin önemli olduğunu görselleştirmenin hızlı bir yolunu, numaralandırılmış bir puan kullanmadan sunarlar.