Kaynak Alınabilecek En Popüler Makale Siteleri

Kaynak Alınabilecek En Popüler Makale Siteleri

Günümüzde uçsuz bucaksız bir dünyayı içinde vaat eden dijital evren, tamamen bilgilendirici öğeler üzerine kurulu bir mekanizmaya sahiptir. Makale siteleri ise, bu derin bilgi havuzunun kaynağı görevindedir. Gerek ödevleriniz için gerekse de sadece bilgi sahibi olmak için yararlanabileceğiniz en popüler makale siteleri ufkunuzu açmak için bu listede yerini aldı. Hazırsanız, başlayalım!

Google Akademik

Google Akademik
Google Akademik

Görseller, web aramaları, istatistik, web sayfası aramaları, uygulamalar ve mail hizmetleri gibi birçok hizmeti kendi çatısı altında toplamış olan Google, akademik araştırmalar için “Google Akademik” sayfasını kullanıcıların hizmetine sunmuştur. Bu sayfanın içerisinde herhangi bir dilde makale aranabileceği gibi, özellikle Türkçe içerikli makaleler ve akademik araştırmalar için de arama yapmak mümkündür.

2004 yılından beri hizmette olan site içerisinde kullanıcılar izledikleri ve okudukları makaleleri kaydedebilir, kendi kitaplıklarını oluşturabilir ve bunlara ek olarak site içerisinde akademik bir profil oluşturabilirler. Literatür taraması için hem Türkiye’de hem de dünyada en çok kullanılan site olan Google Akademik, oldukça kullanışlı olmasının yanı sıra oldukça geniş bir arşive sahiptir.

Herhangi bir yerde yayımlanmış akademik bir makaleyi en rahat şekilde bulma imkanını yine Google Akademik sağlamaktadır. Akademik’e ek olarak Google, “Google Book” ve “Google Advanced Search” ile literatür taramalarını daha da genele yayarak, internet veritabanında neredeyse her akademik alanı tarar. Ayrıca Google, diğer akademik içerik sunan sitelere oranlar en net uluslararası hizmet veren birim olma özelliğini taşımaktadır.

En Çok Tercih Edilen Türkçe Makale Siteleri

Makaleler özelinde uluslararası kaynaklar bulmak oldukça kolayken, kullanıcıların en çok zorlandığı durum Türkçe kaynaklar bulmaktır. Literatür taramalarında kolaylık sağlanması ve daha geniş alanlara ulaşmak için Türkçe içerikli kaynaklara da erişilmesi oldukça elzem bir durum oluşturmaktadır. Ayrıca, bulunan Türkçe kaynaklar, uluslararası makaleler ile Türkçe makaleleri karşılaştırmak için ek olanak sunmaktadır. En çok tercih edilen Türkçe içerikli makale siteleri şunlardır:

YÖK Tez Merkezi

YÖK Tez Merkezi
YÖK Tez Merkezi

Akademik yazılar için üniversitelerin arşivlerini kurcalamak ve makale okumak isteyen kişiler için en ideal adreslerden biri, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın açmış olduğu Ulusal Tez Merkezi sitesidir. Bu site içerisinde kişiler, üniversite arşivlerinde bulunan makaleleri inceleyebilir ve makalelerden fikir alabilirler. Aynı zamanda YÖK Ulusal Tez Merkezi güncel yazılmış ve yayımlanmış makaleleri de göstermektedir.

Site içerisinde bir makalenin yayımlanması için, yazarın YÖK Ulusal Tez Merkezi veritabanında makalenin arşivlenmesine ve internet üzerinde araştırma yapacak kişiler için tam erişim hakkına izin vermesi gerekmektedir. Aksi takdirde yazılan bir makalenin site içerisinde yayımlanmasının imkanı yoktur. Veritabanında bulunma izni verilmemiş tezlere üniversite kütüphaneleri üzerinden erişim sağlamak mümkündür. Site içerisinde arama ve araştırma yapmak için üye olma zorunluluğu ise bulunmamaktadır. Ek bir üyelik ve profil sistemi ayrıca site içerisinde mevcuttur.

TÜBİTAK ULAKBİM

TÜBİTAK ULAKBİM
TÜBİTAK ULAKBİM

Birimin kuruluş amacı üniversite ve araştırma kurumları arasında eğitim ve araştırma temelinde bir bağlantı oluşturmaktır. Ayrıca, TÜBİTAK ULAKBİM sitesi akademik araştırma ve makale okuma anlamında kullanıcılara oldukça geniş bir ağ sunmaktadır. Site, Türkiye içerisindeki en geniş akademik ağ sistemlerinden bir tanesi olduğu için e-arşiv olarak kullanılır.

Site içerisinde araştırma yapmak için herhangi bir üyelik sistemi bulunmamaktadır. Adrese erişim sağlanması durumunda, istenilen konu ile ilgili makale araştırmaları rahat bir şekilde yapılmaktadır. Basit ve sade ara yüzü, sitenin kullanımını kolaylaştırmaktadır. Ek olarak TÜBİTAK ULAKBİM, başka araştırma birimlerine de hızlı erişim bağlantısı oluşturmaktadır

Milli Kütüphane – Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü

Milli Kütüphane - Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü
Milli Kütüphane – Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü

Başkent Ankara’nın merkezinde bulunan, Türkiye’nin en büyük ve en kapsamlı kütüphanesi unvanının sahibi olan Milli Kütüphane, merkez binası içerisinde bulunan materyallerinin yanında, arşivlerini internet üzerinden açmıştır. Site içerisinde konuşan kitaplık uygulaması, taş plaklara erişim, uzaktan doküman programları, katalog taramalar ve makale araştırmaları bir gibi birbirinden farklı ve bağımsız birden fazla içeriğe erişmek mümkündür.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun temellerinde yer alan ve arşivlerini devlet tarihi ile büyüten Milli Kütüphane, Türkçe içerikler arasında en fazla resmi içeriğin bulunduğu portal olma özelliğini taşımaktadır. Site içerisinde üyelik sistemi bulunmaktadır ve üyelik sistemi ile çeşitli etkinlikler için ön kayıt yaptırma imkanı, duyuruları takip etme ve basın bültenlerinden haberdar olma olanağı sağlamaktadır.

TR Dizin

TR Dizin
TR Dizin

TÜBİTAK ULAKBİM içerisinden erişim imkanı olan araştırma sitelerinden biri de TR Dizin sitesidir. 2013 yılının sonlarına kadar Ulusal Veri Tabanları adı ile hizmet veren site, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler temel konuları hakkında en kapsamlı içerikleri sunar. TR Dizin sitesi içerisinde yer alan başlıca dergi içerikleri şunlardır:

  • Eczacılık
  • Sağlık Bilimleri
  • Diş Hekimliği
  • Veterinerlik
  • Sosyal ve Beşeri Bilimler
  • Temel Bilimler

Kullanıcılar TR Dizin içerisinde dergiler ve gazeteler üzerinden yayımlanmış makalelere erişebilirler. Ayrıca makalelerin, ilgili konularda uzmanlaşmış kişiler ve akademisyenlerden oluşan bir jüriden geçerek sitede yayınlandığını vurgulamakta fayda var. 2000 yılının son çeyreğinden beri hizmet veren  TR Dizin’de makalelerin yanında yazar ayrıntıları ve öz geçmişleri de bulunmaktadır.

DergiPark Akademik

DergiPark Akademik
DergiPark Akademik

Türkçe dilinde en kapsamlı erişim imkanı sunan kaynaklardan birisi olan DergiPark, farklı uzmanlık alanları ile ilgili makaleleri kullanıcılarına sunmaktadır. İçerisinde ULAKBİM akademisyenleri ve uzmanlarının derlediği dergi, gazete ve makale içerikleri bulunmaktadır. Türkiye içerisinde yayımlanan akademik hakemli dergiler için e-arşiv işlevi görür. 2022 içerisindeki istatistiklere bakılırsa DergiPark, yüz binden fazla kişiye hakemli makalelere erişim imkanı sağlamaktadır.

DergiPark hiçbir suretle içerisinde yayımlanan makalelerin bulunduğu dergilerin işleyişlerine karışmamaktadır. Yayımlanan içerikleri denetler ve uygun görülmesi halinde dergilere kendi bünyesinde erişim hakkı verir. Akademik yayıncılığın, Türkiye içerisinde gelişmesini ve kalite standartlarının dünya ile yarışmasını sağlamayı amaçlamaktadır. Ulusal Atıf Dizini ve TR Dizin için sağlam ve temiz bir veri sağlar.

En Çok Tercih Edilen İngilizce Makale Siteleri

Ülkemizde ve dünyada akademik yayınların uluslararası olmasına ek olarak global bir değer görebilmesi için İngilizce yazılması gerekmektedir. İngilizce hem iş dünyası hem de akademik dünya için ortak lisan kabul edilmektedir. Bu nedenle, makaleler ve akademik araştırmalar için de İngilizce dilinde oldukça geniş bir materyal skalası mevcuttur. En çok tercih edilen ve güvenilirliği de literatür taramalarında en sık kullanılan İngilizce makale siteleri şunlardır:

Web of Science

Web of Science
Web of Science

Web of Science, uluslararası makale siteleri arasında en çok tercih edilen ve bilimsel makalelerle ilgili geniş veritabanı sunan bir platformdur. Ayrıca site dünyanın en büyük alıntı portallarından biri unvanını da taşımaktadır.

Kişisel kullanım için hizmet vermekle beraber üniversiteler ve akademik merkezler için de kurumsal bir bağlantı hizmeti sunmaktadır. Bir sosyal medya uygulaması gibi kullanıp, ilgilenilen makaleler kayıt edilebilir, özel yazarlar ve yayınlar izlenebilir. Bunun yanı sıra site içerisinde çeşitli tartışmalar yapılabilmektedir. Site içerisinde konu isimlerinin yanında, yazar adı, kaynak adı, yayın tarihi ve başlıklar gibi arama seçenekleri ile de tarama yapılabilmektedir.

CiteSeerx

CiteSeerx
CiteSeerx

Temelde bir araştırma sitesinden daha çok bilgisayar bilimleri için bir haber kaynağı, çevrimiçi bir dergi ve dijital bir kütüphane olarak tanımlanmaktadır. Genel bir makale araştırması yapmak isteyen kişilerden öte, bilgisayar ve bilgi bilimleri ile ilgili tarama yapan kişilere hitap etmektedir. Oldukça geniş bir arşiv sunar.

Makale araştırmalarının yanında; istatistikler, referanslar, atıf oranları, veri tabanları gibi belge ve bilgiler ile ilgili de raporlar sunmaktadır. Sitede araştırma yapmak için üye olmak zorunlu değildir fakat üyelik ile birlikte farklı içeriklere de erişim sağlanmaktadır.

PubMed

PubMed
PubMed

İçerisinde 33 milyondan fazla online kitap, dergi ve makalenin bulunduğu, oldukça geniş çaplı bir bilimsel tıp makalesi arşividir. PubMed, içerisinde erişim imkanı sağladığı içerikleri çevrimdışı okumak isteyenler için de yükleme imkanı sunmaktadır.

Site içerisinde yapılan aramalar sonucunda, tıp ile ilgili başka sitelerde ve dergilerde yer alan, PubMed bülten üyesi olmayan platformlara da hızlı bağlantı sağlanmaktadır. Başka konularda yazılan makaleler için tıbbi destek sağlayacak tüm içerikleri PubMed içerisinde bulmak mümkündür. Üyelik sistemi ile çeşitli kayıtlar yapılabilir ve site içi özelliklere erişim sağlanabilir durumdadır.

Research Gate

Research Gate
Research Gate

Google Akademik hizmetinin ardından dünya üzerinde akademik içerikler için en çok ziyaret edilen internet sitelerinden biridir. Sitenin en temel özelliklerinden biri, dünya üzerinde aktif halde çalışan ya da emekli olmuş tüm akademisyenler için oluşturulmuş bir sosyal ağ olmasıdır.

Özellikle yazar takip eden ve takip ettiği yazarın makalelerine özellikle erişim sağlamak isteyen kullanıcılar için en ideal portallardan biridir. Siteye üye olmak ücretsiz olmak ile beraber, özel konu aramaları ve başlık aramaları mümkündür. Sosyal medya ağlarında kullanıldığı gibi, Research Gate sitesinde de tagler üzerinden arama ve araştırma yapmak mümkündür.

Springer Link

Springer Link
Springer Link

Google ve Google ürünleri bir kenara bırakılırsa, global anlamda en çok bağlantı sağlayan araştırma sayfası Springer Link’tir. İçerisinde yer alan başlıca içerikler ise şunlardır:

  • Matematik
  • Astronomi
  • Fizik
  • Kimya
  • Malzeme Bilimleri
  • Biyomedikal
  • Mühendislik
  • Mimarlık
  • Hukuk
  • Davranış Bilimleri
  • Çevre Bilimleri

Bünyesinde e-kitaplar, dergiler, çevrim içi dergiler, referans kaynakları, gazeteler ve e-arşivler yer almaktadır. Üyelik işlemi yapılmadan site içerisinde arama yapmak mümkündür lakin üyelik işlemleri ile ek içerik ve özellikler kazanılmaktadır.

Arama bölümlerini de ayıran Springer Link, “easy search”, “search” ve “expert search” butonları ile farklı tarzlarda ve kaynak çeşitliliğinde araştırma yapma imkanı sunmaktadır. Site içerisindeki aramalarda en önemli olan konulardan biri, arama yapılacak konu ile ilgili uygun anahtar kelimelerle arama yapmaktır. Doğru seçilen anahtar kelimeler site içerisinde direkt sonuca giden bir bağlantı noktası oluşturur. Ek olarak, Springer Link sitesi ücretsiz akademik makalelerin yanında ücretli içerikler de sunarak satın alım yapılmasını da kolaylaştırır.

Tüm bunları öğrendikten sonra makale yazımında dikkat edilmesi gereken adımları Makale NasılYazılır? yazısında bulabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Yayınlanan bilimsel makalelerde kaynakça her zaman metnin en sonuna bir liste şeklinde yazılır. Bir sayfanın devamı niteliğinde değil, yeni bir sayfa üzerinde yazılmalıdır. Sayfanın iki tarafından ayrılmış olup, paragraf başları sayfanın soluna ve ortasına yaslanmalıdır. Akabinde kaynakçada yer alan tüm kaynaklar yazar soyadına uygun olarak sıralanmalıdır.

Web of Science, DergiPark, CiteSeerx, Research Gate ve Springer Link gibi sitelerden yararlanabilirsiniz.

Önerilen Paylaşımlar
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *