Görsel SEO Optimizasyonu için Kullanabileceğiniz 6 Yol

Görsel SEO Optimizasyonu için Kullanabileceğiniz 6 Yol

Günümüzde web siteleri, potansiyel müşteri ve kullanıcılar ile ilk tanışma mekanları haline geldi. Hızla dijitalleşen dünyada web sitesi bulunmayan kişi ya da işletme neredeyse hiç yok. Bu noktada web sitelerinin önemi, somut bir şekilde oldukça büyük. Markasını geliştirmek ve iyileştirmek isteyen kişilerin web sitelerine de bir o kadar emek harcaması gerekiyor. Hal böyle olunca SEO optimizasyonu, ciddi bir çaba gerektirmekte. Sitenin içeriği, anahtar kelime optimizasyonu, görsel SEO optimizasyonu ve daha pek çok detaya dikkat edilmeli.

Yeni bir SEO çalışması inşa etmek ya da mevcut SEO planınızı detaylandırmak istiyorsanız siz de bu yazıdan faydalanabilirsiniz. Görsel SEO optimizasyonu için kullanabileceğiniz 6 yol ile daha kapsamlı bir SEO çalışmasına ilk adımı atabilirsiniz.

Görsel SEO Optimizasyonu Nedir?

Web sitelerinde yer alan sayfaların büyük bir çoğunluğu içeriklerini görseller ile zenginleştirir. Bunun nedeni kullanıcı deneyiminin iyileştirilmesi ve içeriğin geliştirilmesidir. Öyle ki pek çoğumuz hiçbir görselin kullanılmadığı, çok sayıda kelimenin bulunduğu sayfalardan hızla çıkma eğiliminde oluyoruz. Sayfayı terk ediş hızının yükselmemesi ve kullanıcı deneyiminin iyileştirilmesi için ise görsel SEO optimizasyonu önemli bir yer teşkil etmekte.

Görsel SEO optimizasyonu ile sayfanın yüklenme hızından ziyaretçi sayısına kadar pek çok bileşen üzerine olumlu katkı sağlamak mümkün. Sizler için derlediğimiz 6 ipucunu inceleyerek SEO çalışmanızda önemli bir yol kat edebilirsiniz.

Doğru Görsel Formatı Seçmek

Doğru Görsel Formatı Seçmek
Doğru Görsel Formatı Seçmek

JPEG, GIF ve PNG olmak üzere en yaygın kullanılan üç adet görsel formatı mevcut. Sık sık kullanılan formatlardan hangisini seçeceğiniz ise görüntünün kalitesinde oldukça büyük bir fark yaratabilir. Bu noktada SEO uzmanları tarafından önerilen birkaç ipucu bulunmakta. Görsel:

  • En küçük dosya boyutları arasında yer alıyorsa muhtemelen en iyi seçenek JPEG olacaktır. E- ticaret reklamları için de JPEG iyi bir tercih olacaktır.
  • Küçük boyutlu resim ve dekoratif görseller için GIFler uygun olsa da dosya boyutu büyüdükçe GIF kullanmak mantıksız hale gelecektir. Bu noktada büyük ürün görselleri genellikle dosya boyutunu arttırdığı için GIF kullanmaktan kaçınabilirsiniz.
  • PNG ise hem GIF hem de JPEG için avantajlı bir alternatif oluşturuyor. PNG 24 ile verim elde edemediğiniz görseller için ise PNG 8 i deneme şansınız bulunmakta.

JPEG, pek çok görsel seçimi ve format tercihi durumunda risksiz ve temiz bir seçenek olarak kullanılabilmekte.

Görsel – İçerik Uyumunu Sağlamak

Web sayfası sıralamasının yükselmesinde en büyük kilit noktalar arasında içeriğin zengin olup olmadığı yer alıyor. Sağlam bir içerik ile kullanıcılara ulaşmak web sitesinin de markanın da güvenilirliğini artıran bir unsur. Öte yandan içeriğin kalitesi tek başına belirli olmamakta. Bu noktada başlık – içerik uyumu ve görsel – içerik uyumu gibi özellikler içeriği destekleyen ve SEO çalışmasını zenginleştiren bileşenler.

Kimi web sayfalarında bulunan ve estetik olsa da içerikle herhangi bir alakası bulunmayan görseller, sayfanın güvenilirliğini zedeleyebiliyor. Özgün bir görsel ise, okumada akıcılığı sağlayarak ziyaretçiye ulaşmayı kolaylaştırmakta.

Görseli Yeniden Boyutlandırma

Görseli Yeniden Boyutlandırma
Görseli Yeniden Boyutlandırma

SEO alanında yapılan pek çok çalışma sonucunda güvenilir çıktılar alındı. Bu çalışmalar arasında sayfayı hızlı terk etmenin birçok nedenine işaret edilmekte. Önemli biz sayfadan çıkma nedeni ise görsellerin geç yüklenmesi ya da hiç yüklenmemesi. Bu noktada görselin boyutu, yüklenme hızını doğrudan etkiliyor.

Kullanıcıların yaklaşık %50’si, sayfayı terk etmeden önce görselin yüklenmesini yalnızca 3 saniye beklemekte. Bu kadar ciddi bir hız beklentisini karşılamak için ise, sayfanız için seçtiğiniz görselin yüksek boyutlu olmaması gerek. Görseli yeniden boyutlandırmak için kullanabileceğiniz çok sayıda ücretsiz araç bulunuyor. Bu işlem sayesinde Google’ın ve diğer pek çok arama motorunun algoritmasına kattığı sayfa yüklenme hızı konusunda öne çıkma fırsatınız mevcut.

Kısa ve Basit Görsel Adı Kullanımı

Pek çok sayfa yöneticisi ürün fotoğraflarını web sitesine yüklerken cihaz tarafından yapılan isimlendirmeyi değiştirmeyerek direkt yükleme yapmakta. Öte yandan arama motorları, anahtar kelimeleri kullanarak sayfa sıralaması yapıyor. Bu noktada görselin isimlendirmesinin rastgele harf veya kelimeler olmaması önemli.

İçerik ile alakalı görsel ad kullanımı ile görselin optimizasyonuna katkı sağlamak oldukça mantıklı bir hamle. Bu sayede yalnızca yazı içeriğinde değil görsel içerikte de anahtar kelime kullanmanız faydalı olacaktır. Örneğin, “en kaliteli güneş kremi” başlıklı bir içerikte kullandığınız ürün görseli için güneş kreminin markasını görsel adı olarak kullanabilirsiniz.

Görsel Özelinde Site Haritalarını Kullanmak

Görsel Özelinde Site Haritalarını Kullanmak
Görsel Özelinde Site Haritalarını Kullanmak

Arama motorları, son yıllarda tekniklerini geliştirerek birbirinden farklı bileşenlerden ve kodlardan oluşan sistemler meydana getirdi. Görsel site haritaları da arama motor botlarının sayfayı taramasında yardımcı birer unsur olarak denklemde yerini aldı. Bu noktada site haritalarına eklenen görseller, daha verimli bir sonuç oluşturarak hedef kitlenin web sayfasına erişimini kolaylaştırmakta.

Site haritalarını verimli kullanmak, görsellere özel haritalama yapmak web sayfanızı geliştirecek ciddi bir unsurdur. Haritalamayı başarılı bir şekilde kullanmak için Search Console gibi araçlardan yardım alma şansınız bulunuyor.

Ertelemeli Yüklenen Görselleri Kullanma

Görsel kullanımı içeriği zenginleştiren ve sayfanın ziyaretçi sayısını arttırmayı sağlayan bir yöntem olmasına rağmen, kimi tehlikeli sonuçlar doğurabilmekte. Özellikle çok sayıda görselin kullanıldığı sayfalarda, görselin boyutu ve yüklenme hızı web sayfasının yüklenme hızını da doğrudan etkiliyor. Bu durum, ziyaretçilerin sayfadan çıkış hızı üzerinde doğrudan etkili olması nedeni ile görsel planlamasının önemini de arttırmakta.

Sayfaya girildiği anda bütün görsellerin bir anda yüklenmeye başlaması, yüklenme hızını düşürdüğü için önlem alınması gerekebilecek bir konu. Bu noktada “lazy load” adı verilen ertelemeli yükleme ile, sayfa hızını arttırmak mümkün.

Telifsiz görsel bulabileceğiniz siteler hangileri öğrenmek için Telifsiz Görsel Siteleri yazımıza göz atabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Görsel SEO için kullanabileceğiniz birkaç yol şudur: Görsel ismi ekleme, alt etiket ekleme, görsel haritaları oluşturmak ve coğrafi bilgiler eklemektir.

Site yöneticilerinin web sayfalarını hızlandırmak adına görsel içerikleri üzerinden gerçekleştirdikleri düzenleme çalışmalardır.

Önerilen Paylaşımlar
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *